Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ Ο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ» ΤΗΣ Κ.Α.Ε. ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ; (ΠΙΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ Ο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ» ΤΗΣ Κ.Α.Ε. ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ;
(ΠΙΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι οι Μέτοχοι και οι Διοικήσεις των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. είναι στην πράξη «διαχειριστές» τους και τις διαχειρίζονται για λογαριασμός των φιλάθλων και οπαδών των ομάδων τους. Συνεπώς οι αποφάσεις που λαμβάνουν πρέπει να προωθούν το γενικότερο συμφέρον της ομάδας. Τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει εκ του μηδενός (σε σχέση με όσα διαρρέονταν μέχρι πριν λίγο καιρό) θέμα με τη συμμετοχή της Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. στο Πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου (2016-2017).

Η συμμετοχή της Α.Ε.Κ. δεν είναι στον αέρα επειδή για παράδειγμα δεν έχει καταθέσει Ισολογισμό για την περίοδο 2014-2015 ή γιατί υπάρχουν προβλήματα με τη σύσταση της, αλλά επειδή η Α.Ε.Κ. επέλεξε το EURO CUP αντί του CHAMPIONS LEAGUE της FIFA. Από την Κ.Α.Ε. προβάλλεται ο «λογικός» ισχυρισμός ότι είναι «δικαίωμα» της να επιλέξει που θα παίξει. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Τι σημαίνει ότι «η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. έχει δικαίωμα να επιλέξει που θα παίξει»; Έχει για παράδειγμα το «δικαίωμα» να επιλέξει ποιές νομοθετικές διατάξεις θα εφαρμόσει ή αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα;

Προκειμένου να δώσουμε την σωστή απάντηση θα πρέπει να δούμε το ζήτημα στην ουσία του και όχι επιφανειακά όπως φαίνεται ότι το αντιμετωπίζει η Διοίκηση και η Ιδιοκτησία της Κ.Α.Ε. Να πως έχει το ζήτημα:

  • Οι ομάδες συμμετέχουν σε Πρωταθλήματα τα οποία διοργανώνονταν στο παρελθόν από τις Εθνικές Ομοσπονδίες κάθε αθλήματος, οι οποίες και τα εγγυούνταν τόσο απέναντι στους φιλάθλους όσο και στην αντίστοιχη Διεθνή Ομοσπονδία. Στη σύγχρονη εποχή ακόμη και αν τα Πρωταθλήματα διοργανώνονται από τους συνεταιρισμούς των ομάδων, επιβλέπονται όμως από τις Ομοσπονδίες.
  • Συνεπώς τους όρους συμμετοχής θέτει μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τις Εθνικές Ομοσπονδίες το Κράτος. Στην ουσία δηλαδή κουμάντο κάνει η αρμόδια Ομοσπονδία.
  • Ο κεντρικός ρόλος της Εθνικής Ομοσπονδίας είναι απαραίτητος επειδή μόνον αυτή έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος/σύνδεσμος με την αντίστοιχη Διεθνή Ομοσπονδία υπό τον έλεγχο και την εγγύηση της οποίας διοργανώνονται οι Διεθνείς Διοργανώσεις.
  • Έτσι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή μιας ομάδας στις Διεθνείς Διοργανώσεις είναι η συμμετοχή σε Πρωτάθλημα που διοργανώνεται από την αντίστοιχη Εθνική Ομοσπονδία που τυγχάνει αναγνώρισης από την αντίστοιχη Διεθνή Ομοσπονδία.
  • Αντίστοιχα η συμμετοχή στο Πρωτάθλημα προϋποθέτει την υποχρεωτική συμμετοχή της ομάδας στις Διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Εναλλακτικά η ομάδα που κέρδισε τη συμμετοχή της σε Διεθνή Διοργάνωση θα μπορούσε να μην συμμετάσχει καθόλου (να παραιτηθεί του δικαιώματος συμμετοχής της) στην Διοργάνωση αυτή αλλά παράλληλα να μην συμμετάσχει και σε καμία άλλη ανταγωνιστική διοργάνωση.

Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα περίεργο ή καταχρηστικό στην απόφαση της Ε.Ο.Κ. ως ουσιαστικής διοργανώτριας του Πρωταθλήματος να επιβάλλει στην Α.Ε.Κ. την ποινή του αποκλεισμού από το Πρωτάθλημα. Ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε. έχει αρμοδιότητα να ρυθμίζει τις λεπτομέρειες διεξαγωγής των αγώνων, αλλά δεν έχει καμία ουσιαστική αποφασιστική αρμοδιότητα όπως π.χ. να θέσει τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων ή να τις αδειοδοτήσει για τη συμμετοχή τους.

Η μόνη ελευθερία απόφασης της Διοίκησης και της Ιδιοκτησίας μιας Κ.Α.Ε. (άρα και της Α.Ε.Κ.) είναι η απόφαση για δήλωση ή μη συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, καθώς και σε ποιάς χώρας το Πρωτάθλημα θα δηλώσει συμμετοχή. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπούρδες για «λαϊκή κατανάλωση». Ακόμα και αν δεν είχαμε υπόψη μας ή αν δεν ίσχυαν τα παραπάνω, πάλι μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της Κ.Α.Ε. είναι τελείως λάθος και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της. Επειδή αυτό μπορεί σε κάποιους να φαίνεται απόλυτο και για τον λόγο αυτόν λάθος θα σας δώσουμε μια αναλογία (παράδειγμα).

Έστω ότι φιλοξενείτε δωρεάν κάποιον στο σπίτι σας. Τι θα κάνατε αν αυτός απαιτούσε να του δώσετε κλειδιά να μπαινοβγαίνει όποτε αυτός θέλει χωρίς να σας ενημερώνει και χωρίς να έχει κάποια υποχρέωση απέναντι σας, απαιτώντας παράλληλα να συνεχίσετε εσείς από την πλευρά σας να του παρέχετε τις ίδιες διευκολύνσεις με πριν όπως ζεστό φαγητό, στέγη κ.λ.π.; Θα ρισκάρατε αποδεχόμενοι αυτή του τη συμπεριφορά να δημιουργηθούν εντάσεις με τους υπόλοιπους που μένουν κάτω από την ίδια στέγη οι οποίοι θα είχαν περισσότερες υποχρεώσεις από εκείνον;      

Συνεπώς επιστρέφουμε στο ερώτημα που θέσαμε στον τίτλο:

«Τι γίνεται όταν ο «Διαχειριστής» της Κ.Α.Ε. παίρνει μια εξόφθαλμα λάθος απόφαση;»

 

Υ.Γ. Δεν θα θέλαμε ούτε να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε η Διοίκηση και η Ιδιοκτησία της Κ.Α.Ε. να επιλέγει τη σύγκρουση με την Ε.Ο.Κ. προκειμένου με την αποβολή της από το Πρωτάθλημα να βρεί δικαιολογία αποχώρησης από την Κ.Α.Ε. Αν επιθυμούν ν’ αποχωρήσουν ο δρόμος είναι ένας και είναι πολύ απλός: ξεχρεώνουν τα πάντα και μεταβιβάζουν τις μετοχές τους με αντίτιμο ένα συμβολικό ποσό που δωρίζουν στην Ερασιτεχνική.  

 

26 Απρίλη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3496 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ Ο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ» ΤΗΣ Κ.Α.Ε. ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ; (ΠΙΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)