Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ (ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ
(ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ)

Την προηγούμενη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη 2017 διοργανώθηκε από την Γ.Γ.Α. ημερίδα με θέμα FIX THE FIXING «ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ». Όπως, εύκολα, καταλαβαίνει κανείς η ημερίδα ΔΕΝ είχε ουσιαστικό αντικείμενο◦ προσφερόταν όμως για να βγεί στην επικαιρότητα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης. Ο οποίος θα περνούσε απαρατήρητος αν δεν δήλωνε ότι οι εκθέσεις για τους ύποπτους στοιχηματικά αγώνες ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομικά. Από μια άποψη έχει δίκιο. Από την άλλη, όμως, υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ένα κόμμα το οποίο (και καλά) είναι σε συνεχή πόλεμο με την διαφθορά και την διαπλοκή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση ΔΕΝ έχει όρεξη να τα βάλει με κανέναν παρά μόνο στα λόγια μπας και συγκρατήσει κανένα ψηφοφόρο.

Άσχετα από τον αν προσφέρονται οι εκθέσεις της SPORT RADAR για νομική εκμετάλλευση υπάρχουν δυό πράγματα που πρέπει να ειπωθούν και τα οποία καλό είναι να τα έχουμε υπ’ όψη μας αν ΔΕΝ θέλουμε να κοροϊδευόμαστε.

Υπάρχουν δύο λόγοι για να στήσει κάποιος έναν αγώνα:

  • Κύρους. Ο Νέρωνας έστηνε τις ιπποδρομίες στις οποίες συμμετείχε για σαν Αυτοκράτορας ΔΕΝ έπρεπε να χάνει.
  • Χρηματικοί. Είτε για να βγάλει χρήματα, είτε για να τα νομιμοποιήσει.

Για τον πρώτο λόγο ΔΕΝ χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Στον βαθμό που τέτοια στησίματα κάνουν ομάδες οι οποίες έτσι νοθεύουν τον ανταγωνισμό προκαλούν στους ανταγωνιστές τους ταυτόχρονα και οικονομική ζημιά.

Ο δεύτερος, όμως, λόγος είναι συνολικά από κοινωνική άποψη περισσότερο σημαντικός από τον πρώτο. Αν κάποιος στήνει αγώνες για να βγάλει κάποια λεφτά παραπάνω (αφορολόγητα αν το στοίχημα είναι παράνομο) το κακό είναι σχετικά μικρό. Το κακό είναι μεγαλύτερο αν εξ’ αιτίας του στησίματος ο «στήνων» αποκομίζει μεγάλα οικονομικά οφέλη όπως τα μεγαλύτερα έσοδα από την άνοδο στην επόμενη κατηγορία.

Εκεί, όμως, που το κακό μεγιστοποιείται είναι όταν οι αγώνες στήνονται προκειμένου να νομιμοποιηθούν παρανόμως αποκτηθέντα λεφτά. Όταν, δηλαδή, πρόκειται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Πρό στοιχήματος χρησιμοποιούνταν για τον λόγο αυτόν ο ιππόδρομος. Σήμερα χρησιμοποιούνται οι εξωτικές στοιχηματικές αγορές της Ασίας. Δεδομένου ότι στην (υπο)περίπτωση αυτή μιλάμε για νομιμοποίηση «μαύρου χρήματος» αυτό σημαίνει ότι τα νομιμοποιούμε με τον τρόπο αυτό έσοδα μπορεί να προέρχονται:

  • από παράνομο τζόγο,
  • από πορνεία,
  • από διακίνηση λαθρομεταναστών,
  • από λαθρεμπόριο όπλων,
  • από εμπόριο ναρκωτικών.

Άρα, το ζήτημα που πρέπει να διερευνάται σε κάθε περίπτωση είναι η προέλευση των χρημάτων και αναλόγως της προέλευσης να επιβάλλεται και η τιμωρία. Σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Από την άποψη αυτή οι εκθέσεις της SPORT RADAR πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον ως ενδείξεις. Ωστόσο, η τοποθέτηση Βασιλειάδη στην ημερίδα της Γ.Γ.Α. είναι απόλυτα ενδεικτική της απόφασης της παρούσας Κυβέρνησης να μην κάνει τίποτα το ουσιαστικό για το ζήτημα αυτό.

Καθώς μετά την τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Κρίση όλοι ξαφνικά στην Ε.Ε. ανακάλυψαν τους «φορολογικούς παραδείσους» και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» αποδεικνύοντας ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν πανευρωπαϊκή εξάπλωση ο μόνος τρόπος να γίνει ουσιαστικά κάτι είναι την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών να την αναλάβει μια υπερ-κρατική αρχή που να δρα ανεξάρτητα από τις διαθέσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

Κατά τ’ άλλα τέτοιες ημερίδες γίνονται (και θα γίνονται) μόνο για τις «δημόσιες σχέσεις», αλλά και για να επιβεβαιώνει η εκάστοτε κυβέρνηση την προσήλωση της στο να μην κάνει τίποτα γιατί τα στοιχεία δεν είναι επαρκή. Λες και για ν’ αρχίσει να διερευνάται μια καταγγελία θα πρέπει ο καταγγέλλων να δώσει έτοιμη τη υπόθεση στις Αρχές.  

 

19 Δεκέμβρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 2426 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΕΡΙ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ (ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ)