Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ (ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΟ,ΧΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ
(ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΟ,ΧΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ;)

Έχει παρατηρηθεί ότι όποιος είναι έξω από το «φαγοπότι» είτε επειδή δεν είχε πρόσκληση, είτε επειδή δεν υπήρχε χώρος είναι αυτός που φωνάζει δυνατότερα για τα «κακώς κείμενα». Κάθε φορά που πρόκειται να δοθεί μια μεγάλη δουλειά, αρχίζουν τα δημοσιεύματα σχετικά μ’ αυτή. Όχι ότι δεν βγαίνουν εξαιτίας των δημοσιευμάτων αυτών σημαντικές παράμετροι του «οικονομικού παιχνιδιού» στην επιφάνεια, αλλά να είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ξιφουλκούν εκατέρωθεν δημοσιογράφοι για το ποιός έχει κλέψει περισσότερο και ποιος από τους ενδιαφερόμενους είναι μεγαλύτερο λαμόγιο. Μιλήσαμε για υποκρισία γιατί τις περισσότερες φορές είναι προφανές ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι σε συνεργασία με την αντίστοιχα ενδιαφερόμενη πλευρά, η οποία βγάζει τ’ άπλυτα των ανταγωνιστών της στον αέρα.

Αυτά ισχύουν γενικά. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι τίμιοι δημοσιογραφούντες (όχι μόνο δημοσιογράφοι) οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί να γίνονται τα πράγματα με τον τρόπο που γίνονται. Το τελευταίο ζήτημα που ξεσήκωσε όσους ξεσήκωσε (οι οποίοι κατά τη γνώμη μας ήταν λιγότεροι από όσους αναμένονταν) ήταν η παραχώρηση για μια εικοσαετία της διοργάνωσης του Ιπποδρομικού Στοιχήματος. Την παραχώρηση κέρδισε τελικά η ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σωκράτη Κόκκαλη (βλέπε εδώ), ο οποίος από τη δεκαετία του ’70 έχει δικτυωθεί με το Δημόσιο λαμβάνοντας πολλά και παχυλά συμβόλαια που αφορούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα οπλικών συστημάτων του στρατού ως το TAXIS μέσω του οποίου υποβάλουμε τιλς φορολογικές μας δηλώσεις.

Σχεδόν κάθε δουλειά που έχει αναλάβει έχει χαρακτηριστεί σκανδαλώδης και έχουν γραφτεί μέχρι και οκτάστηλα σχετικά στον τύπο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία και η εμπλοκή του με τον Ολυμπιακό. Πήρε λοιπόν την διοργάνωση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος για 20 χρόνια για κάτι παραπάνω από 5 εκατομμύρια. Στο πρώτο άκουσμα τα λεφτά φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Είναι όμως έτσι;

Όσο και αν ανακατευόμαστε κάθε φορά που βλέπουμε τη φάτσα του, πρέπει ωστόσο με αφορμή τον Ο.Δ.Ι.Ε. να πούμε κάποια πράγματα που καλό θα είναι να έχουμε όλοι μας υπόψη (βλέπε εδώ την πηγή):

  • Ο Ο.Δ.Ι.Ε. φέρεται να χρωστά στον Κόκκαλη 25 εκατομμύρια από τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.
  • Εξαιτίας της οφειλής αυτής ο Κόκκαλης έχει προχωρήσει σε διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου στο Μαρκόπουλο.
  • Η μεγαλύτερη προσφορά που κατατέθηκε υποτίθεται πως ήταν 40 εκατομμύρια.
  • Κατατέθηκε επίσης πρόταση από την PMU γαλλικό κολοσσό στο Ιπποδρομιακό Στοίχημα, η οποία όμως (πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) ήθελε να μην γίνονται εδώ αγώνες και ζητούσε το μίσθωμα να είναι συνδεδεμένο με τα έσοδα του Ιπποδρομιακού Στοίχηματος.

 

Με «στοιχεία εργασίας» τα παραπάνω θα προχωρήσουμε στα παρακάτω σχόλια:

  • Έστω ότι η μεγαλύτερη πρόταση που κατατέθηκε (δεν ήταν της PMU) είχε κοστολογήσει σωστά την δουλειά στα 40 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά της κέρδη (δεδομένου ότι θα πρόσφερε 40 εκατομμύρια) θα ήταν πολύ παραπάνω για να έχει νόημα η προσφορά. Φυσικά το τίμημα θα το έδινε σε δόσεις.
  • Ο Κόκκαλης παίρνοντας τη δουλεία με 5 εκατομμύρια και αφού έχει λαμβάνειν από τον Ο.Δ.Ι.Ε. άλλα 25 πληρώνει ουσιαστικά 30 και θα πρέπει να σταματήσει τις ενέργειες για να πλειστηριάσει το ακίνητο στο Μαρκόπουλο.
  • Το γεγονός ότι η εκτίμηση των 40 εκατομμυρίων πρέπει να είναι λίγο ή πολύ λανθασμένη το δείχνει και η πρόταση της PMU η οποία εξαρτούσε το μίσθωμα σε σχέση με τα έσοδα.

Τελικά θα ρωτήσει κάποιος ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το συμπέρασμα αδέρφια είναι ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή περιφερειακή Καπιταλιστική χώρα με αντίστοιχα μικρή αγορά, αν και η θέση της εξαιτίας της συμμετοχής της σε Ε.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο. της δίνει μεγαλύτερη αξία απ’ ότι διαφορετικά θα είχε. Ακριβώς λόγω της μικρής της αγοράς οι «επιχειρηματίες» που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή είναι λίγοι και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τα ίδια ονόματα συνεχώς. Κατά περιόδους και εξαιτίας της ανόδου και της πτώσης κάποιων οικογενειών κάποιοι από τους παίκτες περιοδικά αλλάζουν. Μια ακόμη συνέπεια του μικρού μεγέθους της αγοράς είναι ότι η σημασία των συμβολαίων με το Δημόσιο είναι αποφασιστική όσον αφορά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς είναι επιχειρηματικά κρίσιμη η απόφαση σχετικά με τον τομέα που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί κάθε επιχειρηματίας.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης επέλεξε τον τομέα της μηχανογράφησης, ο οποίος στην πράξη σχετίζεται τόσο με τα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης των οπλικών μας συστημάτων, όσο και με το Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Το κρίσιμο όταν δουλεύεις με το κράτος είναι ν’ αρχίσεις να δουλεύεις μαζί του. Όταν αρχίσεις είναι ευκολότερο να πάρεις τις επόμενες δουλειές όχι μόνο γιατί έχεις δικτυωθεί, αλλά και γιατί είναι προτιμότερη (σχεδόν για όλους μας) η συνέχιση της συνεργασίας με κάποιον που σε γνωρίζει και τον γνωρίζεις (αλλά και που γνωρίζει τη δουλειά, έχει δηλαδή την «τεχνογνωσία»).

Το ζήτημα δεν είναι αν πήρε φθηνά ή ακριβά τη δουλειά ο Χο,Χο. Το ζήτημα είναι ποιοί όροι θα περιλαμβάνονται στη σύμβαση όταν αυτή υπογραφεί και τι αυτοί θα προβλέπουν σχετικά με την τροποποίηση των όρων της και ειδικότερα σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης. Τα συνολικά 30 εκατομμύρια ως τίμημα (συνυπολογίζοντας τα 25 του χρέους) μπορεί να είναι υπερβολικά αν σκεφθούμε πως μιλάμε για τζόγο με συνεχώς συρρικνούμενο τζίρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόταση των γάλλων (όπως διατυπώθηκε), οι οποίοι δεν είναι χθεσινοί στο Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Μη ξεχνάμε πως το Ιπποδρομιακό Στοίχημα ήταν η κατ’ εξοχή «μηχανή ξεπλύματος» του «μαύρου» χρήματος και ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούνται οι «άνθρωποι της νύχτας» με προεξάρχοντες την οικογένεια Ψωμιάδη (για να μη ξεχνιόμαστε).

Το ζήτημα είναι μη «την κάνει» άμα δει πώς «τα νούμερα δεν του βγαίνουν», γιατί σε μια τέτοια περίπτωση χαμένος θα είναι το Δημόσιο, δηλαδή όλοι μας.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε το πιο σημαντικό από όλα σχετικά με το Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Όλος ο τζόγος καθώς και όλοι οι Φόροι και τα Τέλη (π.χ. διόδια) είναι κρατικά έσοδα ανεξάρτητα του ποιός τα διοργανώνει ή τα εισπράττει. Το δικαίωμα της επιβολής Φόρων αλλά και της διοργάνωσης του τζόγου το έχει μόνο το κράτος και κανένας ιδιώτης. Ακόμη και όσοι ιδιώτες δραστηριοποιούνται στον χώρο (π.χ. ιδιωτικά καζίνο) το κάνουν μετά από άδεια έχοντας καταβάλλει για τον λόγο αυτό σεβαστά ποσά. Το γεγονός ότι κατά περιόδους το κράτος εκχωρεί το δικαίωμα του αυτό σε ιδιώτες (όπως και με τα διόδια άλλωστε) έχει να κάνει με την από την αρχαιότητα γνωστή πρακτική της ενοικίασης των φόρων. Με την πρακτική αυτή το κράτος προεισέπραττε ένα ποσό έναντι του θεωρητικά δυνατού να εισπραχθεί. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών αποτελούσε το κέρδος του ενοικιαστή των φόρων. Η πρακτική αυτή από την αρχαιότητα κιόλας είχε συνδεθεί με σκάνδαλα σχετικά με την επιλογή των ενοικιαστών των φόρων.

Άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για Δημόσιο Χρήμα στο τετράγωνο, μιάς τόσο η πηγή των εσόδων προέρχεται από τους παίκτες του Ιπποδρομικού Στοιχήματος δηλαδή εμάς, όσο και τα έσοδα (θεωρητικά πάντα) διαχέονται στην κοινωνία (μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων).    

 

Υ.Γ.1. Δεν έχουμε τίποτα με όσους τολμούν σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και γράφουν θαρραλέα την άποψη τους και ειδικά όταν πρόκειται για το Δημόσιο Χρήμα. Ωστόσο αισθανόμαστε την ανάγκη καλοπροαίρετα να ρωτήσουμε πόσοι απ’ όσους κόπτονται για το τίμημα της παραχώρησης αγοράζουν έστω και το ΣΟΥΗΠΣΤΕΪΚ;

Υ.Γ.2. Από την άλλη αν η «καούρα» όλων μας να δούμε νέους παίκτες να «μπαίνουν στην οικονομική ζωή του τόπου» είμαστε σίγουροι ότι θα ικανοποιούμαστε με το βλαστάρι του «τέως» τον Παύλο; Ή μήπως θέλουμε τόσο πολύ να «εξαφανιστεί ο «Χο,Χο» που προτιμάμε ακόμη και έκπτωτους γαλαζοαίματους;

Σημείωση: Η ανάγκη των πλουσίων (νέοπλουτων) για καταξίωση από την αρχαιότητα οδηγούσε σε γάμους με γόνους (έστω και μακρυνούς) γενεών με βασιλική/αριστοκρατική καταγωγή ακόμη και ξεπεσμένων. Με τον τρόπο αυτό εκτός από καταξίωση και φήμη αποκτούσαν ενδεχομένως και δικαιώματα σε χαμένους από καιρό θρόνους. Κάπως έτσι συμμετέχει και ο Παύλος στην GFP που υποτίθεται ότι προσέφερε 40 εκατομμύρια για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα.          

 

19 Αυγούστου 2014.
παρατηρητής 1. 

 

Διαβάστηκε 7193 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ (ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΟ,ΧΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ;)