Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ», ΔΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ «ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ» (ΟΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ», ΔΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ «ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»
(ΟΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ)

Κρατηθήκαμε όσο μπορούσαμε έξω από το πανηγύρι που έχει στηθεί μ’ επίκεντρο την «πρόταση»(;) για την αναγκαία για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο συνολικά «αναδιάρθρωση» των Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων. Ο βασικός λόγος ήταν ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι απροσχημάτιστα προεκλογικό πυροτέχνημα. Θυμίζει έντονα (για να μην πούμε ότι αντιγράφει) προηγούμενες «αναδιαρθρώσεις» οι οποίες γίνονταν εν’ όψη εκλογών και στις οποίες όχι μόνο δεν υποβιβάζονταν αυτοί που με βάση την προκήρυξη του Πρωταθλήματος έπεφταν, αλλά ανέβεναν και κάμποσοι ακόμα. Θέλει λέει ο Υφυπουργός Βασιλειάδης να φτιάξει δύο κατηγορίες των 10 ομάδων καθεμιά, γι’ αυτό και φτιάχνει ένα υπερ-Πρωτάθλημα (μόνο για του χρόνου) των 20 ομάδων!

Σε ποιόν να το πούμε και να το πιστέψει. Αυτή τη στιγμή η «μεγάλη κατηγορία» έχει 16 ομάδες. Άρα με βάση τον Κυβερνητικό σχεδιασμό θ’ ανέβουν εκτός του Ο.Φ.Η. και του Άρη ακόμη δύο ομάδες (Παναχαϊκή και Χανιά/Κισσαμικός). Μέχρι, λοιπόν, οι «νεωφώτιστοι» συνηθίσουν στις απαιτήσεις (και ανταποκριθούν σ’ αυτές) της SUPER LEAGUE θα πρέπει κάποιοι απ’ αυτούς (συνολικά 10 από τις συμμετέχουσες ομάδες της κατηγορίας) να πέσουν στην επόμενη «μεγάλη επαγγελματική κατηγορία».

Αν εξωαγωνιστικά θεωρήσουμε ότι στην SUPER LEAGUE θα παραμείνουν μόνο οι 10 πιο ιστορικές ομάδες της Α’ Εθνικής τότε με βάση τα χρόνια παρουσίας στο Πρωτάθλημα του 2019-2020 θα έπρεπε να μείνουν οι:

  • Γαύρος
  • Π.Α.Ο.
  • Π.Α.Ο.Κ.
  • Α.Ε.Κ.
  • Πανιώνιος
  • Άρης
  • Ηρακλής
  • Ο.Φ.Η.
  • Απόλλων Σμύρνης/Αθηνών
  • Εθνικός Πειραιώς

Δεδομένου ότι Ηρακλής και Εθνικός Πειραιώς είναι τη στιγμή αυτή σε κατώτερες κατηγορίες τη θέση τους καταλαμβάνουν η Ξάνθη και η Λάρισα με πρώτη επιλαχούσα μετά απ’ αυτές τη Παναχαϊκή (για περισσότερα βλέπε εδώ).

Ωστόσο το σημερινό κείμενο δεν γράφτηκε για να σχολιάσουμε (λες και υπάρχει ανάγκη) την Κυβερνητική μπούρδα περί «αναδιάρθρωσης». Το σημερινό κείμενο γράφτηκε για να «απαντήσει» σε κάποια φαινομενικά λογικά και εύπεπτα (καθότι εύλογα) επιχειρήματα. Επιχειρήματα περί της σκοπιμότητας χρηματοδότησης των ομάδων (έμεσσα ή άμεσα) από το Κράτος (το οποίο παίρνει -υποτίθεται- μέσω της φορολογίας στο στοίχημα εκατομμύρια) όπως και περί της αύξησης των τηλεοπτικών εσόδων των «αναδιαρθρωμένων» μετά το 2020 ομάδων.

Αυτά που ακολουθούν σκοπό έχουν να θέσουν συνολικά το ζήτημα στις σωστές του βάσεις. Γιατί μόνον έτσι έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση/κριτική στην Κυβερνητική πρόταση «αναδιάρθρωσης». Ξεκινάω, λοιπόν, από το επιχείρημα σχετικά με την σκοπιμότητα της χρηματοδότησης των ομάδων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όχι όμως άμεσα αλλά μέσω της Ε.Ρ.Τ.

Επιχείρημα 1ο: Το Κράτος έχει φορολογικά έσοδα (και από τις εταιρείες και από τους παίκτες) από το στοίχημα στο οποίο χρησιμοποιούνται οι ομάδες χωρίς αποζημίωση και συνεπώς οφείλει ν’ αποζημιώσει μερικώς τις ομάδες.

Για την υποστήριξη του συγκεκριμένου επιχειρήματος επικαλούνται αποκλειστικά τον Ο.Π.Α.Π. και την φορολόγηση του με 30% (όπως και οι υπόλοιπες στοιχηματικές εταιρείες) στα «Καθαρά Κέρδη» (δηλαδή στην περίπτωση αυτή στην διαφορά του Τζίρου μείον τα κέρδη των παικτών).

Απάντηση: Το επιχείρημα φαίνεται λογικό αλλά έχει πολλά προβλήματα. Κατ’ αρχάς πρέπει να προσδιορίσουμε πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τον Ο.Π.Α.Π. και από που προέρχονται. Δεν φτάνει να λέμε πως από την χρονιά που ξεκίνησε το στοίχημα στην Ελλάδα το Κράτος έχει εισπράξει από τον Ο.Π.Α.Π. ΧΧΧ λεφτά. Πρέπει να προσδιορίσουμε μ’ ακρίβεια πόσα λεφτά έχουν εισπραχθεί μόνο από το στοίχημα και όχι από τα υπόλοιπα «παιχνίδια» του.

Για την ακρίβεια ούτε αυτό φτάνει. Πρέπει να προσδιορίσουμε πόσα λεφτά έχει εισπράξει μόνο από το Ελληνικό στοίχημα. Γιατί υποτίθεται πως αυτά τα λεφτά θα χρηματοδοτήσουν ανταποδοτικά τις ομάδες του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Ακόμα όμως και να έχουμε προσδιορίσει επακριβώς το ποσό υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα ουσίας.

Σε ποιόν και πως θα μοιραστούν τα λεφτά; Θα τα μοιραστούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στα επόμενα Πρωταθλήματα ή θα εισπράξουν και όσες ομάδες είχαν συμμετάσχει και στο παρελθόν οι αγώνες των οποίων είχαν τζογαριστεί στο κουπόνι του Οργανισμού; Ομάδες όπως η Α.Ε.Κ. και ο Άρης που ξαναδημιουργήθηκαν θα εισπράξουν τα λεφτά που αντιστοιχούν στις πρώην Π.Α.Ε. ή αυτά θα «χαθούν» (εναλλακτικά θα μοιραστούν στους υπόλοιπους).

Όπως, όμως, θεωρούμε πως καθένας μας έχει δικαίωμα ν’ αποφασίζει μόνος του (χωρίς πίεση) για το πως θα διαθέσει τα λεφτά του έτσι ισχύει και για το Κράτος. Προκειμένου, λοιπόν, να είμαστε «κοινωνικά δίκαιοι» θα πρέπει από το ποσό στο οποίο θα καταλήξουμε ν’ αφαιρέσουμε τις «χορηγίες» για παράδειγμα του Ο.Π.Α.Π. για διαφήμιση στις φανέλες και τα γήπεδα των ομάδων οι οποίες είναι «ανταποδοτικές» της συμπερίληψης των ομάδων στο κουπόνι. Επίσης τυχόν λεφτά που δόθηκαν από τον Οργανισμό για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. προπονητικών κέντρων) ποδοσφαιρικών ομάδων θα πρέπει να συμψηφιστούν με το παραπάνω ποσό.

Επιπλέον δεν είναι συμβατική υποχρέωση του Κράτους να δίνει τίποτα πίσω στις ομάδες από τα φορολογικά έσοδα που προέρχονται από τις στοιχηματικές εταιρείες και τον Ο.Π.Α.Π. Για να γίνει αυτό πιό κατανοητό φανταστείτε πως εξαιτίας του συνολικά της πολύ καλής εξυπηρέτησης όσων ασχολούνται με τον τουρισμό αυξάνεται σταθερά το ρεύμα των τουριστών αυξάνοντας και τα έσοδα για το Κρατικό Ταμείο. Εφ’ όσον το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται εξαιτίας των ευχαριστημένων από την εξυπηρέτηση τουριστών το Κράτος «οφείλει» να δώσει στους επαγγελματίες του τουρισμού μέρος των αυξημένων εσόδων του και σε περιόδους κάμψης να τους φορολογήσει (μόνον αυτούς) περισσότερο. Λογικό, μη μου πείτε;  

Επιχείρημα 2ο: Με λιγότερες ομάδες (10) και περισσότερους γύρους (περισσότερους αγώνες και άρα περισσότερα ντέρμπι) τα τηλεοπτικά έσοδα θ’ αυξηθούν και δεδομένου ότι οι ομάδες θα παραμείνουν λίγες το μερίδιο τους θ’ αυξηθεί.

Η ουσία του συγκεκριμένου επιχειρήματος βρίσκεται στο ότι η πτώση των τηλεοπτικών εσόδων αποδίδεται στο «υποβαθμισμένο ποδοσφαιρικό προϊόν» και όχι στην οικονομική συγκυρία.

Απάντηση: Στην πράξη ΔΕΝ υπάρχει πιο ηλίθιο επιχείρημα από το παραπάνω. Η ηλιθιότητα του επιχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι τα τηλεοπτικά έσοδα αντιμετωπίζονται φετιχιστικά ως η μόνη πηγή από την οποία εξαρτάται η οικονομική επιβίωση των Π.Α.Ε. Όσο και να είναι αλήθεια αυτό κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει ότι αν η ποιότητα (διάβαζε «ανταγωνιστικότητα») του Πρωταθλήματος βελτιωθεί πως θ’ αυξηθούν τα τηλεοπτικά έσοδα. Κάθε άλλο μάλιστα. Στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα με σήμερα.

Πριν από χρόνια που τ’ αυτοκίνητα δεν είχαν στον στάνταρ εξοπλισμό τον δεξί καθρέπτη αυτός περιλαμβανόταν στα «είδη πολυτελείας» που τότε ήταν ενταγμένα στον συντελεστή Φ.Π.Α. 36%. Η σημερινή Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη επιχειρηματολογούσε πως δεν είναι δυνατόν ένα τόσο αναγκαίο εξάρτημα του αυτοκινήτου να θεωρείται «είδος πολυτελείας». Υποστήριζε πως η ένταξη του στον ανώτατο συντελεστή Φ.Π.Α. το έκανε πολύ ακριβό για να το προμηθευτούν όσοι το είχαν ανάγκη. Επί της ουσίας έλεγε ότι κάθε οδηγός ΔΕΝ μπορούσε να διαθέσει τα λεφτά που απαιτούνταν για ν’ αγοράσει ΕΝΑΝ μόνο δεξί καθρέπτη, αν και προφανώς μπορούσε να πληρώσει το κόστος της εργασίας τοποθέτησης (η οποία υπαγόταν στον «μεσαίο συντελεστή» 18%). Το ότι ο καθρέπτης θ’ αγοραζόταν άπαξ (εκτός και αν χαλούσε ή καταστρεφόταν) δεν απασχόλησε καθόλου την σημερινή Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Πόσο βάσιμος είναι ο συγκεκριμένος συλλογισμός είναι κάτι που καθένας μας μπορεί από μόνος του να κρίνει.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το «ποδοσφαιρικό προϊόν» λόγω της εξάπλωσης του δεν είναι «είδος πολυτελείας» και γι’ αυτό μπορεί σκόπιμα να υπολογίζει κάποιος ότι αν βελτιωθεί η ποιότητα του (ανταγωνιστικότητα) θ’ αυξηθούν τα τηλεοπτικά έσοδα του. Αν και «λογικός» ο συγκεκριμένος συλλογισμός είναι πάντως από οικονομική άποψη παράλογος. Είναι παράλογος γιατί χωρίς ποδόσφαιρο μπορούμε να επιβιώσουμε αν και θα βαριόμαστε περισσότερο. Ίσως, δε, αναγκαστούμε να παίζουμε οι ίδιοι αντί να βλέπουμε άλλους να παίζουν.

Σε οποιαδήποτε φάση του οικονομικού κύκλου η συνδρομή σε κάποιο κανάλι μόνο και μόνο για να παρακολουθούμε ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι «είδος πολυτελείας». Για τον λόγο αυτό τα κανάλια που έχουν τέτοια προϊόντα προς πώληση τα συνδυάζουν και μ’ άλλες προσφορές προκειμένου να τα κάνουν ελκυστικά σ’ όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. Άσε που δεν χρειάζεται όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το «ποδοσφαιρικό προϊόν» ν’ αγοράσουν συνδρομή, αφού μπορούν να πάνε σε μια καφετέρια και να δουν πολλοί μαζί τους αγώνες που τους ενδιαφέρουν.

Αφού, λοιπόν, το «ποδοσφαιρικό προϊόν» είναι πάντα «είδος πολυτελείας» οι ενδιαφερόμενοι το αγοράζουν με τα λεφτά που τους «περισσεύουν» και όχι μ’ αυτά που προορίζουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Όσο η Διεθνής Οικονομία βρισκόταν σ’ ανοδική φάση και το χρήμα ήταν «φθηνό» και «πλεονάζον» ξοδευόταν εύκολα σε συνδρομές σε κανάλια/πλατφόρμες που δείχνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τώρα, όμως, που το χρήμα είναι «ακριβό» και οι προοπτικές της Διεθνούς Οικονομίας αβέβαιες η αγορά συνδρομής για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων ΔΕΝ είναι «πρώτη προτεραιότητα». Συνεπώς, οι συνδρομητές μειώθηκαν συμπαρασύροντας και τα λεφτά που είναι διαθέσιμα για την αγορά του «ποδοσφαιρικού προϊόντος» από τα κανάλια.

Για τον λόγο αυτό η μείωση των ομάδων και η συνακόλουθη βελτίωση της ποιότητας (ανταγωνιστικότητας) του Πρωταθλήματος ΔΕΝ θ’ αυξήσει συνολικά τα τηλεοπτικά έσοδα, γιατί πρώτα θα πρέπει να έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα όσων ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Μόνον όταν γίνουμε «πλουσιότεροι» θα έχουμε περισσότερα λεφτά για τέτοιες «περιττές» σε σχέση με την επιβίωση μας «πολυτέλειες». Για όποιον έχει ακόμη αμφιβολίες τον παραπέμπω στην σχετικά παλιά ιστορία (2002) της χρεοκοπίας του γερμανικού ομίλου Κίρχ του οποίου ο Ρούπερτ Μέρντοχ κατείχε το 22%. Όπως θυμάστε ο συγκεκριμένος όμιλος είχε εκτός από τα δικαιώματα του Γερμανικού Πρωταθλήματος και τα δικαιώματα μετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 που είχε διεξαχθεί σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία (βλέπε εδώ). Ακόμη και ένα από τα πλέον προηγμένα ποδοσφαιρικά Πρωταθλήματα όπως το Γερμανικό δεν μπορούσε μετά την κατάρρευση του ομίλου Κίρχ να βρει τα τηλεοπτικά έσοδα που είχε συμφωνήσει (παρά το μέγεθος της Γερμανικής αγοράς) και γι’ αυτό εκχώρησε τα δικαιώματα αναμετάδοσης για δύο ακόμη χρόνια δωρεάν προκειμένου να ορθοποδήσει και το κανάλι και να πάρουν οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα τα λεφτά που υπολόγιζαν. Αν αυτά συνέβησαν προ Ύφεσης φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να «βγει» το Κυβερνητικό σχέδιο «αναδιάρθρωσης».

Τέλος υπάρχει ένας ακόμη ουσιαστικός λόγος για να μην προχωρήσει το Κυβερνητικό σχέδιο «αναδιάρθρωσης». Η Κρατική οικονομική ενίσχυση (έστω και μέσω της Ε.Ρ.Τ.) των ομάδων αποτελεί επιδότηση/επιχορήγηση από το Κράτος Α.Ε. η οποία μάλιστα ΔΕΝ δίνεται με σκοπό αυτές να επενδύσουν. Κάθε άλλο μάλιστα. Επιπλέον από την στιγμή που επισήμως η Κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση/επιχορήγηση δεν την σώζει τίποτα. Πάντως αν προχωρήσει η Κυβέρνηση στο σχέδιο της θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γλυτώσει το πρόστιμο. Στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι ότι το πρόστιμο θα επιβληθεί όταν δεν θα είναι πια κυβέρνηση (και όταν θα έχει χαθεί κάθε ελπίδα να επανέρθουν στην Αρχή). Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε την καταδίκη της Ισπανίας από την Ε.Ε. η οποία θεώρησε την αγορά των γηπέδων της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα (για να μείνουμε στους «μεγάλους») ως επιδότηση η οποία απαγορεύεται από την Κοινοτική Νομοθεσία.

Από τα παραπάνω θα πρέπει να είναι προφανές ότι το Κυβερνητικό σχέδιο «αναδιάρθρωσης» είναι και προχειροφτιαγμένο και προεκλογικό. Το γεγονός ότι ο Βασιλειάδης έχει την υποστήριξη του Τσίπρα επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Δυστυχώς, για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο η κατάσταση δεν γίνεται να βελτιωθεί με τέτοια «μαγικά σχέδια» με τα οποία προστίθενται πρώτα 4 ομάδες για ν’ αφαιρεθούν μετά 10 με την διαίρεση στα δύο του Πρωταθλήματος.

Υ.Γ. Η εκ νέου εμπλοκή της Ε.Ρ.Τ. με το ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα μας πάει πίσω στις εποχές που η Κρατική Τηλεόραση πρόσφερε 7,5 εκ. τον χρόνο για τους αγώνες του Γαύρου. Δεδομένου ότι τα λεφτά ΔΕΝ έβγαιναν από τις διαφημίσεις ο μόνος τρόπος να πληρωθεί το συμβόλαιο του Γαύρου (και της Ξάνθης) ήταν η Ε.Ρ.Τ. να λαμβάνει ισόποση «χορηγία» από τον Ο.Π.Α.Π. Έτσι το ξέρω και εγώ.

Αν τελικά χρησιμοποιήσουν την Κρατική Τηλεόραση για να επιδοτήσουν/επιχορηγήσουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τότε μην παραξενευτείτε αν όταν στραβώσει το οικονομικό σκέλος και όλο το βάρος πέσει στην Ε.Ρ.Τ. ότι αυτή θα είναι η κύρια αιτία για την οποία η επόμενη κυβέρνηση θα την ξανακλείσει/εκκαθαρίσει για δεύτερη φορά. Πάμε στοίχημα; Προφανώς, όμως, αυτό το ενδεχόμενο ωχριά μπροστά στην προοπτική/ελπίδα να κερδηθούν λίγα ψηφουλάκια.

(Σημείωση: Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα www.sport24.gr).

 

01 Ιούνη 2018
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 674 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ», ΔΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ «ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ» (ΟΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ)