Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ (ΜΙΑ «ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ» ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
(ΜΙΑ «ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ» ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ)

Μία από τις ενδείξεις (όχι όμως η μόνη) για την «υγεία» (και τις δυνατότητες) μιάς ομάδας (ή ενός Πρωταθλήματος) είναι η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο. Υποτίθεται πως η προσέλευση δείχνει πόσο ο κόσμος στηρίζει με την παρουσία του την ομάδα. Η επίκληση όμως των αριθμών πολλές φορές μας οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, αφού παραγνωρίζει (βάζει στην άκρη) πολλούς «εξωτερικούς» (αλλά σχετικούς με το θέμα) παράγοντες. Οι αριθμοί προσδιορίζουν ποσότητες και όχι ποιότητες. Δεν μας λένε για παράδειγμα αν οι θεατές ευχαριστήθηκαν αυτό που είδαν.

Γίνεται πολλή συζήτηση και μάλιστα με συνεχόμενα σχόλια στο blog SPORTS TRIUNFO σχετικά με την προσέλευση των θεατών στους αγώνες της ποδοσφαιρικής Α.Ε.Κ. Η ερμηνεία που δίνεται με το τελευταίο σχόλιο (βλέπε εδώ) είναι ότι «ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη». Εκτός της ερμηνείας αυτής στο σχόλιο παρατίθενται και τα εισιτήρια των τελευταίων 5 παιχνιδιών. Τέλος υπάρχει και ένα πικρόχολο σχόλιο σχετικά με την χωρητικότητα του νέου μας γηπέδου.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γραφτούν για τον αριθμό των εισιτηρίων. Μπορούν να κατατεθούν πολλές ερμηνείες, οι οποίες ανάλογα με την τοποθέτηση καθενός μας μπορούν να θεωρηθούν είτε ως «αιτίες» του φαινομένου, είτε ως «δικαιολογίες». Το μόνο σίγουρο είναι πως η ερμηνεία των αριθμών πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τις συνθήκες διεξαγωγής κάθε αγώνα.

Για παράδειγμα δεν γίνεται να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η προσέλευση των φιλάθλων/οπαδών επηρεάζεται από παράγοντες όπως:

  • Ο καιρός,
  • Η μέρα και η ώρα,
  • Η τηλεοπτική κάλυψη,
  • Ο αντίπαλος και η σημασία του αγώνα,
  • Το κόστος και ο χρόνος μετακίνησης,
  • Η τιμή του εισιτηρίου,

όλα τα παραπάνω από μόνα τους ή/και σε συνδυασμό.

Σίγουρα σήμερα η προσέλευση των θεατών στα γήπεδα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του ’90 όταν το MEGA μετέδιδε κανα-δυό παιχνίδια την βδομάδα. Σήμερα όλα τα παιχνίδια είναι διαθέσιμα τηλεοπτικά αφού το πρόγραμμα της αγωνιστικής διαμορφώνεται με βάση τις τηλεοπτικές ανάγκες. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που οι περισσότεροι αγώνες γίνονταν ταυτόχρονα στις 3 το μεσημέρι και πολλοί θεατές είχαν το ένα τους αυτί κολλημένο στο ραδιοφωνάκι τους. Τότε που περιμέναμε τα μεγάφωνα ν’ αναγγείλουν το σκόρ των άλλων αγώνων με λόγια όπως: «Δικέφαλος, η μαχητική εφημερίς των φίλων της Α.Ε.Κ. σας ενημερώνει: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0.» για να ξεσπάσουμε σε επευφημίες. Βέβαια -όπως και στην Ανάσταση- κάποιοι είχαν πανηγυρίσει λίγο νωρίτερα καθώς είχαν ακούσει το αποτέλεσμα από την ραδιοφωνική αναμετάδοση. Εκείνες τις νοσταλγικές μέρες (τις οποίες σίγουρα έχει ζήσει ο σχολιογράφος του SPORTS TRIUNFO) δεν υπήρχε ακόμη διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία κάθονται κάποιοι με τις ώρες βλέποντας (στην τηλεόραση) ή ακούγοντας (στο ραδιόφωνο) το παιχνίδι παρακολουθώντας ταυτόχρονα την διαδικτυακή μετάδοση κάποιων ιστοσελίδων μόνο και μόνο για να «την πούν» στους αντίπαλους που θα έγραφαν τα δικά τους περιπαιχτικά σχόλια.

Ο «φίλαθλος κόσμος» έχει στην πλειοψηφία του απομακρυνθεί από τα γήπεδα για δυό κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι πώς η ποιότητα του θεάματος και η δυναμικότητα μεταξύ των ομάδων είναι χειρότερα από την δεκαετία του ’80 και του ’90. Ο δεύτερος είναι η βία και η διασύνδεση της όχι με κοινωνικά και οικονομικά αίτια (αν και δεν μπορούν ν’ αποκλειστούν και αυτά) αλλά με «συμφέροντα». Άλλωστε ήδη από την δεκαετία του ’90 είχε αρχίσει να παγιώνεται το φαινόμενο οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας να μην μπορούν να πάνε στο γήπεδο αν δεν πήγαιναν με την πορεία των οργανωμένων και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσαν ν’ ανεχτούν όσοι είχαν μάθει να πηγαίνουν μόνοι τους και ν’ αγοράζουν τα εισιτήρια συγκεκριμένων θυρών που είχαν διατεθεί για τους οπαδούς (τότε η λέξη δεν είχε αρνητική σημασία) των φιλοξενούμενων.

Συνεπώς το σχόλιο το οποίο ήταν η αφορμή του κομματιού αυτού εκκινώντας από ένα παρελθόν γνώριμο στον σχολιαστή (αλλά όχι και στους νεότερους οπαδούς) είναι κατ’ ουσία λάθος, αφού συγκρίνει ανόμοια πράγματα (το «τότε» με το «τώρα»). Τότε υπήρχε λόγος να γίνονται ποδοσφαιρικά παιχνίδια στο Ο.Α.Κ.Α. των 70.000 θέσεων. Τώρα όχι. Σήμερα ο μόνος λόγος για να υπάρχει ένα στάδιο σαν το Ο.Α.Κ.Α. είναι η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (2004), κανενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου (1997) ή Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1982) αντίστοιχα.

Γήπεδα 30 & 34.000 θέσεων χρειάζονται για το κύρος που προσδίδει η κατοχή και συντήρηση τους και επειδή μια στο τόσο σε σπουδαία (ευρωπαϊκά κυρίως) παιχνίδια (αυτά τα οποία φτιάχνουν τις νέες γενιές οπαδών) ίσως κάποιος απ’ όσους έχουν αποτραβηχτεί από τα γήπεδα πάει οικογενειακώς στο γήπεδο με τα παιδιά, ανίψια ή εγγόνια για να δούν τον σπουδαίο αντίπαλο (όπως την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μάρτη τον Γαύρο) και τότε το γήπεδο των 30 & 34.000 θ’ αποδεικνύεται μικρό γα την περίσταση). Που ξέρεις; Όλο και κάποιοι θα συνεχίσουν να έρχονται μετά από το παιχνίδι αυτό, θ’ αγοράσουν και καμιά φανέλα και ίσως να στρατολογηθούν και μερικοί μικροί σε ηλικία. Άσε που στον ιδιότυπο συλλογικό ανταγωνισμό μετρά να το ‘χεις μεγαλύτερο (το γήπεδο ντε) ακόμη και αν τον περισσότερο καιρό είναι άδειο.

 

09 Μάρτη 2015.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 8607 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ (ΜΙΑ «ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ» ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ)