Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. (ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ Ο «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ» Ή ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
(ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ Ο «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ» Ή ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;)

Γι’ άλλη μια φορά η Α.Ε.Κ. αναζητά τον προπονητή που θα την απογειώσει αγωνιστικά και θα μπει μαζί της στο νέο γήπεδο όταν (κάποτε) αυτό τελειώσει. Η πρόσληψη ενός προπονητή είναι μια δύσκολη διαδικασία. Γιατί ακόμη και οι επιτυχημένοι μπορεί να μην «δέσουν» στο νέο περιβάλλον, ενώ από την άλλη όσο καλά και αν φαίνονται κάποια πράγματα στα σχέδια η πραγματικότητα σπανίως εξελίσσεται σύμφωνα μ’ αυτά. Όσο αισχρό είναι μια ομάδα να ψάχνει για νέο προπονητή έχοντας ήδη επιλέξει ν’ αντικαταστήσει τον παρόντα, άλλο τόσο αναμενόμενο είναι στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. Μιας Α.Ε.Κ. της οποίας οι πληγές ΔΕΝ θα γιάνουν ακόμη και αν κατακτήσει το Κύπελλο.

Είναι ευκολότερο και οικονομικότερο ν’ αλλάζεις ένα μόνο άτομο αντί να διώχνεις και μετά να ψάχνεις δέκα. Αυτό, ωστόσο, κάθε άλλο παρά σημαίνει πως η επιλογή αυτού του ενός είναι εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. είναι πολύ-πολύ δύσκολη. Όχι μόνο για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος της προπονητής αλλά και εξαιτίας όλων των προηγούμενων αποτυχημένων επιλογών της. Βέβαια, μια σωστή επιλογή ξεκινά από την απόφαση της Διοίκησης-Ιδιοκτησίας σχετικά αφενός με το στυλ ποδοσφαίρου που η υπάρχουσα ομάδα με κάποιες προσθήκες μπορεί να υποστηρίξει και αυτό που θα ήθελε να παίζει. Στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. ξεκινάμε τη συζήτηση για τον νέο προπονητή με δύο προϋποθέσεις.

Αρχικά υποθέτουμε ότι και τη νέα σεζόν θα παραμείνει ο Μελισσανίδης ως Ιδιοκτήτης ή σε κάθε περίπτωση ως «Διοικητικός Ηγέτης» του νέου Ιδιοκτήτη της Π.Α.Ε. Στη συνέχεια υποθέτουμε πως στην Α.Ε.Κ. έχουν πλέον αποφασίσει το στυλ ποδοσφαίρου που θέλουν να παίζει και πως ψάχνουν τον σωστό γι’ αυτό το στυλ προπονητή. Η περίπτωση του Λουτσέσκου (ανεξάρτητα αν αυτός προσληφθεί) είναι ότι πρέπει για τη συζήτηση μας.

Πέρα και μακριά απ’ όσα λειτουργούν επιβαρυντικά στην περίπτωση του Ρουμάνου αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Λουτσέσκου πάει «πακέτο» με μια ομάδα συνεργατών. Ανεξάρτητα από το αν όντως είναι τόσο καλός ή απλώς υπερεκτιμημένος το ζήτημα είναι πως για να κάνει την δουλειά του απαιτεί όπως ακούστηκε 5-7 μεταγραφές. Έτσι, αν υπολογίσουμε χοντρικά ένα ποσό μέχρι 2 εκ. «καθαρά» για όλη την προπονητική ομάδα, απαιτούνται πάνω από 3-5 για τις μεταγραφές. Συνολικό κόστος για έναν χρόνο συνεργασίας (προκειμένου να κριθεί) λίγο κάτω από 10 εκ. χωρίς να συνυπολογίζουμε τα λεφτά των παικτών. Οποιαδήποτε προσπάθεια για «φθηνότερους» παίκτες (δηλαδή, για «ελεύθερους» ή στο τέλος της συνεργασίας τους με τις ομάδες τους) έχει ένα ρίσκο καθώς από τη μια μιλάμε για «λιγότερο ποιοτικούς παίκτες» και από την άλλη τέτοιου είδους επιλογές μπορούν να λειτουργήσουν και ως άλλοθι για τον προπονητή.

Την δεύτερη προϋπόθεση σχετικά με το στυλ ποδοσφαίρου που ο Ιδιοκτήτης της θέλει η Α.Ε.Κ. να παίζει την αφήνουμε στην άκρη γιατί πολύ απλά δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Αν ως «πονηροί» που είμαστε θέλαμε σώνει και καλά να δώσουμε μια απάντηση, αυτή θα ήταν πως ο «Διοικητικός Ηγέτης» κάθε φορά προσλαμβάνει τον προπονητή που είναι ο καταλληλότερος για το στυλ ποδοσφαίρου που αυτός επιθυμεί να παίζει η ομάδα του. Τόσο απλά. Τα υπόλοιπα σας τα εξηγούν κάθε φορά οι κιτρινόμαυροι «χατζηαβάτηδες».

Ένας εξ αυτών σας ενημέρωσε ότι «Ο Μελισσανίδης θέλει προπονητή για άμεσο πρωταθλητισμό.». Λογικό, αφού μέχρι την συμπλήρωση των 100 ετών θα έχει (δεν θα έχει;) μπει στο νέο της γήπεδο όπου και θα επιθυμούσε να την δει Πρωταθλήτρια πριν κλείσει τα μάτια του. Εμένα, όμως, με προβληματίζει αυτό το «άμεσο πρωταθλητισμό». Από τη μια το «άμεσο» παραπέμπει σε στιγμιαία καφέ. Άσε που αν πρόκειται μέσα σ’ ένα και μόνο χρόνο η Α.Ε.Κ. να φτιάξει ομάδα που να κερδίζει τον «γνήσιο Γαύρο» μου φαίνεται και αρκετά ακριβή. Εκτός και αν με τον όρο «άμεσο πρωταθλητισμό» εννοούν την δεύτερη θέση και μια διαφορά από τον πρώτο μικρότερη των 10β.

Το πιο ενοχλητικό, όμως, είναι το λογικό συμπέρασμα πως αν ΤΩΡΑ ψάχνει ο Μελισσανίδης προπονητή για «άμεσο πρωταθλητισμό» τότε μέχρι σήμερα τι είδους προπονητή έψαχνε; Είναι (ή θα έπρεπε να είναι) προφανές πως η επιλογή ενός προπονητή ικανού για «άμεσο (στιγμιαίο) πρωταθλητισμό» είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Το πρωτεύον είναι η Α.Ε.Κ. ως Π.Α.Ε. να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο και να στελεχωθεί με τέτοια άτομα που να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του «άμεσου πρωταθλητισμού». Μόνη η Ιστορία της (το «βάρος της φανέλας») δεν αρκεί.

Αν ακόμα μια φορά δεν γίνει αυτό η ομάδα θα μοιάζει μ’ ένα FIATακι που κάποιος ανόητος με παραφουσκωμένα μυαλά του έβαλε μηχανή FERRARI. Γιατί δεν αρκεί που και οι δύο εταιρείες έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη αν το σασί του FIAT δεν μπορεί να «σηκώσει» την μηχανή της FERRARI. Αυτός είναι και ο λόγος που μ’ εξαίρεση την πρωταθληματική χρονιά η ομάδα «σκάει» από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη κάθε χρόνο.

Υ.Γ. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Μελισσανίδη είναι όχι μόνο ο τρόπος που αποφασίζει, αλλά κυρίως ο χρόνος που τις παίρνει. Γιατί ακόμη και η πιο σωστή απόφαση αν ληφθεί σε λάθος χρονικό σημείο καταλήγει σε λάθος. Ακόμη χειρότερα ο «Διοικητικός Ηγέτης» έχει μεγάλο ιστορικό συνεχόμενων «λανθασμένων» για εμάς αποφάσεων. Μια τέτοια (θα) είναι η απόφαση παραμονής του Χιμένεθ.

Ωστόσο, επειδή ακόμη και αυτοί που ήταν μικρά παιδιά ή ακόμα και αγέννητοι όταν ο «Τίγρης» και ο συνεταίρος του έκαναν κουμάντο στην Α.Ε.Κ. έχουν πλέον ικανό δείγμα και εμπειρία από τον Μελισσανίδη, κανείς μας δεν ξεγελιέται πως αν κρατήσει και για την επόμενη χρονιά τον Μανόλο πως αυτό θα είναι επειδή εκτιμά την δουλειά του ή επειδή έχει αποφασίσει να «ξηλωθεί» για να φέρει παικταράδες. Το παρελθόν του έχει δείξει πως αν κρατήσει τον Μανόλο θα είναι για να έχει κάποιον να διώξει το χρονικό διάστημα Οκτώβρη 2021 - Γενάρη 2022. Εκτός αν τον θεωρήσουμε «αγαθιάρη» και «καλόπιστο» που όμως τελικά απογοητεύεται συχνά.

Εν κατακλείδι, η παραμονή του Μανόλο ειδικά μετά από τον τρόπο που η Π.Α.Ε. (δηλαδή ο Μελισσανίδης) χειρίστηκαν το θέμα του προπονητή θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λάθη του.

 

21 Απρίλη 2021
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 160 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. (ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ Ο «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ» Ή ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;)