Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΟ (ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΟ
(ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

Το Σαββατο-Κύριακο που μας πέρασε η Α.Ε.Κ. σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο δοκιμάστηκε εκτός έδρας. Το Σάββατο η μπασκετική ομάδα έπαιξε στο Λαύριο και την Κυριακή η ποδοσφαιρική δοκιμάστηκε στην Ξάνθη. Την Κυριακή, όμως, είχαμε και μια επέτειο▪ την συμπλήρωση 20 χρόνων από το φιλικό με την Παρτιζάν εν μέσω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία (Σερβία & Μαυροβούνιο). Καθώς μπήκαμε στις τελευταίες αγωνιστικές κάθε παιχνίδι είναι κρίσιμο. Στο μεν μπάσκετ γιατί η ομάδα παρά την κατάληψη της 2ης θέσης (μετά τις τιμωρίες του Γαύρου) η ομάδα έχει τα δύο εντός έδρας ντέρμπι και στη συνέχεια τα πλέι-οφ. Στο ποδόσφαιρο η ομάδα έχει μπροστά της (εκτός αυτοκτονικού απροόπτου) τον Τελικό του Κυπέλλου. Έτσι κάθε στραβοπάτημα είναι κακό, αφού μπορεί να διαταράξει το κλίμα στις δύο ομάδες.

Το στραβοπάτημα αυτό (αν και «φλέρταρε» μέχρι τέλους μ’ αυτό) το απέφυγε η μπασκετική ομάδα στο Λαύριο νικώντας στην παράταση τους γηπεδούχους με 6 πόντους. Τώρα και μετά τον αποκλεισμό από το CL η ομάδα του Λούκα Μπάνκι μπορεί απερίσπαστη να προετοιμαστεί για τα δύο ντέρμπι στο Ο.Α.Κ.Α. με πρώτο αυτό με τον Π.Α.Ο. Ακόμη και με δυσκολία (λόγω των τραυματισμών) η ομάδα κάνει το καθήκον της τόσο απέναντι στον εαυτό της όσο και απέναντι στην Ιστορία της.

Αντίστοιχα συμπεριφέρθηκε και η ποδοσφαιρική Α.Ε.Κ. στα Πηγάδια. Υποτονική στο πρώτο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ χωρίς μέχρι και την στιγμή της ισοφάρισης να δείχνει ότι θα κατάφερνε να φύγει με κάτι καλύτερο από την ισοπαλία (αν κατάφερνε ν’ ανταποδώσει το τέρμα που είχε δεχτεί). Ωστόσο, το «ταμπούρωμα» της Ξάνθης για να κρατήσει το γκολ σε συνδυασμό με τον «πληγωμένο εγωϊσμό» και την τύχη στο γκολ της ισοφάρισης έδωσαν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Α.Ε.Κ. το δικαίωμα να φύγει νικήτρια από την Ξάνθη. Το θετικό για την ομάδα είναι πως οι παίκτες δείχνουν να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτό εν’ όψη Κυπέλλου είναι πολύ σημαντικό.

Χθες, όμως, είχαμε και την συμπλήρωση 20ετίας από το φιλικό της Μεγάλης Τετάρτης 7 Απρίλη 1994 μεταξύ της Α.Ε.Κ. και της Παρτιζάν. Το φιλικό έγινε εν μέσω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στην Σερβία και γι’ αυτό είχε μεγάλη συμβολική σημασία. Μια συμβολική σημασία η οποία ήταν «μάννα εξ ουρανού» για την απομονωμένη τότε πολιτικά και στρατιωτικά Σερβία, ειδικά αφού η Α.Ε.Κ. προερχόταν από μια ΝΑΤΟϊκή χώρα.

Η μεγάλη αυτή συμβολική σημασία οδήγησε την σημερινή Κυβέρνηση της Σερβίας να ζητήσει μέσω του Πρέσβη της στην Ελλάδα την επανάληψη/αναβίωση του φιλικού. Φυσικά, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η Κυβέρνηση Σερβίας είναι πλέον «φιλο-δυτική» και προωθεί την «λύση για το Κόσοβο» που θέλει η Δύση προκειμένου να μπει στην Ε.Ε. (ικανοποιώντας την Γερμανία). Κρίνοντας μόνο από τις αλλαγές του πολιτικού περιβάλλοντος η επανάληψη/αναβίωση του φιλικού θα ήταν μια αποτυχία. Μια άσκοπη, πρόχειρη και άνευ ουσιαστικού λόγου παράσταση μόνο και μόνο για να «τιμηθεί» η επέτειος μιας πράξης, η οποία όταν έγινε είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Δυστυχώς, επειδή η πρόταση έγινε με βάση μόνο τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες της Σερβικής πλευράς κατέληξε σ’ ένα φιάσκο. Ένα φιάσκο που από την στιγμή της πρόωρης δημοσιοποίησης της πρότασης εξέθεσε αφ’ ενός αυτούς που την σκέφτηκαν και αφ’ ετέρου την Α.Ε.Κ. Το γιατί εκτέθηκαν οι Σέρβοι είναι μάλλον εύκολο να το καταλάβει κανείς. Το γιατί, όμως, εκτέθηκε η Α.Ε.Κ. δεν είναι τόσο εύκολο να το καταλάβουν όλοι.

Η Α.Ε.Κ. εκτέθηκε γιατί ΔΕΝ αποφάσισε η ίδια (Διοίκηση και Ιδιοκτησία) αν θα γίνει το φιλικό, αλλά γιατί εκχώρησε το δικαίωμα αυτό στους «οργανωμένους» οι οποίοι δεν άφησαν να χαθεί η ευκαιρία και αποφάσισαν εκείνοι την μη πραγματοποίηση του. Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα της μη τέλεσης του επετειακού φιλικού προκύπτουν δύο ζητήματα:

  • Αν οι «οργανωμένοι» έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν την Α.Ε.Κ. αποφασίζοντας γι’ αυτήν, τότε έχουν και την απόλυτη ευθύνη για τα επεισόδια που τόσο έχουν στοιχίσει στην ομάδα-εταιρεία.
  • Η μη τέλεση του επετειακού φιλικού (το οποίο κακώς από την αρχή προτάθηκε) επειδή οι «οργανωμένοι» της Παρτιζάν έχουν «αδερφοποιηθεί» με αυτούς του «Γαύρου του Βορρά» τους οποίους και ενίσχυσαν στα επεισόδια του Βόλου, ισοδυναμεί με την αναδρομική ιστορική κρίση του φιλικού του 1999. Είναι σαν να λένε οι «οργανωμένοι» ότι κρίνοντας με βάση το «σήμερα» εκείνο το φιλικό «κακώς έγινε».

Επιπλέον, εκείνος ο αγώνας σκοπό είχε να δείξει την συμπαράσταση της Α.Ε.Κ. (και των Ελλήνων) στους σκληρά δοκιμαζόμενους Σέρβους γενικά και όχι ειδικά στους κατοίκους του Βελιγραδίου. Η μη πραγματοποίηση του επετειακού αυτού φιλικού για τους λόγους που προβάλλουν εκατέρωθεν οι «οργανωμένοι» προσβάλλει τους λαούς των δύο χωρών. Προφανώς, αν είναι ηλίθιο να κρίνουμε το παρελθόν με τα κριτήρια του «σήμερα», άλλο τόσο ηλίθιο (και επικίνδυνο) είναι ν’ αφήνουμε τους οπαδούς ν’ αποφασίζουν για τέτοια ζητήματα που στο κάτω-κάτω αφορούν τις σχέσεις με άλλες ομάδες. Ελπίζουμε η ατολμία του Μελισσανίδη να επιβληθεί στους «οργανωμένους» (με βάση την διαρροή της θετικής δικής του γνώμης για το φιλικό) να μην κοστίσει μελλοντικά στην ομάδα-εταιρεία.

Απορίας άξιο είναι γιατί δεν επιλέχθηκε η πραγματοποίηση οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης για την επέτειο των 20 χρόνων. Σε μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όσοι ήταν εκείνη την ημέρα στο Βελιγράδι και να κυκλοφορήσει και ένα σχετικό βιβλίο-λεύκωμα. Έτσι κι αλλιώς όσο περνάνε τα χρόνια οποιαδήποτε αναβίωση του συγκεκριμένου φιλικού θα φαντάζει παράκαιρη και θα υπηρετεί άλλες επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Κάπως σαν τις παρελάσεις των Εθνικών Εορτών.

Υ.Γ. Αν υπήρχε εκατέρωθεν οργάνωση (που δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο) το επετειακό φιλικό θα γινόταν στις Βρυξέλλες που είναι και η έδρα του Ν.Α.Τ.Ο. Αλλά που μυαλό για συμβολισμούς. Άλλωστε, το Ν.Α.Τ.Ο. τελικά νίκησε, καθώς έφερε την Σερβία και το Μαυροβούνιο εκεί ακριβώς που επιθυμούσε.

 

08 Απρίλη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 335 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΟ (ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ)