Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ Α.Ε.Κ.: Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ Ν’ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ Α.Ε.Κ.: Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
(ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ Ν’ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ)

Είναι ευχή και κατάρα η περιέργεια και η παρατηρητικότητα. Στους «πανταχού παρόντες» ένας ξεχωρίζει και για τις δύο. Έτσι μετά την δημοσίευση του κειμένου της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την χρηματοδότηση του νέου γηπέδου (βλέπε εδώ) παρατήρησε στην φωτογραφία που χρησιμοποιήσαμε κάτι που αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρον όταν το ψάξαμε. Πάνω δεξιά στην φωτογραφία βλέπουμε τον λογότυπο της εταιρείας η οποία «ντύνει» εξωτερικά το γήπεδο. Η εταιρεία «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» είναι το Ελληνικό παρακλάδι της Γερμανικής «MUEHLHAN GROUP». Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κομμάτι ξεκινά από τη στιγμή που ψάχνει κανείς στο Γ.Ε.ΜΗ. γι’ αυτή. Ας ξετυλίξουμε μαζί το νήμα ανασύροντας από το Γ.Ε.ΜΗ. ότι αξίζει.

Η «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» είναι η Ελληνίδα κόρη του Γερμανικού ομίλου. Κοιτάζοντας την εταιρική της μερίδα στο Γ.Ε.ΜΗ. (εναλλακτικά και εδώ) μαθαίνουμε ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε στις 22 Ιούνη 1995 βρίσκεται τώρα σε διαδικασία «Λύσης και Εκκαθάρισης», δηλαδή κλείνει. Πάντα μια εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία «Λύσης και Εκκαθάρισης» προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το «γιατί» σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αδυσώπητο. Γι’ αυτό και εμείς κάναμε για λογαριασμό σας μια βουτιά στις ανακοινώσεις της «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.». Να τι βρήκαμε:

Κοιτάζοντας στην οθόνη του Γ.Ε.ΜΗ. βλέπετε πως η πρώτη ανακοίνωση με ημερομηνία 11 Μάρτη 2019 αφορά Πρόσκληση Γ.Σ. από τον Εκκαθαριστή της εταιρείας. Η αμέσως προηγούμενη αφορά πάλι Γ.Σ. αλλά προέρχεται από το Δ.Σ. και έχει ημερομηνία 24 Μάη 2018. Άρα η «Λύση και Εκκαθάριση» αποφασίστηκε από την Τακτική Γ.Σ. που έγινε στις 15 Ιούνη 2018 (βλέπε εδώ). Στην επόμενη Έκτακτη Γ.Σ. της «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» το μόνο θέμα συζήτησης ήταν η μείωση του Μ.Κ. και η επιστροφή του ποσού στους μετόχους (βλέπε εδώ).

Δεδομένου ότι η απόφαση για το κλείσιμο της εταιρείας ελήφθη στην Τακτική Γ.Σ. της σημαίνει ότι αυτή είχε ήδη ωριμάσει στη σκέψη του Δ.Σ., το οποίο και δεν έβρισκε άλλη λύση. Ας δούμε, λοιπόν, τι προκύπτει από τον Ισολογισμό του ημερολογιακού 2017 (Γενάρης-Δεκέμβρης) τον οποίο καλούνταν εκείνη η Τακτική Γ.Σ. να εγκρίνει.

Στον Ισολογισμό της Χρήσης 2017 (ο οποίος είναι ατάκτως τοποθετημένος στην εταιρική μερίδα στο Γ.Ε.ΜΗ. μιας και η εταιρεία έκανε ταυτόχρονα σωρεία ανακοινώσεων) προκύπτουν τα εξής:

  • Η Ορκωτή Ελέγκτρια της εταιρείας σημειώνει στην Έκθεση Ελέγχου της ότι τα μεγέθη του Ισολογισμού ΔΕΝ είναι τα σωστά. Ο Ισολογισμός συντάχθηκε από την «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» σαν να επρόκειτο αυτή να συνεχίσει την δραστηριότητα της. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την Έκθεση του Δ.Σ. προς τους Μετόχους επί της ουσίας η εταιρεία επρόκειτο να κλείσει. Συνεπώς, με βάση τα Λογιστικά Πρότυπα κάποια μεγέθη της θα έπρεπε να εμφανίζονται στην εκτιμώμενη αξία τους κατά την διαδικασία ρευστοποίησης. Η Ελέγκτρια δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποια θα ήταν η διαφορά που θα προέκυπτε.
  • Στην Έκθεση του Δ.Σ. σημειώνεται η κάμψη (μείωση) Εσόδων (Τζίρου) και το 2017 λόγω και της δραστηριοποίησης στη Ρουμανία άλλης θυγατρικής του ομίλου (την οποία πριν κάλυπτε η «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.»).
  • Ο Τζίρος της το 2017 ήταν μειωμένος κατά σχεδόν 500 χιλ. και αφορούσε συναλλαγές με άλλες εταιρείες του ομίλου και κυρίως την μητρική.
  • Τα όποια Κέρδη της το 2017 αφορούν την εκποίηση (πώληση) παγίων (μηχανημάτων, κτιρίων).
  • Εκτός της μείωσης των πωλήσεων της λόγω της Ελληνικής Ύφεσης, το Δ.Σ. σημειώνει και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα στην Έκθεση γίνεται λόγος για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -στο οποίο είχε προσφύγει το Δημόσιο- το οποίο αποφάσισε ότι οι φορολογικές υποθέσεις της εταιρείας για τα έτη 1998 & 1999 ΔΕΝ έχουν παραγραφεί και έστειλε την υπόθεση για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο (σας θυμίζει κάτι;) το οποίο και θα την εκδίκαζε τον Οκτώβρη του 2018 (4,5 μήνες μετά την Γ.Σ.).
  • Από τον καθ’ εαυτού Ισολογισμό δεν προκύπτουν σημαντικά Χρέη. Για την ακρίβεια τα Χρέη υπερκαλύπτονται από το σύνολο του Ταμείου της εταιρείας και των Απαιτήσεων της. Υπάρχει, ωστόσο εγγραφή Πρόβλεψης ύψους 1,1 εκ. η οποία αφορά την εκκρεμή δικαστικά φορολογική της υπόθεση. Για την φύση της οποία αν θα έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση θα έλεγα πως αφορά συναλλαγές μεταξύ της θυγατρικής και της μητρικής (transfer pricing).

Αυτά τα «ωραία» (το περιεχόμενο της λέξης είναι δική σας επιλογή) προέκυψαν από το «κοφτερό μάτι», την περιέργεια και το ψάξιμο στο Γ.Ε.ΜΗ. ενός «πανταχού παρόντα». Δεδομένου ότι η εταιρεία «ντύνει» το νέο μας γήπεδο αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί συνεχίζουμε να βλέπουμε τα «τοξωτά παράθυρα» που με βάση το ΚΕ.Σ.Α. ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχουν. Αν έχουν αγοραστεί (και μάλιστα σε χαμηλή τιμή) από την «ΜΥΛΧΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» ΔΕΝ γίνεται να επιστραφούν. Οπότε…

Επιπλέον η συνεργασία με την «ΜΥΛΧΑΝ» ως προμηθευτή εξηγεί εν μέρει την μείωση του κόστους κατασκευής για την οποία πανηγύριζαν οι «χατζηαβάτηδες» και φυσικά την απέδιδαν στον «αφανή ιδιοκτήτη» και «Διοικητικό Ηγέτη». Γιατί, προφανώς, όταν ψωνίζεις από εταιρεία που κλείνει και ξεπουλά, αγοράζεις όσο-όσο▪ κάτι που δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, αλλά σ’ επικοινωνιακό επίπεδο δεν φαίνεται και πολύ καλό. Συμφωνείτε;

12 Νοέμβρη 2020
«πανταχού παρόντες 1 & 3».

Διαβάστηκε 735 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ Α.Ε.Κ.: Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ Ν’ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ)