Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»

Οι «παρατηρητές» δεν είμαστε μια παρέα κακεντρεχών οι οποίοι τη «βρίσκουμε» όταν «τη λέμε» στους άλλους. Σκοπός μας είναι από τη μια να «βγάζουμε στη φόρα» όσα μας κρατούν κρυφά, αλλά και να καταθέτουμε προτάσεις για όσα πρέπει να γίνουν αλλά και τον τρόπο που πρέπει να γίνουν.

Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι μελλοντικές εξελίξεις (αν και δεν είμαστε προφήτες) στο θέμα της Α.Μ.Κ. της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», αλλά και κατατίθενται (άνευ ανταλλάγματος εννοείται) προτάσεις για τη σωστή οργάνωση της εταιρείας.

Ιστορικό της Α.Μ.Κ.

Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», συστάθηκε στις 29 Αυγούστου 2013 με το υπ’ αριθμόν 55.527 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Στυλιανής Δημητρέλλου (βλέπε εδώ). Στις 30 Οκτωβρίου 2013 η εταιρεία πραγματοποίησε την 1η Γ.Σ. της (βλέπε εδώ), η οποία εξέλεξε το Δ.Σ. και αποφάσισε 4μηνη Α.Μ.Κ. για το ποσό των 30 εκ. ευρώ (η οποία μπορεί με απόφαση του Δ.Σ. να παραταθεί για 1 μήνα ακόμη).

Η αύξηση αυτή εφόσον δεν είχε προβλέψει η Γ.Σ. όριο συμμετοχής τουλάχιστον 50 χιλ. είναι Α.Μ.Κ. με Δημόσια Προσφορά και χρειάζεται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επίσης το 4μηνο της αύξησης αρχίζει από την ημέρα λήψης της απόφασης στήν Γ.Σ. δηλαδή από τις 30 Οκτώβρη. Η αύξηση άρχισε επισήμως στις 6 Νοέμβρη όταν έγινε η παρουσίαση των σχεδίων του γηπέδου. Εκείνη τη μέρα άρχιζαν –χωρίς άδεια– να μαζεύουν λεφτά για να σταματήσουν μετά την ανακοίνωση της εταιρείας στις 27 του ίδιου μήνα (βλέπε εδώ). Συνεπώς η Α.Μ.Κ. ολοκληρώνεται –ακόμη και αν παραταθεί για 1 μήνα– την Δευτέρα στις 31 Μάρτη.

Το ωραίο είναι ότι όπως αποκαλύπτουμε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον και ετοιμαζόταν ν’ ασχοληθεί με την περίπτωση μας (δηλαδή να σταματήσει την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» όπως είχε κάνει και με τους SUPPORTERS A.E. τον Ιούνη του 2012) ήδη από την πρώτη βδομάδα (κατά τις 13 Νοέμβρη), αφού είχαν πέσει στην αντίληψη της τά ρεπορτάζ του συνόλου τού ΑΕΚτζήδικου τύπου. Έτσι η επίσκεψη του Μελισσανίδη και συνεργατών του στα γραφεία της Επιτροπής «για να την ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητας της» απλά πρόλαβε τις ενέργειες της επιτροπής.

Εξελίξεις.

Από τις 28 Νοέμβρη ως τις 10 Φλεβάρη που κατατέθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο για να λάβει η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» την άδεια, όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσμετράται στο 4μηνο της αύξησης. Το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η τελευταία συνεδρίαση του έγινε την Παρασκευή 14 Φλεβάρη και η επόμενη θα γίνει στις 28 του μήνα. Αν δεν συζητηθεί και τότε –με την προϋπόθεση ότι ο φάκελος είναι πλήρης– οι επόμενες συνεδριάσεις είναι για τις 14 και 28 Μάρτη. Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και να συζητηθεί και εγκριθεί ως τότε πρακτικά δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει η Α.Μ.Κ.. Τι γίνεται λοιπόν τότε και ειδικότερα με όσους είχαν ήδη καταθέσει λεφτά;

Η συνήθης πρακτική της Επιτροπής σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να εγκρίνει -αν ο φάκελος είναι πλήρης- αναδρομικά την αύξηση, δηλαδή σαν να είχε εγκαίρως υποβληθεί το ενημερωτικό δελτίο. Αυτό σημαίνει ότι η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα έχει λάβει άδεια για αύξηση 30 εκ., από τά οποία όμως μόνο λίγες χιλιάδες θα έχουν καλυφθεί. Φυσικά το ποσό που έχει ήδη κατατεθεί θα πιστοποιηθεί έναντι των 30 εκ. και όσοι πήγαν στην Τράπεζα Πειραιώς και κατέθεσαν λεφτά θα θεωρούνται πλέον μέτοχοι. Η άδεια ισχύει για 2 χρόνια και για το ακάλυπτο υπόλοιπο της αύξησης. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα Γ.Σ. η οποία και θ’ αποφασίσει αύξηση για το υπόλοιπο ποσό.

Αυτά είναι όσα αφορούν την αύξηση της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» με τήν στενή έννοια. Ακολουθεί μια σειρά προτάσεων η οποία με αφορμή την Α.Μ.Κ. σχετίζεται με την σωστή λειτουργία της εταιρείας, η οποία σε μερικά επίπεδα θα έπρεπε ήδη να είχε οργανωθεί. Προκαταβολικά σημειώνουμε ότι οι παρακάτω προτάσεις δεν έχουν σχέση με «το να πούμε στον Μελισσανίδη τι να κάνει», όπως πολύ απλοϊκά νομίζουν μερικοί «δημοσιογραφίσκοι». Οι αποφάσεις για «το τι να κάνει κάποιος επιχειρηματίας λαμβάνονται από τά διοικητικά στελέχη που έχει διορίσει ο ίδιος μέσω των Γ.Σ. και όχι από το τύπο οργάνωσης που προτείνεται παρακάτω.

Προτάσεις για την οργάνωση της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.».

  • Ένα από τα πρώτα που απαιτείται στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι η στενή επαφή τόσο με τους μετόχους τους, από τους οποίους περιοδικά αντλούν κεφάλαια, όσο και με το κοινό γενικότερα. Παλαιότερα η επαφή αυτή γινόταν μέσω ανακοινώσεων του γραφείου τύπου αλλά και συνεντεύξεων τύπου. Την τελευταία 20ετία όμως η επικοινωνία αυτή γίνεται κατά πρωτίστως μέσω του internet. Δεν νοείται λοιπόν εταιρεία η οποία έχει δεκάδες χιλιάδες μετόχους και θ’ αποκτήσει ακόμα περισσότερους να μην έχει ιστοσελίδα ήδη λειτουργική. Εκτός από πλούσιο υλικό που ήδη έχει η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» στα χέρια της σχετικά με το γήπεδο, το site θα πρέπει να υποστηρίζει την επικοινωνία με τους μετόχους. Με τον όρο «επικοινωνία με τους μετόχους» εννοούμε τη δυνατότητα της εταιρείας να λαμβάνει, επεξεργάζεται και απαντά τα ερωτήματα των μετόχων. Από το πιο απλό «πόσες μετοχές έχω» ως το πιο σύνθετο «πόσα είναι τά κέρδη πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων;» που θα έρθουν στην πορεία. Η βασική υπηρεσία που θα μπορούσε η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» να προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας της προς όσους είχαν το καλοκαίρι αγοράσει εισιτήριο διαρκείας είναι η ενημέρωση τους για το πόσες μετοχές αντιστοιχούν στα χρήματα που είχαν για το λόγο αυτό παρακρατηθεί και πόσα χρήματα θα χρειαζόταν να καταθέσουν για να «στρογγυλέψουν» τον αριθμό των μετοχών τους.
  • Όταν με το καλό ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», δηλαδή όταν αρχίσει η κατασκευή του γηπέδου που είναι και ο σκοπός σύστασης της θα πρέπει να οργανώσει από την αρχή την δομή της έτσι ώστε να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των μετόχων και του κοινού. Οφείλει να δίνει σαφή λογαριασμό για κάθε ευρώ που μπαίνει στο ταμείο της. Είτε αυτό τό ευρώ προέρχεται από την ενοικίαση του διαφημιστικού χώρου, είτε από οποιουδήποτε τύπου εκμετάλλευση, αυτά τά λεφτά μπαίνουν στο ταμείο της επειδή εμείς οι οπαδοί πάμε στο γήπεδο. Κανείς διαφημιστής δεν θα πλήρωνε για διαφημίσεις σε άδειο γήπεδο όσα θα πλήρωνε αν αυτό είναι συνεχώς γεμάτο. Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστεί η λειτουργία «Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου» το οποίο θα θέτει τους κανόνες λειτουργίας όλων των άλλων τμημάτων τά οποία όχι μόνο θα επιβλέπει αλλά και θα ελέγχει για λογαριασμό του Δ.Σ. και των μετόχων. Επίσης όταν θα έχει ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» οι υπηρεσίες επικοινωνίας με τους μετόχους και το κοινό, οι οποίες πρίν βρίσκονταν σε εμβρυικό στάδιο, θα πρέπει ν’ αναβαθμιστούν στό «Τμήμα Επενδυτικών Σχέσεων & Εταιρικών Ανακοινώσεων». Αποστολή του τμήματος αυτού είναι η εικόνα της εταιρείας «προς τά έξω». Συνεργάζεται γι’ αυτό με όλα τά υπόλοιπα τμήματα π.χ. Οικονομική Διεύθυνση και η επιτυχία ή η αποτυχία του τμήματος αυτού επηρεάζει όλη την εταιρεία.

Οι παραπάνω προτάσεις μπορεί να φαίνονται σε μερικούς υπερβολικές αλλά δεν είναι έτσι. Μπορεί να είναι υποχρεωτικά όλα τα παραπάνω για εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί όταν φτιάχνανε τους νόμους μόνο οι εισηγμένες είχαν δεκάδες χιλιάδες μετόχους και μόνο αυτές προβλεπόταν ότι θα έχουν. Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» μέσω των επιλογών που ήδη έχει κάνει είναι ουσιαστικά εισηγμένη αφού και δεκάδες χιλιάδες μετόχους έχει και το συνολικό μετοχικό της κεφάλαιο θα την φέρνει στην 92η θέση σε σύνολο 262 της κατάταξης με βάση την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών (βλέπε εδώ).     

Υ.Γ. Οι παραπάνω προτάσεις –με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις– ισχύουν και για τις νέες Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Σε επόμενο άρθρο μας θα επανέρθουμε στο θέμα αναλυτικότερα, γιατί η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων και όχι μόνον αυτών και στις δύο, θα μας προφύλασσε από νοσηρές και τραυματικές καταστάσεις σαν και αυτές που ζούμε –κυρίως– την τελευταία 10ετία.

 

 

24 Φλεβάρη 2014.
παρατηρητής 1.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 8738 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»