Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ «ΞΥΠΝΟΥΝ» ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ (ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Π.Α.Ο. & Π.Α.Ο.Κ.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ «ΞΥΠΝΟΥΝ» ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ
(ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Π.Α.Ο. & Π.Α.Ο.Κ.)

Ένα μήνα πρίν (στις 27 Ιούλη συγκεκριμένα) είχαμε σχολιάσει (βλέπε εδώ) την ανακοίνωση της 15ης Ιούλη 2017 της Θύρας 13. Τότε -όπως και κάθε φορά άλλωστε- είχαμε επιχειρηματολογήσει ότι ευθύνη για την κατάσταση στον ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο. ΔΕΝ έχει μόνον ο Ιδιοκτήτης του Γιάννης Αλαφούζος. Τις μεγαλύτερες ευθύνες έχουν οι οπαδοί, οι οποίοι επιμένουν πεισματικά να ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ να καταλάβουν ότι η μέχρι σήμερα στάση τους είναι η πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ομάδες τους. Ανέκαθεν αυτή η ιστοσελίδα υποστήριζε (και συνεχίζει να υποστηρίζει) ότι οι Π.Α.Ε. θα έπρεπε επί της ουσίας να λειτουργούν ως μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Στις οποίες μεγάλες εισηγμένες συμμετέχουν ενεργά στην Διοίκηση και τον έλεγχο τους οι «συμμέτοχοι» που εκπροσωπούν «ομάδες συμφερόντων», δηλαδή άτομα και οργανώσεις οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα ή/και έμμεσα από την λειτουργία των εταιρειών. Δεδομένου ότι η συμμετοχή και ο έλεγχος τους είναι θεσμικά κατοχυρωμένοι (Εταιρική Διακυβέρνηση) και λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα του αιφνιδιασμού. Από την άλλη καθώς η Ιδιοκτησία/Διοίκηση είναι ενήμερες για τις απόψεις και την κριτική των ομάδων αυτών καθίστανται πιο προσεκτικές στην λήψη των αποφάσεων τους.

Αν ο Π.Α.Ο. που -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι η μόνη Π.Α.Ε. η οποία λειτουργεί με τις Αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης λειτουργούσε έτσι ΔΕΝ θα υπήρχε ανάγκη να βγεί η δεύτερη ανακοίνωση της Θύρας 13 (βλέπε εδώ).

Βέβαια, ο Π.Α.Ο. ΔΕΝ είναι η μόνη Π.Α.Ε. της οποίας η διοικητική λειτουργία είναι προβληματική. Στην ίδια μοίρα είναι και ο Π.Α.Ο.Κ., οι οπαδοί του οποίου θυμήθηκαν να βγάλουν σχετική ανακοίνωση (βλέπε εδώ) μόνον επειδή αποκλείστηκαν από τους ομίλους του EUROPA από ένα «Σουηδικό χωριό». Ένα «Σουηδικό χωριό» το οποίο στον προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει μια από τις πλουσιότερες και δυνατότερες Τουρκικές ομάδες. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αν το αποτέλεσμα του εκτός έδρας αγώνα με την Έστερσουντ ήταν το αναμενόμενο η ανακοίνωση ΔΕΝ θα έβγαινε.

Όχι ότι ΔΕΝ θα υπήρχαν τα προβλήματα που περιγράφονται σ’ αυτή, αλλά όπως πάντα συμβαίνει θα «κρύβονταν κάτω από το χαλί» για «να μην κάνουν κακό στην ομάδα». Το οποίο «κακό» ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης τακτικής όχι μόνο ΔΕΝ αποφεύχθηκε αλλά ήρθε και γρηγορότερα απ’ ότι αν ασκούνταν στον Ιδιοκτήτη δημόσια κριτική και έλεγχος. Προφανώς και οι οπαδοί όλων των ομάδων είναι σε θέση να καταλάβουν ότι ΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Σ’ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» (ο οποίος αν και έχι βάλει -και συνεχίζει να βάζει- πολά λεφτά κάνει όμως και λανθασμένες επιλογές στελεχών).      

Οι οπαδοί (και μάλιστα οι «οργανωμένοι») θα έπρεπε μονίμως και θεσμικά να διεκδικούν πάντα το καλύτερο για την ομάδα τους. Είναι χαζοί αν νομίζουν πως επιχειρηματίες σαν αυτούς που έχουν στην κατοχή τους τις «τέσσερις μεγάλες» πρόκειται να σηκωθούν να φύγουν (εγκαταλείποντας τες στην «τύχη» τους) αν διεκδικήσουν το καλύτερο γι’ αυτές.

Κλείνοντας το σημερινό κείμενο θα ήθελα να θέσω σ’ όλους (αλλά κυρίως στους οπαδούς του Π.Α.Ο.) μια ρητορική μεν, αλλά πολύ σημαντική ερώτηση:

«Αν ο Αλαφούζος είναι «Πρόεδρος-Διαχειριστής» ποιός είναι ο Ιδιοκτήτης του Π.Α.Ο. και τι κάνει τόσο καιρό που βλέπει την εταιρεία του να βολοδέρνει εξαιτίας της κακοδιοίκησης του «Προέδρου-Διαχειριστή»; Που κρύβεται και γιατί δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο; Μήπως τον βόλευε (και τον βολεύει ακόμα) η παρούσα κατάσταση;»

Υ.Γ. Ο Π.Α.Ο. όπως και κάθε άλλη ομάδα ήταν μέχρι πριν από κάμποσα χρόνια «ιδέα και τρόπος ζωής». Από την στιγμή που η ιδιοκτησία τους πέρασε σε πλούσιες επιχειρηματικές οικογένειες είναι λογικό η λειτουργία τους να επηρεάζεται και από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Έτσι αν εξαιτίας των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους «αναγκαστούν» να «κάνουν γαργάρα» διαφορές που υπήρξαν κάποτε μεταξύ τους ΔΕΝ τρέχει τίποτα.

Επειδή κάποιοι ενδέχεται να έχουν (ή να υποκρίνονται ότι έχουν) «κακή μνήμη» να τους υπενθυμίσουμε ότι οι Πατέρας και Μαρινάκης ήταν «φίλοι», όπως άλλωστε και παληά ο Μαρινάκης με τον Μελισσανίδη. Τέλος ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μαρινάκης ήταν μέτοχος του ΣΚΑΪ. Οπότε οποιαδήποτε αναφορά σε καθεστώς «Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου» σε «παραρτήματα» με αφορμή την επιχειρηματική σύμπλευση μεταξύ ιδιοκτητών ανταγωνιστικών Π.Α.Ε. είναι στην ουσία «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Όπως θα έλεγε και κάποιος γνωστός «Είναι το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο, ανόητε.».

 

30 Αυγούστου 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3040 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ «ΞΥΠΝΟΥΝ» ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ (ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Π.Α.Ο. & Π.Α.Ο.Κ.)