Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ» & Ο «ΧΑΜΕΝΟΣ» ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΛΥ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΑΝ ΕΙΣΑΙ «ΜΥΡΩΔΙΑΣ», ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ» & Ο «ΧΑΜΕΝΟΣ» ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΛΥ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
(ΑΝ ΕΙΣΑΙ «ΜΥΡΩΔΙΑΣ», ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝ)

Η υπόθεση πολύ-ιδιοκτησίας Ξάνθης και «Γαύρου του Βορρά» θυμίζει κάτι από Εθνικές Εκλογές. Υπάρχουν πολλοί που ερίζουν σχετικά με το ποιος έχει «δίκιο» (ποιος «δικαιώνεται») και ποιος και γιατί είναι «κερδισμένος» (για διαφορετικούς λόγους και μέσω διαφορετικής προσέγγισης καθένας). Με το σημερινό κείμενο θα κάνουμε μια όσο γίνεται αντικειμενικότερη εκτίμηση κερδών και ζημιών για κάθε εμπλεκόμενο. Όπως θα δείτε σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι από την δική τους σκοπιά «κερδισμένοι». Υπάρχουν, ωστόσο, δύο χαμένοι. Ο ένας είναι η ομάδα του «Γαύρου του Βορρά», ο άλλος είναι ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Ε.Π.Ο.

Κλείνοντας, λοιπόν, τη λίστα με τους «χαμένους» είναι προφανές ότι εκτός από την ομάδα του «Γαύρου του Βορρά» (γιατί είναι γενικότερα χαμένη σε επόμενο κείμενο) της οποίας τής έμεινε η «ρετσινιά»▪ ο άλλος χαμένος είναι ο κ. Γραμμένος που μετά τα όσα έχουν γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του (με αποκορύφωμα την υπόθεση της πολυ-ιδιοκτησίας ΔΕΝ πρόκειται να εκλεγεί ξανά. Εκτός του όποιου κύρους έχει πλέον η θέση του Προέδρου της Ε.Π.Ο. η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του μισθού.

Πάμε στους «κερδισμένους» της υπόθεσης.

Αυτοί είναι τόσοι όσοι και στις Εθνικές Εκλογές. Απ’ αυτούς με τα μικρότερα κέρδη μπορούμε να ονοματίσουμε όλους συλλήβδην τους αντιπολιτευόμενους την Κυβέρνηση. Έχουν τα μικρότερα κέρδη γιατί πολύ απλά το ποδόσφαιρο όσο και αν θα ήθελαν να νομίζουν κάποιοι δεν κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι, όμως, αυτό ν’ αποδειχτεί στις κάλπες μιλάμε για μια σχετικά υποκειμενική εκτίμηση. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να καταμετρηθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα η επίπτωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης. Γιατί, για να υπάρξει μια εκτίμηση θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσοι «γνήσιοι Γαύροι» ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές Ν.Δ. (την οποία και δεν είχαν ψηφίσει το 2015) και αντίστοιχα και για τους οπαδούς των άλλων ομάδων (με την προϋπόθεση ότι εξαρτούν την τελική τους επιλογή από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης).

Αυτός που σίγουρα δεν είναι χαμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι χαμένος γιατί η πρωτοβουλία που πήρε πρέπει να τύχει της έγκρισης των UEFA & FIFA. Τις οποίες εγκατέστησε στην Ελλάδα η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συγκεκριμένα ο Στ. Κοντονής. Υποτίθεται πως αυτό ήταν απαραίτητο για να καθαρθεί η προηγούμενη Γαύρικη Διοίκηση της Ε.Π.Ο. Αν, λοιπόν, οι «υπερεθνικοί» συναινέσουν συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα:

  • Από τη μια «ξεπλένεται» ο Κυριάκος (ο Μητσοτάκης και όχι ο «γνήσιος») και το «κρίμα» ουσιαστικά το αναλαμβάνουν οι δύο Ομοσπονδίες και,
  • από την άλλη η έγκριση των «υπερεθνικών» συνιστά «διαταγή» στον Γραμμένο για την αλλαγή του Καταστατικού και άρα και του Πειθαρχικού Κώδικα της Ομοσπονδίας (τουλάχιστον έτσι μας λένε ότι πρέπει να γίνει).

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης μπορεί προς υπεράσπιση του να ισχυριστεί ότι δεν άφησε την Χώρα σ’ αυτή τη «δύσκολη συγκυρία» (άσχετα αν για αυτή τη Χώρα η «συγκυρία» είναι πάντα «δύσκολη») να διχαστεί για το ποδόσφαιρο. Από την οπτική αυτή «δικαιώνεται» (από τον σκοπό που υπηρετείται) η ωμή παραβίαση της νομιμότητας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση (και άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που το «πήρε πάνω του») παρά την νομοθετική αλλαγή ΔΕΝ προέβλεψε αν αυτή η ποινή είναι «μια και έξω» (και συνεχίζει να παραμένει η πολυ-ιδιοκτησία) ή αν θα επιβάλλεται κάθε χρόνο που οι δύο ομάδες θα βρίσκονται στην ίδια κατηγορία (κάτι σαν «πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου»).

Ούτε, όμως, ο Μαρινάκης είναι «χαμένος». Αντίθετα είναι από τους «κερδισμένους». Όχι επειδή μετά την αφαίρεση των βαθμών θα πάρει την κούπα. Δεν την έχει τόση ανάγκη για να ξαναπάρει τα λεφτά των ομίλων του CL (όχι ότι ως Πρωταθλητής δεν θα διευκολυνθεί στην προσπάθεια του). Το «κέρδος» του Μαρινάκη (και του «γνήσιου Γαύρου») είναι ότι θα μπορούν για μια ζωή (από δω και πέρα) να «χτυπάνε» στους «Γαύρους του Βορρά» ότι έμειναν στην κατηγορία εξαιτίας της αλλαγής του νόμου (όπως κάνουν οι Γαύροι με τους Παναθηναϊκούς για την «υπόθεση με τα λουλούδια»).

Δεν είναι, όμως, λιγότερο κερδισμένος ο Πανόπουλος και η Ξάνθη. Όχι, δεν αναφέρομαι στο προφανές (ότι, δηλαδή, μένουν στην κατηγορία). Αναφέρομαι στο ότι θα μπορούν να ισχυρίζονται πως είναι αδικημένοι επειδή με την αλλαγή του νόμου η Κυβέρνηση πρακτικά τους στέρησε την δυνατότητα της αθώωσης. Τώρα πως γίνεται να καταπέσει μια απόφαση της Ε.Ε.Α. η οποία επί της ουσίας για το ζήτημα της πολυ-ιδιοκτησίας ήταν ομόφωνη (η μειοψηφία της Μαρούπα και το τελικό 4-1 δεν αφορούσε την απόδειξη της καταγγελίας αλλά το αν θα έπρεπε να εξεταστούν και άλλες Π.Α.Ε.) αυτό είναι κάτι που καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν.

Για τους ίδιους λόγους «κερδισμένος» -κυρίως σ’ επίπεδο προπαγάνδας («ηθικό»)- είναι και ο Ιβάν Σαββίδης. Μόνο που στην περίπτωση του το «κέρδος» είναι ταυτόχρονα και «ζημιά». Ο Ιβάν φαίνεται να διαθέτει έναν πακτωλό χρημάτων▪ ασχέτως αν τα περισσότερα δεν του ανήκουν και τα διαχειρίζεται. Διαθέτει, ωστόσο, τ’ αναγκαία για να φτιάχνει κάθε φορά μιας πρώτης τάξεως «βιτρίνα» για τις δουλειές του. Έτσι, ο μεν Ιβάν έχει λεφτά αλλά η ομάδα του δεν έχει τ’ αναγκαία για την αυτοτελή επιβίωση της έσοδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από τους ασπρόμαυρους επικρέμεται η σοβαρή απειλή τιμωρίας από την UEFA για την παραβίαση του FFP (τον ισοσκελισμό Εσόδων-Εξόδων) όπως προκύπτει από αυτό το δημοσίευμα. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τη μη μεταγραφική ενίσχυση στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Αν, όπως ακούγεται τώρα τελευταία όλο και περισσότερο και από ολοένα και πιο αξιόπιστα πρόσωπα, ο Ιβάν ετοιμάζεται να «επενδύσει» αλλού (π.χ. Βραζιλία), τότε γίνεται κατανοητό γιατί θα ήταν περισσότερο «κερδισμένος» αν η ομάδα υποβιβαζόταν. Τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «Η Ελλάδα (η Κυβέρνηση της Ν.Δ.) τον πληγώνει και γι’ αυτό (πληγωμένος) και με βαριά καρδιά φεύγει.». Αν ο πλανήτης είναι για τους επιχειρηματίες ένα μεγάλο χωράφι και οι επιχειρηματίες κάτι σαν κηπουροί, τότε καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι να φύγουν από ένα μέρος και να πάνε σ’ ένα άλλο του χωραφιού να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους αφήνοντας αυτό που εγκαταλείπουν να μαραζώσει.

04 Φλεβάρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 851 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ» & Ο «ΧΑΜΕΝΟΣ» ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΛΥ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΑΝ ΕΙΣΑΙ «ΜΥΡΩΔΙΑΣ», ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝ)