Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Ο ΜΕΣΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Ο ΜΕΣΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
(ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕ)

Στις αρχές Σεπτέμβρη και με αφορμή την κρίση ανάμεσα στον Μέσι και την Μπαρτσελόνα είχαμε γράψει αυτό το κείμενο. Εκεί επιχειρηματολογούσαμε γιατί ο Μέσι είναι πλέον μεγαλύτερο μέγεθος από την Μπαρτσελόνα. Πυρήνας της επιχειρηματολογίας μας ήταν τα οικονομικά μεγέθη που αντιπροσωπεύει ο Μέσι για την ομάδα της Καταλονίας. Σήμερα, ο Μέσι έχει απομείνει μόνος κυρίαρχος στην Μπαρτσελόνα εκτοπίζοντας τον μέχρι πριν από λίγες μέρες Πρόεδρο της. Έναν Πρόεδρο ο οποίος ΔΕΝ μπόρεσε ν’ αντέξει την πίεση του «λαού της Μπάρτσα» ο οποίος με την ψήφο του αναδεικνύει την ηγεσία της ομάδας. Και ενώ κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως πλέον λύθηκε το πρόβλημα εγώ υποστηρίζω ότι αντίθετα αυτό έχει πια γιγαντωθεί.

Αν την προηγούμενη φορά είχα προσεγγίσει τη σχέση Μέσι-Μπαρτσελόνα με βάση την οικονομική διάσταση, τώρα θα το κάνω από την ψυχολογική σε συνδυασμό και με την λειτουργία της ως ομάδας. Τέλος θα προσπαθήσω να προβλέψω τις επιπτώσεις της αποχώρησης του (όταν έρθει η ώρα). Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά έχουμε αντικειμενικά να παρατηρήσουμε ότι ο Μέσι ήταν (και είναι) ο πιο προβεβλημένος παίκτης της. Αυτόν μέσα στην δίχρωμη μπλε-μωβ φανέλα της πουλά στον υπόλοιπο κόσμο η Μπαρτσελόνα ως επιχείρηση.

Αν το δούμε καθαρά από την επιχειρηματική πλευρά η Μπάρτσα έχει κάθε συμφέρον να φτιάξει την βιτρίνα (ομάδα) της με τέτοιο τρόπο ώστε από τη μια αυτή ν’ αναδεικνύει όσο γίνεται περισσότερο τον Μέσι και ο Μέσι ν’ αναδεικνύει όσο είναι δυνατό τους συμπαίκτες του. Αυτό δούλεψε για κάποια χρόνια ιδιαιτέρως καλά. Η κατάκτηση μιας σειρά τίτλων από την Μπαρτσελόνα με το Μέσι «πρώτο βιολί» δημιούργησε την εντύπωση ότι αυτός είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή του η επιτυχία με την ομάδα της Καταλονίας ήταν αυτή που τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα ατομικά ως παίκτη. Οι συνεχείς του αποτυχίες με την εθνική ομάδα της Αργεντινής σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αποτυχίες του όποτε χρειάστηκε ως προσωπικότητα να ηγηθεί της ομάδας και «να τη σηκώσει στις πλάτες του», έχουν αμαυρώσει πολύ την εικόνα που μέσω (και) του marketing έχτισε για λογαριασμό του η Μπαρτσελόνα.

Μπορεί τα προηγούμενα να φαίνονται σκληρά, αλλά εν είναι. Και δεν είναι γιατί μιλάμε για ποδόσφαιρο όπου σημασία έχουν οι χαρακτήρες που είναι σε θέση μόνοι τους όταν χρειαστεί να οδηγήσουν μια μέτρια ομάδα στην επιτυχία (π.χ. ο Μπέιλ την Ουαλία). Προφανώς «επιτυχία» αναλόγως της ομάδας την οποία αφορά σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν επρόκειτο για αγώνες επίδειξης δεξιοτεχνίας (όπως οι HARLEM GLOBETROTTERS στο μπάσκετ) η κρίση μου θα ήταν άλλη. Αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό. Τι να το κάνουν οι Αργεντίνοι αν στην ομάδα τους παίζει ο καλύτερος σύγχρονος παίκτης του κόσμου αν η εθνική ομάδα τους ΔΕΝ έχει πάρει έναν τίτλο μ’ αυτόν αρχηγό;

Το ζήτημα είναι πως εν’ όψη της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας στην Μπάρτσα έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με την ομάδα που θα πρέπει να δημιουργηθεί για να καταφέρει πρώτα ο Μέσι και μετά η Μπάρτσα να πάρουν τίτλους. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η Μπαρτσελόνα είναι αυτή τη στιγμή μικρότερο μέγεθος από τον Μέσι. Παραφράζοντας τον Κένεντι είναι σαν να ρωτάμε τι μπορεί να κάνει η Μπάρτσα για τον Μέσι και όχι τι μπορεί να κάνει ο Μέσι για την Μπάρτσα.

Δεδομένης αυτής της ανισορροπίας και της σχέσης εξάρτησης που την συνοδεύει δεν είναι καθόλου δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον της Μπαρτσελόνα μετά την αποχώρηση του Μέσι (όποτε και για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνει). Το πλέον τρανό παράδειγμα μιας «σχέσης ζωής» που όταν τέλειωσε άφησε την ομάδα «ξεκρέμαστη» (και είναι ακόμα έτσι) είναι αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (26 χρόνια 6 μήνες 13 ημέρες). Από τη σεζόν 2013-2014 ως σήμερα μόνο ο Μουρίνιο κατάφερε να κάνει κάτι κατακτώντας το EUROPA. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να μείνει παραπάνω από 2 χρόνια 6 μήνες και 21 ημέρες (για περισσότερα βλέπε εδώ).

Το σοκ για την Μπαρτσελόνα της μετάβασης στην «μετά Μέσι εποχής» θα είναι τεράστιο και θα εξοφληθεί σε δόσεις. Θα της πάρει πολλά χρόνια (ακόμα και αν στην αρχή πάρει κάποιο τίτλο) να ορθοποδήσει τόσο σαν ομάδα όσο και σαν σύλλογος (σαν «οργανισμός» δηλαδή) γιατί είναι προσανατολισμένη να λειτουργεί προς όφελος του και όχι το ανάποδο. Επιπλέον καμία τέτοιου είδους και τόσο μακροχρόνια σχέση ΔΕΝ είναι «υγιής». Γι’ αυτό και το επαπειλούμενο το Καλοκαίρι διαζύγιο του Αργεντίνου με την ομάδα λίγο έλειψε να την διαλύσει σε διοικητικό επίπεδο. Αν δεν συνέβη αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μπάρτσα ανήκει στον κόσμο της και όχι στον εκάστοτε Πρόεδρο της. Αυτό που σε άλλες περιπτώσεις είναι μειονέκτημα σ’ αυτή ήταν σωτήριο.

Έτσι το πρόβλημα που θα δημιουργήσεις στην Μπαρτσελόνα η αποχώρηση του Μέσι θα είναι πολύ μεγάλο, γιατί η ομάδα Μπαρτσελόνα έχει δομηθεί γύρω του και όχι πάνω του. Οι υπόλοιποι συμπαίκτες του έπρεπε πρώτα απ’ όλα να υποστηρίζουν το δικό του παιχνίδι και μετά να κάνουν όλα τα υπόλοιπα. Τους έπαιρναν για να τον πλαισιώνουν. Συνεπώς, με την αποχώρηση του θα πρέπει να βρουν έναν νέο «Μέσι» τόσο για αγωνιστικούς λόγους όσο και γιατί τον χρειάζεται το marketing της ομάδας-εταιρείας. Το αν θα τα καταφέρουν και πόσο θα τους πάρει αυτό μόνο το μέλλον εκ των υστέρων θα το δείξει.

Ελπίζω να κατάφερα ν’ αποδείξω την ορθότητα τόσο του τίτλου όσο και του υπότιτλου του θέματος. Ανεξάρτητα από το κίνητρο του ένας φόνος έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Το κίνητρο ενδιαφέρει μόνο όσους είναι κοντά είτε στον θύτη είτε στο θύμα και νοιάζονται για έναν ή και τους δυό τους και αφορά μόνο στον προσδιορισμό του μεγέθους της ποινής και όχι στην ενοχή. Όλοι οι υπόλοιποι, συνήθως, αρκούμαστε στην διαπίστωση του εγκλήματος και των επιπτώσεων του. Το κακό είναι όταν οι επιπτώσεις είναι ανάλογες του πάθους που είχε η σχέση στο αποκορύφωμα της. Αν αυτό επιβεβαιωθεί η περιδίνηση στην οποία θα μπει η Μπαρτσελόνα στην «μετά Μέσι εποχή» θα είναι έντονη και ενδεχομένως μακροχρόνια.

13 Νοέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 961 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ Ο ΜΕΣΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕ)