Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ (ΟΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ «ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΛΙΜΑ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ
(ΟΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ «ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΛΙΜΑ»)

Είναι κοινή πεποίθηση (άρα και σωστή) ότι κάποιους δεν μπορείς να τους πιάσεις φίλους». Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί τον μόνο που μπορούν ν’ ανεχτούν (χωρίς να τον υποσκάπτουν) είναι τον εαυτό τους και αυτόν όχι για πολύ καιρό. Όταν όμως αυτοί τυγχάνει να είναι δημοσιογράφοι τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Υποτίθεται ότι οι δημοσιογράφοι έχουν αναλάβει τον θεσμικό ρόλο της ενημέρωσης των πολιτών καθώς και την υποχρέωση να εκφράζουν την γνώμη τους για ότι αυτοί κρίνουν πως ααυτό απαιτείται. Συνήθως η έκφραση της γνώμης τους θεωρείται και ως προσπάθεια επηρεασμού της «κοινής γνώμης» ειδικά όταν θεωρούνται προσδεδεμένοι σε συγκεκριμένα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα (και άρα εξαρτώμενοι από αυτά).

Στον χώρο της Α.Ε.Κ. υπάρχει πληθώρα τέτοιων δημοσιογράφων (με και χωρίς εισαγωγικά) οι οποίοι με ύφος Καρδιναλίου Ρισελιέ αρθρογραφούν «δίνοντας γραμμή» στους υπόλοιπους. Το κακό μ’ αυτούς είναι ότι όσο γρήγορα και ξαφνικά υποστηρίζουν κάποιον, το ίδιο γρήγορα και ξαφνικά τον καταβαραθρώνουν. Αφορμή για το σημερινό μας κείμενο αποτελεί αυτό το κέιμενο του Κ.Κ. (του κανονικού), ο οποίος μας προετοιμάζει για την αποχώρηση(;) του Δέλλα από τον πάγκο της Α.Ε.Κ.

Προτού σχολιάσουμε το κείμενο, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν κρίνουμε επί της ουσίας (βλέπε εδώ το υστερόγραφο) την απόφαση της διοίκησης για τον αποκλεισμό τριών παικτών από την αποστολή της ομάδας. Η κίνηση αυτή της διοίκησης μπορεί να ήταν σωστή ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει ότι στην Π.Α.Ε. (σε αντίθεση με την Κ.Α.Ε.) υπάρχει διοίκηση η οποία ΔΙΟΙΚΕΙ λαμβάνοντας κρίσιμες (για την διαμόρφωση του κλίματος τουλάχιστον) αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις αυτές είναι «σώνει και καλά» σωστές, αλλά ακόμη κι’ έτσι αυτό είναι προτιμότερο από το να μην ασκεί κάποιος διοίκηση.

Ο Δέλλας ανέλαβε προπονητής στην Α.Ε.Κ. όταν η (τυπικά) διοίκηση Δημητρέλλου αποφάσισε την αντικατάσταση του Λίνεν στον οποίο καταλόγιζε ότι «είχε χάσει τον έλεγχο των αποδυτηρίων». Το επιχείρημα ήταν ότι τον Δέλλα τον πίστευαν ως προπονητή, ενώ υπέρ του μετρούσε και ο πολύ καλός χαρακτήρας του. Σύμφωνα με τον Δημητρέλλο «η Α.Ε.Κ. δεν χρειαζόταν προπονητή για να πάρει τα τελευταία τρία παιχνίδια».

Ο Δέλλας ως προπονητής ούτε την Άνοιξη του 2013 έκανε για την Α.Ε.Κ. ούτε τώρα κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει μεγάλος (του το ευχόμαστε) προπονητής όπως ήταν και παίκτης. Σημαίνει πως η Α.Ε.Κ. δεν είναι σύλλογος που θα προσλαμβάνει προπονητή ο οποίος «δεν έχει κάνει ακόμα τ’ αγροτικό του». Ακόμα και όταν εκουσίως έπεσε στην Γ’ Εθνική «στ’ αλώνια» εκεί που οι ευέλπιδες προπονητές «κάνουν τ’ αγροτικό τους» ο Δέλλας δεν έκανε γιατί απλά δεν ήταν ακόμη έτοιμος. Άλλωστε ο ίδιος ο Κ.Κ. τον Οκτώβρη του 2013 το παραδεχόταν (έστω και έμμεσα) αυτό (βλέπε εδώ).

Από τη στιγμή όμως που ελέω Δημητρέλλου (ή μήπως Μελισσανίδη;) ανέλαβε, τα πράγματα αλλάζουν. Καλώς ή κακώς θεωρείται ως προπονητής της Α.Ε.Κ. και η συμπεριφορά των δημοσιογράφων της Α.Ε.Κ. είναι ανάλογη. Στην Γ’ Εθνική και επειδή η μέτρια απόδοση της ομάδας προβληματίζει υποτίθεται ότι δεν μπορούν να «βγούν ασφαλή συμπεράσματα» εξαιτίας της πολύ χαμηλής δυναμικής των αντιπάλων. Στην Β’ Εθνική ενώ ξεκινά μέτρια στη συνέχεια αποθεώνεται, ενώ στο τσακ γλύτωσε την αναγόρευση του σε «Μπεκενπάουερ» της Α.Ε.Κ. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι είχε δίπλα του και τον καλύτερο δυνατό καθοδηγητή (λέγε με «Πρίγκιπα»).

Σήμερα οι ίδιοι που τον αποθέωναν για την δουλειά του τον κακίζουν για τα υπονοούμενα σχετικά με τους τραυματισμούς (εδώ θα τους δώσουμε δίκιο) και για τις δηλώσεις του σχετικά με τον αποκλεισμό των τριών παικτών από την αποστολή. Αν θα έπρεπε να τους πειράξοουν κάποιες δηλώσεις του Δέλλα αυτές ήταν αμέσως μετά το τελευταίο παιχνίδι της Α.Ε.Κ. στην Α’ Εθνική. Τότε ο Τραϊανός είχε πετάξει κάποια υπονοούμενα (σωστές ταβανόπροκες) για τον τρόπο που έπεσε η Α.Ε.Κ. αλλά κανείς (απ’ όσους θα μπορούσε) δεν το έκανε θέμα. Τώρα κάποιοι κάνουν την τρίχα τριχιά, όχι γιατί ο προπονητής ήρθε σ’ αντίθεση με την διοίκηση αλλά γιατί ενδεχομένως δεν θα τους δώσει άλλη ευκαιρία να «φτιάξουν κλίμα» που θα δικαιολογεί την αποκαθήλωση του. Όπως ο Χίτλερ όταν έστησε το μεθοριακό επεισόδιο για να εισβάλλει στην Πολωνία ή ο Μουσολίνι όταν δολοφόνησε τον Ιταλό αξιωματικό που ήταν μέλος της ομάδας χάραξης συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για να έχει άλλοθι να καταλάβει την Κέρκυρα το 1923, έτσι και τα παπαγαλάκια πρέπει να δώσουν άλλοθι για την διαφαινόμενη αλλαγή. Αν καταφέρουν με όσα γράψουν να κάνουν τον Δέλλα να «το τραβήξει στ’ άκρα» τότε θα έχουν εκτελέσει την αποστολή τους. Αν δεν το καταφέρουν θ’ αρχίσουν ν’ αφήνουν υπονοούμενα για την κακή πορεία της ομάδας (για την Α.Ε.Κ. μιλάμε άλλωστε) στα playoff, τους τραυματισμούς, την απώλεια του ελέγχου των αποδυτηρίων εξαιτίας της υπερβολικής προστασίας των παικτών, του ίδιου του Δέλλα που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον παίκτης αλλά προπονητής και τα τοιαύτα (ξέρετε εσείς).

Ωστόσο όσο καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο να είναι ένα τέτοιο σχέδιο, πάντα υπάρχει κια ο αστάθμητος παράγοντας. Στην περίπτωση μας αυτός είναι η στάση των οπαδών της Α.Ε.Κ. Όταν τοποθετείς στην θέση του προπονητή αντί του Αλέφαντου (για την αποχώρηση του οποίου δεν θα νοιαζόταν κανείς, ίσα-ίσα) έναν πρώην παίκτη τη ομάδας (ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός) παίρνεις μεγάλο ρίσκο όταν θα έρθει η ώρα ν’ απαλλαγείς από αυτόν. Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να είσαι πανίσχυρος οικονομικός παράγοντας, χρειάζεται πάντα να έχεις την «νομιμοποίηση» για να προχωρήσεις στο σχέδιο σου. Μόνον αν έχει δημιουργηθεί «κλίμα» το οποίο να δικαιολογεί (παρέχει την «νομιμοποίηση») μπορείς να προχωρήσεις με το σχέδιο σου, χωρίς όμως και πάλι να έχεις εξασφαλισμένη την επιδοκιμασία ή και την ανοχή των οπαδών σ’ αυτό. Από την άποψη αυτή είναι ιδιατέρως σημαντικό να λάβουμε υπ’ όψη μας (εν’ όψει και της διάθεσης των διαρκείας της νέας περιόδου) τα μηνύματα των οπαδών που συνοδεύουν το κείμενο του (κανονικού) Κ.Κ.

Εμείς το έχουμε γράψει κάμποσες φορές στο παρελθόν ότι η ελπίδα για την Α.Ε.Κ. μπορεί (κυρίως) να προέλθει από την αντίδραση των οπαδών της (οι οποίοι δεν αντιδρούν μέχρι τώρα για την κατάσταση στην Ερασιτεχνική) στα όποια σχέδια εξυφαίνουν κάποιοι. Στο κάτω-κάτω οι ομάδες φτιάχνονται για την τέρψη των οπαδών, των οποίων την γνώμη πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Από κεί και πέρα μόνον ο χρόνος μπορεί να δείξει (και ν’ αποδείξει) ποιές από τις σημερινές προβλέψεις θα επαληθευτούν και ποιοί σχεδιασμοί θα ευωδοθούν.

 

Υ.Γ.1. Από τη στιγμή που ο Τραϊανός αποφάσισε να μιλήσει υπέπεσε σε σοβαρό λάθος ν' αφήσει υπονοούμενα για τους τραυματισμούς. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από τις εξηγήσεις που αναγκάστηκε την επόμενη μέρα να δώσει στους συνεργάτες του. Η μισή δουλεία του προπονητή είναι η προπονητική και η άλλη μισή η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Και τουλάχιστον στον τομέα αυτόν κρίνεται ανεπαρκής. Ωστόσο αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα από το γεγονός ότι αυτοί που τον αποθέωναν τώρα ανακαλύπτουν τις ανεπάρκειες του προκειμένου να τον  «ξεφορτωθούν» ευκολότερα. Άλλωστε τώρα στην Α' Εθνική ευκολότερα αναλαμβάνει κάποιο εμπειρότερο και μεγαλύτερο όνομα από τον Τραϊανό.

Υ.Γ.2. Πρός όσους (καλοπροαίρετα) υποστηρίζουν πως ο Κ.Κ. δεν διαμορφώνει την πραγματικότητα αλλά την περιγράφει (βλέπε εδώ). Υπάρχει η περιγραφή ενός περιστατικού και η ερμηνεία του. Αν ο Κ.Κ. περιέγραφε το περιστατικό θα έμενε στην πιστή αναπαραγωγή των δηλώσεων. Δεν το έκανε όμως. Προχώρησε στην ερμηνεία τους και από εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να διαμορφώσει την πραγματικότητα όπως θα ήθελαν κάποιοι να είναι.

Τέλος όσον αφορά τις αντιδράσεις στα γραφόμενα του δεν θα πρέπει να παραπονείται κανένας. αυτό είναι το τίμημα(;) ή η ανταμοιβή(;) αναλόγως οπτικής για το παρελθόν του γράφοντος. Στο κάτω-κάτω αυτό που μετράει για τα «δημόσια πρόσωπα» είναι η εικόνα που έχουν οι άλλοι γι' αυτά.

 

25 Μάη 2015
παρατηρητήριο.

 

 

 

Διαβάστηκε 9248 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ (ΟΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ «ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΛΙΜΑ»)