Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ. (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΘΝΟΣΠΟΡΤ 13/02/2014).

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ.
(ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΘΝΟΣΠΟΡΤ 13/02/2014).

 Μ’ ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα καταπιάστηκε ο Χρ. Γραμματικός στην ηλεκτρονική έκδοση του ΕΘΝΟΣΠΟΡ (βλέπε εδώ), αν και προφανώς στάθηκε κατώτερος των απαιτήσεων του θέματος που επεξεργάστηκε και υπέπεσε σε σφάλματα. Το κείμενο που ακολουθεί βάζει τά πράγματα στη θέση τους και προκαταβολικά σημειώνω ότι δεν μπορούσε να είναι μικρότερο γιατί όταν γράφεις περιληπτικά πάντα αφήνεις κάτι απέξω και μπορεί ν’ αλλάζει έτσι όλο το νόημα.

 

Μέρος 1ο.

Εδώ θ’ ασχοληθούμε με όσα θίγονται στο κομμάτι του κου Γραμματικού. Στο 2ο μέρος θα συμπληρώσουμε τις σχετικές στο νόμο προβλέψεις για τη χρηματοδότηση του Σωματείου, αφού με αφορμή την αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση του Σωματείου γίνεται η επεξεργασία των σχεδίων που υπαινίσσεται ο συντάκτης. Η συζήτηση αυτή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τώρα που συζητούνται οι πιθανοί όροι της παραχώρησης του οικοπέδου από το Σωματείο για 50 χρόνια στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» για την ανέγερση του νέου γηπέδου μας.

Οτιδήποτε αφορά το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ρυθμίζεται από τον 2725/1999 τον επονομαζόμενο και «Αθλητικό Νόμο» (βλέπε εδώ).  

Στο άρθρο 1 ο Ν.2725/1999 ορίζει ότι για το Σωματείο ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 78-107 του Τέταρτου Κεφαλαίου του Αστικού Κώδικα σχετικά με τά Νομικά Πρόσωπα (βλέπε εδώ). Σύμφωνα με το άρθρο 78 Σωματείο είναι: «Ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό μη κερδοσκοπικό…».

Συνεπώς το όποιο «σχέδιο για οικονομική ανάσα επεξεργάζεται η Ερασιτεχνική» δεν μπορεί να την περιλαμβάνει ως εταίρο/μέτοχο. Άρα μόνο η σύσταση εταιρείας οποιασδήποτε μορφής (Ι.Κ.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.) κατά τά πρότυπα της μετοχικής σύνθεσης της EMPIRE A.E. μπορεί να λειτουργήσει με αυτό το νομικό πλαίσιο. Τά πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από τη διατύπωση του άρθρου 7 παρ. 5 το οποίο ορίζει ότι: «Απαγορεύεται η συστέγαση αθλητικού σωματείου και εμπορικής επιχείρησης». Εκτός αν η Ερασιτεχνική εκχωρήσει σε εταιρεία το σήμα έναντι αμοιβής. Στην περίπτωση αυτή σημασία έχει ποιοι θα είναι οι μέτοχοι της εν λόγω εταιρείας.

Λίγο πρίν το μέσον του δημοσιεύματος σκάει η σημαντικότερη είδηση κατά τη γνώμη ή αλλιώς η βόμβα: «Στόχος τους είναι η άμεση σύσταση της εταιρείας με έδρα τα νυν γραφεία της Empire στη Λεωφόρο Δεκελείας, όπου αναμένεται να μεταφερθούν και τα αντίστοιχα της Ερασιτεχνικής στην προσπάθεια μείωσης του κόστους. Μάλιστα, λέγεται πως υπήρξε ή θα υπάρξει επαφή με το μοναδικό κατάστημα Franchise της Empire στην Αθήνα, για να «κατεβάσει» το σήμα. Η Empire δεν εμποδίζει την έναρξη της νέας εταιρείας, αλλά θα πρέπει να περιέλθει σε καθεστώς αδράνειας. Άλλωστε, από το καλοκαίρι του 2012 είχε λήξει η σύμβασή της με την ΠΑΕ. Βέβαια, για ηθικούς λόγους θα πρέπει να ενημερωθεί η μετοχική σύνθεση του 2004».

Θα καταφέρουν όπως φαίνεται να πατήσουν πόδι στο κατάστημα της EMPIRE A.E. Είχαν επιχειρήσει πρώτη φορά να το κάνουν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρικής θητείας (τόσο τον ανέχτηκαν οι δικοί του) του Θανάση Μιχαήλ, όταν ως πρόεδρος της παράταξης που στήριζε η Original στο Σωματείο πήγε να συνεννοηθεί για την πώληση μέσω του καταστήματος της EMPIRE A.E. προϊόντων με το σήμα της Original. Φυσικά τά έσοδα θα πήγαιναν στην Original. Έτσι τους είχε υποσχεθεί ο τότε -αλλά και τωρινός- Διευθύνων Σύμβουλος της EMPIRE A.E. Σταύρος Αδαμίδης (τι να γίνεται αυτό το παιδί;). Τότε η υπόθεση κώλυσε και δεν τελείωσε θετικά. Το γιατί είναι μία άλλη ιστορία και σίγουρα όχι της παρούσης.

Τι σημαίνει το «κατεβάσει» το σήμα ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Ελπίζω ο κος Γραμματικός να είναι σε θέση να μας το εξηγήσει, εκτός αν και αυτός «το έγραψε όπως του το ‘παν».

Ακολούθως ο κος Γραμματικός υποπίπτει στο μοναδικό λάθος του (αν υποθέσουμε ότι λόγω άγνοιας των διατάξεων του Α.Κ. δεν γνώριζε ότι η Ερασιτεχνική απαγορεύεται να συστήσει εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Γράφει συγκεκριμένα: «Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται τι μέλλει γενέσθαι, από τη στιγμή που θα συσταθεί η νέα ΠΑΕ με την άνοδο της ΑΕΚ στη Football League. Δηλαδή, αν θα παραχωρηθεί έτσι απλώς το σήμα στο ποδόσφαιρο ή έναντι κάποιου τιμήματος».

Φυσικά και δεν έχει ούτε καν ξεφυλλίσει τον Ν.2725/1999. Αν το είχε πράξει θα γνώριζε ότι σύμφωνα με το άρθρο 66 (σελίδα 3105) παρ. 2 ορίζεται ότι:

«Η εταιρεία χρησιμοποιεί υποχρεωτικά ως σήμα της το έμβλημα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου και τα διακριτικά γνωρίσματα της εμφάνισης του για τους αγώνες της ομάδας της. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα για την με οποιονδήποτε τρόπο χρήση του σήματος και του διακριτικού τίτλου του σωματείου. Η χρήση αυτή δεν περιορίζει τα δικαιώματα του σωματείου στον τίτλο, στο έμβλημα, στο σήμα και στα διακριτικά εμφάνισης που εξακολουθούν να ανήκουν στο σωματείο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα από αυτό σε όλα τά τμήματα του».

Δηλαδή η Ερασιτεχνική δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το αντίστοιχο σήμα των ομάδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου, καθώς αυτό ανήκει στις Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. αντίστοιχα.

Βέβαια ο νόμος καθορίζει παρακάτω με το άρθρο 71 παρ. 1 (σελίδα 3107) κάποιου είδους αντίτιμο για την υποχρεωτική εισφορά του σήματος στην Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. κατά περίπτωση:  

«Η κατά το άρθρο 66 του παρόντος νόμου χρήση της επωνυμίας και των λοιπών διακριτικών γνωρισμάτων του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου, ως στοιχείο της επωνυμίας της Α.Α.Ε. (Ανώνυμης Αθλητικής Εταιρείας), θεωρείται αυτοδίκαιη με τη σύσταση της εταιρείας, εισφορά σε είδος και αντιπροσωπεύει το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της. Η εισφορά αυτή τελεί υπό την προϋπόθεση ότι το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο διατηρεί σε λειτουργία και μετά τη σύσταση της Α.Α.Ε. και άλλα αθλητικά τμήματα. Υπό τη προϋπόθεση αυτή εκδίδονται στην επωνυμία του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου και παραδίδονται στο νόμιμο εκπρόσωπο του ονομαστικές μετοχές που αντιπροσωπεύουν το δέκα τοίς εκατό (10%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και οι οποίες είναι προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου με τά αναφερόμενα κατωτέρω προνόμια και αμεταβίβαστες».

Τά προνόμια των μετοχών αυτών περιγράφονται στην παρ. 3 (σελίδα 3108) του ίδιου άρθρου και είναι:

«Οι αναφερόμενες στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου μετοχές είναι προνομιούχες κατά την έννοια του εδαφίου β’ της παρ. 1 και της παρ. 2 του άρθρου 3 του κ.ν. 2190/1920, όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερα τά προνόμια αυτά συνίστανται: α) στην απόληψη προ των κοινών μετοχών του κατά το άρθρο 45 του κ.ν. 2190/1920 πρώτου μερίσματος και στην προνομιακή απόδοση του αναλογούντος στους κατόχους προνομιούχων μετοχών κεφαλαίου από το προϊόν της εκκαθάρισης της εταιρικής περιουσίας και β) στην απόληψη από το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο σταθερού ποσοστού δέκα τοίς εκατό (10%) των καθαρών κατά χρήση εισπράξεων της εταιρείας από αγώνες…».

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται ο σχολιασμός της ανάρτησης του ΕΘΝΟΣΠΟΡ.  

 

Μέρος 2ο.

Στο 2ο μέρος θ’ αναφερθούμε στους τρόπους χρηματοδότησης που προβλέπει ο νόμος εκτός των δωρεών, των συνδρομών των μελών του.

Ο νόμος στο άρθρο 67 παρ. 1 (σελίδες 3105-3106) ορίζει ότι:

«Απαγορεύεται η εισφορά από το αθλητικό σωματείο της χρήσης των αθλητικών του εγκαταστάσεων στην εταιρεία, ως εισφορά σε είδος στο μετοχικό της κεφάλαιο. Το ιδρυτικό της εταιρείας αθλητικό σωματείο υποχρεούται να παραχωρεί σε αυτή, στην περίπτωση που το ζητήσει, τις αθλητικές του εγκαταστάσεις για την κάλυψη των αναγκών συμμετοχής της ομάδας της σε επίσημες ή φιλικές διοργανώσεις, καθώς και όλων των αναγκών προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητών της έναντι ανταλλάγματος, με ποσό που ισούται με το εκάστοτε ισχύον ποσοστό μισθώματος για τη χρήση των εθνικών γυμναστηρίων. Κατά τά λοιπά η χρήση και η εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων ανήκει στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο με την επιφύλαξη του άρθρου 56 του παρόντος νόμου».

Σε απλά ελληνικά η παραπάνω παράγραφος μεταφράζεται σε απαγόρευση στο σωματείο να εισφέρει τη χρήση (όχι την ιδιοκτησία) των αθλητικών εγκαταστάσεων ως εισφορά σε είδος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η απαγόρευση αυτή ισχύει γιατί η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων δεν ανήκει στο σωματείο (είναι κρατικές), ενώ στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. της έχουν παραχωρηθεί με συγκεκριμένους και δεσμευτικούς όρους. Από την άλλη το σωματείο είναι υποχρεωμένο να παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του έναντι ανταλλάγματος, το οποίο προσδιορίζεται μαζί και με άλλες παραμέτρους στο άρθρο 56, λαμβάνοντας όμως ενοίκιο για την παραχώρηση αυτή.

Στο άρθρο 56 στις παρ. 1 & 2 (σελίδες 3102-3103) ο νομοθέτης ορίζει ότι η Α.Α.Ε. που μισθώνει μία αθλητική εγκατάσταση έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των πάσης φύσεως διαφημιστικών χώρων.

Στην παρ. 3 ορίζεται το αντίτιμο το οποίο καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη και αφορά στην εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων. Συγκεκριμένα:

«Η μισθώτρια εταιρεία ή το σωματείο ή το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη ή στον εκμισθωτή κατά περίπτωση του γυμναστηρίου ή της αθλητικής εγκατάστασης ποσοστό δεκαπέντε τοίς εκατό (15%) του συνολικού τιμήματος της οικείας σύμβασης».  

Δηλαδή η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ως μισθώτρια εταιρεία οφείλει 15% από τά διαφημιστικά έσοδα -όπως αυτά προσδιορίζονται από τις αντίστοιχες συμβάσεις με τους διαφημιζόμενους που έχει υπογράψει ο μισθωτής- στον ιδιοκτήτη ή εκμισθωτή, δηλαδή όπως και να το δείς στην Ερασιτεχνική.

Τέλος στην παρ. 7 ο νομοθέτης παρέχει το δικαίωμα σύναψης σύμβασης μεταξύ του ιδιοκτήτη και της μισθώτριας Α.Α.Ε. για την εμπορική εκμετάλλευση ελεύθερων και μη προοριζόμενων για αθλητικές δραστηριότητες χώρων, που βρίσκονται στην αθλητική εγκατάσταση.

 

Σύνοψη.

Τά δεδομένα όπως προκύπτουν από την παράθεση των διατάξεων του Ν.2725/1999 για τη χρηματοδότηση της Ερασιτεχνικής είναι:

  • Δεν μπορεί η Ερασιτεχνική να έχει κερδοσκοπική δραστηριότητα. Άρα η σύσταση οποιασδήποτε εταιρείας δεν μπορεί να γίνει με εταίρο/μέτοχο την Ερασιτεχνική. Η μόνη λύση με το υπάρχον πλαίσιο είναι η πρακτική που ακολουθήθηκε από τους μετόχους της Π.Α.Ε. το 2004 (EMPIRE A.E.). Εκτός αν εκχωρήσει σε εταιρεία το «σήμα», οπότε σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η μετοχική σύνθεση της εν λόγω εταιρείας.
  • Το Σωματείο υποχρεωτικά παραχωρεί το έμβλημα μου και τα διακριτικά του για χρήση στην Α.Α.Ε. λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες ονομαστικές μετοχές σε ποσοστό 10% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Η Α.Α.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει το σήμα με οποιονδήποτε τρόπο θέλει, ενώ η Ερασιτεχνική δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το αντίστοιχο σήμα.
  • Το Σωματείο δεν μπορεί να προσφέρει τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σαν «εισφορά σε είδος» στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Α.Ε. Άρα σε καμία περίπτωση η Α.Α.Ε. δεν γίνεται ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων. Λαμβάνει δε υποχρεωτικά τίμημα γι’ αυτή την παραχώρηση, το οποίο ισούται με το εκάστοτε ποσοστό μισθώματος των εθνικών γυμναστηρίων.
  • Το Σωματείο λαμβάνει το 15% από την εκμετάλλευση των πάσης φύσεως διαφημιστικών χώρων.
  • Το Σωματείο μπορεί να νοικιάσει στην Α.Α.Ε. για εμπορική εκμετάλλευση, όλους τους ελεύθερους και μη προοριζόμενους για αθλητικές δραστηριότητες χώρους.

Επίλογος.

Η χρηματοδότηση του Σωματείου –αν εξαιρεθούν οι συνδρομές, οι δωρεές και οι επιχορηγήσεις από τις αθλητικές ομοσπονδίες– περνά μέσα από την ισότιμη συνεργασία με τις μέλλουσες Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. Τόσο η Κ.Α.Ε. όσο και η Π.Α.Ε. οφείλουν ν’ αποδίδουν τακτικά κάθε είδους πόρο που προβλέπεται από την νομοθεσία, καθώς και να εκχωρήσουν (εθελοντικά) στο Σωματείο ποσοστό στα ακαθάριστα έσοδα του υλικού πού πωλείται για λογαριασμό τους. Οι ομάδες που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Προέρχονται από συλλόγους με βαθιές ρίζες και ιστορία και η οποιαδήποτε υπεραξία έχουν οφείλεται στον σύλλογο από τον οποίο προέρχονται.

«Εδώ είναι Βαλκάνια» και όχι Αμερική, όπου μία μεγάλη ομάδα του ΝΒΑ είναι αυτόφωτη και δεν έλκει την καταγωγή της από κάποιο αθλητικό σύλλογο. Αν οι εκάστοτε ιδιοκτήτες θέλουν να μετρήσουν τη δύναμη των επιχειρήσεων τους, ας αλλάξουν το έμβλημα της ομάδας τους να δούμε «πόσα ψάρια πιάνουν». Πόσοι Ολυμπιακοί θα πήγαιναν να δούν μια ομάδα με ερυθρόλευκα και για σήμα έναν γαύρο (το ψάρι);

Κυκλοφορεί εδώ και καιρό η φήμη ότι ζηλέψαν και οι δικοί μας τά τερτίπια με τά οποία ο Κόκκαλης κατάφερε ν’ αποφύγει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις του απέναντι στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο οποίος κατάντησε ζητιάνος της Π.Α.Ε. και άρα του εκάστοτε ιδιοκτήτη της. Αν η φήμη αληθεύει τους προειδοποιούμε να σταματήσουν να το σκέφτονται και να μη διανοηθούν καν να το πράξουν, γιατί εμείς παρακολουθούμε τά πάντα. Καλό θα ήταν από δω και πέρα να μην κοιμούνται ξεσκέπαστοι το βράδυ για να μη βλέπουν περίεργα όνειρα.

Αυτά πρός τό παρόν.

 

17 Φλεβάρη 2014.
παρατηρητής 1.

    

Διαβάστηκε 10810 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ. (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΘΝΟΣΠΟΡΤ 13/02/2014).