Font Size

SCREEN

Cpanel

ΚΡΑΤΟΣ & Π.Α.Ε.: ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΡΑΤΟΣ & Π.Α.Ε.: ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
(ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ)

Όλοι μας γνωρίζουμε περί του «αυτοδιοίκητου της Ε.Π.Ο.». Ένα «αυτοδιοίκητο» το οποίο η Ομοσπονδία προασπίζεται με σθένος έναντι των παρεμβάσεων του Κράτους. Εκτός, βέβαια, από τη στιγμή που το έχει απόλυτη ανάγκη. Μαζί με την Ε.Π.Ο. και οι Π.Α.Ε. θέλουν να νοιώθουν «ανεξάρτητες από το Κράτος» (στο οποίο ωστόσο προστρέχουν για να τις διασώζει κάθε τόσο). Γι’ αυτό, άλλωστε, ίδρυσαν έναν συνεταιρισμό για να διοργανώνει το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Στην αρχή ήτα η Ε.Π.Α.Ε. την οποία έχει διαδεχθεί η SUPER LEAGUE. Προφανώς, η λειτουργία του συνεταιρισμού διέπεται από το γενικότερο νομικό πλαίσιο το οποίο είναι δουλειά του Κράτους, αλλά η ίδια η διοργάνωση είναι ευθύνη των ομάδων.

Ακόμη κι έτσι το Κράτος συνεχίζει να βοηθά (διασώζει οικονομικά) τις Π.Α.Ε. είτε μέσω χορηγιών κρατικών εταιρειών (όσες του έχουν απομείνει) είτε μέσω της ανάληψης του κόστους διοργάνωσης του Πρωταθλήματος (π.χ. VAR). Εξ’ αιτίας αυτής της σχέσης εξάρτησης οι Π.Α.Ε. όποτε είναι στρυμωγμένες προστρέχουν στην αγκαλιά του Κράτους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Άρη που ψάχνει την οικονομική του σωτηρία μέσω του Κράτους. Ωστόσο και σε επίπεδο συνεταιρισμού είχαμε την απαίτηση του πρώην Π.Α.Ο.Κ. και νυν «Γαύρου του Βορρά» ν’ ασφαλίσει το Κράτος τους παίκτες από τον κορωναϊό (βλέπε εδώ).

Προσωπικά, η μόνη ασφάλιση που ξέρω ότι προσφέρει το Κράτος είναι η «Κοινωνική», η οποία είναι και υποχρεωτική για τους μισθωτούς. Καμία άλλη. Για όλες τις υπόλοιπες εξασφαλίσεις υπάρχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Άρα, το ζητά ο Ιβάν Σαββίδης από το Κράτος; Να περιθάλψει τους ποδοσφαιριστές αν ασθενήσουν από τον ιό ή μήπως ν’ αποζημιώσει τις ομάδες από τυχόν απώλειες;

Και στις δύο περιπτώσεις γεννώνται κάποιες εύλογες απορίες:

  • Ζητά ο Ιβάν ν’ ασφαλίσει τους παίκτες το Κράτος επειδή το θεωρεί υπεύθυνο για την επανέναρξη του Πρωταθλήματος;
  • Μήπως, το ζητά γιατί καμία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία δεν προσφέρει τέτοιου είδους ασφάλιση;
  • Με ποια λογική οφείλει το Κράτος να επέμβει στη λειτουργία ενός ιδιωτικού συνεταιρισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε από εταιρείες που αρέσκονται να είναι (σωστότερα να φαίνονται) ανεξάρτητες από την Κρατική Εξουσία;

Καθώς από την πλευρά του Κράτους ΔΕΝ τίθεται ζήτημα «δημόσιας υγείας» εφ’ όσον οι αγώνες θα γίνουν χωρίς θεατές, η μόνη λογική απάντηση στα παραπάνω είναι η επικοινωνιακή προσπάθεια του «Γαύρου του Βορρά» να εκθέσει με κάποιο τρόπο την Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση την οποία από την πρώτη μέρα προσπάθησε να ταυτίσει με τον Μαρινάκη έτσι ώστε να της φορτώσει όλα τα δεινά που τον βρήκαν (και θα τον βρουν). Στο κάτω-κάτω με την Κυβέρνηση (έστω την προηγούμενη) δεν έκανε δουλειές τόσον καιρό;

Δυστυχώς για την ομάδα του Ιβάν και το σύστημα που τον υπηρετεί, ακόμα και αν έχουν δίκιο σε ότι έχουν καταμαρτυρήσει στην Ν.Δ. για τις σχέσεις (διαπλοκής;) της με τον Μαρινάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα ΔΕΝ έχουν δίκιο. Και δεν έχουν γιατί η διοργάνωση των πρωταθλημάτων κάθε αθλήματος ΔΕΝ είναι Κρατική υπόθεση (με την στενή έννοια του Κράτους). Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του συνεταιρισμού της SUPER LEAGUE, ο οποίος το πολύ-πολύ να συνεργαστεί με την Ε.Π.Ο. (την οποία ελέγχει ο Ιβάν).

Από κει και πέρα οτιδήποτε λέγεται και γράφεται για το ζήτημα της κρατικής ασφάλισης των παικτών από ον ιό αν δεν ήταν μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων, θα αποτελούσε μια πρώτης τάξης ομολογία αποτυχίας των Π.Α.Ε. να διοργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα Πρωτάθλημα.

18 Μάη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1899 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΚΡΑΤΟΣ & Π.Α.Ε.: ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ)