Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA (ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA
(ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ;)

Ένα από τα πλέον αγαπημένα και «πιασάρικα» θέματα για οπαδούς και δημοσιογράφους είναι η κατάταξη των χωρών στην βαθμολογία της UEFA με βάση την οποία καθορίζεται τόσο ο αριθμός των συλλόγων που μετέχεουν σε CL και EUROPA όσο και ο προκριματικός γύρος από τον οποίο ξεκινάνε. Υποτίθεται πως όσο ψηλότερα βρίσκεται μια χώρα τόσο καλύτερη τύχη έχουν οι ομάδες της. Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Μήπως τελικά και αυτό το ζήτημα είναι επί της ουσίας μιας σπαζοκεφαλιά του τύπου «Η κότα έκανε τ’ αβγό ή το αβγό την κότα;». Τελικά πόσο συμφέρει την Ελλάδα η άνοδος στην κατάταξη της UEFA; Με αφορμή την είσοδο τριών (από τις αρχικά πέντε) ομάδων μας στους ομίλους CL και EUROPA επιχειρούμε να δώσουμε μια απάντηση.

Η βαθμολογία της UEFA με βάση την οποία βγαίνει η κατάταξκη των χωρών για να είναι αντικειμενική προκύπτει ως το πηλίκο της συνολικής βαθμολογίας των ομάδων μιας χώρας με τον αριθμό τους. Άρα, όσο περισσότερες ομάδες έχει μια χώρα τόσο μικρότερο είναι το πηλίκο που προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα βαθμολογία της. Εκτός, αν οι ομάδες της συγκεκριμένης χώρας είναι παντοδύναμες οπότε δίνουν σ’ αυτή το μέγιστο της βαθμολογίας.

Αλλά για να είναι τόσο δυνατές οι ομάδες μιας χώρας θα πρέπει να διαθέτουν πολλά λεφτά. Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει πως το Πρωτάθλημα στο οποίο μετέχουν έχει εμπορικότητα. Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν αποκλειστικά σε οικονομίες οι οποίες είναι είτε σε ανοδική φάση είτε σταθερά σε ανατροφοδοτούμενη «ανάπτυξη». Συνεπώς, μόνον στις μεγάλες χώρες (των «Καπιταλιστικών Μητροπόλεων» που θα έλεγαν και οι Μαρξιστές) μπορούν να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες. Σε χώρες της «Καπιταλιστικής Περιφέρειας» μόνον παροδικά και συγκυριακά μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες.

Ας δούμε τώρα αν συμφέρει η άνοδος της Ελλάδας στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης. Εξαιτίας της ανόδου σε ψηλότερη της σημερινής μας θέσης (15η) οι ομάδες μας θα μετέχουν σε CL και EUROPA πιο αργά μέσα στο Καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνουν λιγότερους αγώνες μ’ ευκολότερες (για όσες είναι σχετικά ψηλά στην συλλογική κατάταξη) ομάδες και άρα θα βελτιώνουν λιγότερο την δική τους κατάταξη. Παρά το γεγονός ότι θα θεωρούνται «ισχυρότερες» (καθότι η Ελλάδα θα βρίσκεται ψηλότερα) δεν θα είναι για τον λόγο αυτό και σε καλύτερη θέση στις κληρώσεις. Θα έχουν καλύτερη «τύχη» μόνο αν η δική τους βαθμολογία τουτς δίνει το δικαίωμα αυτό.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα η Α.Ε.Κ. φέτος έπαιζε κατευθείαν στους ομίλους για να συντηρήσει ή ν’ ανεβάσει την δική της βαθμολογία θα έπρεπε να δαπανήσει το πολύ μεγαλύτερο μέρος των εκτιμώμενων εσόδων της από την συμμετοχή της στον όμιλο προκειμένου να είναι σε θέση ν’ ανταγωνιστεί τις τρείς δυνατότερες ομάδες που θα συναντούσε εκεί. Αν από τα «εγγυημένα» έσοδα της από τον όμιλο χρησιμοποιούσε έστω και ένα μικρό τμήμα για την πληρωμή Χρεών της προηγούμενων σεζόν, τότε θα έθετε σε κίνδυνο τη μελλοντική της συμμετοχή στους ομίλους. Επιπλέον δεν θα είχε ούτε τους βαθμούς, ούτε και τα έσοδα των δύο εντός έδρας αγώνων που έδωσε φέτος.

Τελικά, είναι γρήγορο και εύκολο ν’ ανέβεις στην κατάταξη της UEFA όσο πιο χαμηλά είσαι. Το πολύ δύσκολο είναι να παραμείνεις ψηλά ειδικά όταν προέρχεσαι από Πρωτάθλημα που δεν έχει εμπορικότητα και άρα έσοδα. Γιατί τότε πρέπει συνεχώς να ξοδεύεις πολλά λεφτά μόνο και μόνο για να μην πέσεις από κει που βρίσκεσαι. Κοντολογίς, η άνοδος στην κατάταξη της UEFA δεν είναι «πανάκεια»∙ μπορεί να εξελιχθεί και σε «κατάρα».

31 Αυγούστου 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 1305 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA (ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ;)