Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ (ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ
(ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ)

Την περίοδο των μεταγραφών (αλλά και ενδιαμέσως) πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με τα χρήματα που δαπανώνται από τις ομάδες. Δεδομένου ότι όσοι γράφουν (αλλά και μιλάνε) γι’ αυτά τα θέματα έχουν ελάχιστες ή και καθόλου γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο, σήμερα σας δίνουμε το γλωσσάρι που ακολουθεί σχετικά με την οικονομική διάσταση των μεταγραφών.

 • «Ο Χχχχχχχχ βάζει λεφτά στην ομάδα.»

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός «μύθος» ο οποίος επιβιώνει για δεκαετίες. Οι περισσότεροι από εσάς ταυτίζουν το κόστος μιας μεταγραφής με τα λεφτά που δίνει (σωστότερα υποτίθεται ότι δίνει) ο εκάστοτε ιδιοκτήτης μιάς Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ακριβές. Για το πώς λειτουργούν οι Α.Α.Ε. θα επανέλθουμε παρακάτω.

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με την φράση: «Ο Χχχχχχχχ βάζει λεφτά στην ομάδα.» είναι ότι σημαίνει:

πως ο Χχχχχχχχ καλύπτει το ταμειακό άνοιγμα της ομάδας όταν αυτή πρέπει να πληρώσει συγκεκριμένα έξοδα της σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν επαρκούν τα λεφτά του Ταμείου της.

 

 • «Η φορολογία των παικτών στην Ελλάδα είναι 145%.»

Δυστυχώς έχει ειπωθεί και αυτή η χαζομάρα. Είναι προφανές ότι είναι χαζομάρα και μάλιστα από τις μεγαλύτερες, μόνο που όταν την ξεστομίζουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι δύσκολα γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται περί χαζομάρας. Αν και πολύ θα ήθελαν οι «εγκέφαλοι» των υπουργείων Οικονομικών όλου του κόσμου να ισχύει η παραπάνω φράση, ωστόσο γνωρίζουν ότι υπάρχει «κόφτης», αφού ο συντελεστής του φόρου μπορεί να τείνει στο 100% αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το φτάσει πόσο μάλλον να το ξεπεράσει!

Για το τι θα μπορούσαν να εννοούν αυτοί που λένε αυτή την χαζομάρα θα χρειαστεί να διαβάσετε παρακάτω.

 

 • «Η ομάδα μας πληρώνει κάθε χρόνο σε φόρους 100 εκ.»

Αυτή η φράση αποτελεί το πλέον ισχυρό όπλο προπαγάνδας. Επίσης προκαλεί την μεγαλύτερη σύγχυση στα μυαλά των αδαών (άσχετων) με τα οικονομικά. Για να τελειώνουμε μια και καλή μ’ αυτό τον «μύθο» ξεκαθαρίζω τα παρακάτω τα οποία και ισχύουν απολύτως. Πριν όμως συνεχίσω πρέπει να δώσω τους ορισμούς των δύο επόμενων ρημάτων σε σχέση με τα οικονομικά. Όταν λέω (και γράφω) η εταιρεία πληρώνει εννοώ ότι η εταιρεία πληρώνει κάτι από το εισόδημα της. Όταν λέω (και γράφω) η εταιρεία αποδίδει εννοώ ότι πληρώνει (ταμειακά) τα λεφτά που ήδη έχει παρακρατήσει και τα οποία δεν αποτελούν εισόδημα της.

 • Ο μόνος φόρος που πληρώνει μια εταιρεία (εξαιρουμένων κάποιων «ειδικών» όπως ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου) είναι ο Φόρος Εισοδήματος, ο οποίος πληρώνεται μόνον όταν προκύπτουν κέρδη (έστω και φορολογικά).
 • Ο Φ.Π.Α. αποδίδεται από την εταιρεία στους προμηθευτές της και στο Δημόσιο από αυτή όταν οι πωλήσεις της υπερβαίνουν τις αγορές της. Δεδομένου ότι ο Φ.Π.Α. είναι φόρος που επιβαρύνει τον τελικό χρήστη ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας τον Φ.Π.Α. πληρώνει ο οπαδός της ομάδας και όχι η Α.Α.Ε. Έχουμε πάντα υπ’ όψη μας ότι ο Φ.Π.Α. των αγορών συμψηφίζεται με τον Φ.Π.Α. των πωλήσεων και αποδίδεται στο Δημόσιο (ή εισπράττεται απ’ αυτό) η διαφορά τους.
 • Όμοια με τον Φ.Π.Α. ισχύουν και για τους «παρακρατούμενους φόρους» όπως είναι ο Φόρος Εισοδήματος που παρακρατείται από μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Για την περίσταση θεωρούμε και τους ποδοσφαιριστές ως μισθωτούς. Οι φόροι αυτοί αποδίδονται μεν από την εταιρεία (για λογαριασμό τους) αλλά πληρώνονται από τους ποδοσφαιριστές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε το σύνολο του συμβολαίου (μαζί με τους φόρους) η Α.Α.Ε. το καταλογίζει στα έξοδα της και επιβαρύνει τ’ αποτελέσματα της.

Με βάση τα παραπάνω αν μια ομάδα δεν εμφανίζει κέρδη (έστω και φορολογικά) δεν πληρώνει Φόρο Εισοδήματος. Όλοι οι υπόλοιποι φόροι είναι φόροι που πληρώνονται για λογαριασμό άλλων και έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα έξοδα της.

 

 • «Η ΧΧΧ έδωσε 1 εκ. για τον Χχχχχχχχ στην ομάδα του και 500 χιλ. τον χρόνο συμβόλαιο.»

Ήδη με όσα έχετε διαβάσει παραπάνω καταλαβαίνετε ότι εδώ γίνεται πάρτυ. Αν θα θέλαμε «να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους» και να μην μένουμε στις εντυπώσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

 • Μια ομάδα αγοράζει έναν παίκτη από άλλη, τον οποίο και εξοφλεί στην τελευταία τις περισσότερες φορές σε δόσεις. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πληρώνεται (εκταμιεύεται) όλο το ποσό την στιγμή της αγοράς του παίκτη.
 • Το ετήσιο συμβόλαιο του παίκτη (μαζί με την εφορία του) αποπληρώνεται (εξοφλείται) και αυτό σε δόσεις μέσα στην διάρκεια του διαχειριστικού έτους.

Συνεπώς μόνον όταν έχουν εξοφληθεί όλες οι δόσεις και όλο το συμβόλαιο του παίκτη η ομάδα έχει δώσει 1 εκ.… Όταν δε ο παίκτης πωλείται σε άλλη ομάδα τα έσοδα από την πώληση πρέπει να συνυπολογίζονται στο κόστος της μεταγραφής και του συμβολαίου του καθώς αποτελούν έσοδα της Α.Α.Ε.

 

 •  Τι πράγματι ισχύει με την φορολογία των παικτών.

Παραπάνω έγραψα ότι ο Φόρος Εισοδήματος που αποδίδει στο Δημόσιο μια Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) υπολογίζεται στα έξοδα της και συνυπολογίζεται στ’ αποτελέσματα της. Αποδίδεται δε στο Δημόσιο για λογαριασμό του παίκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να παίρνει ο παίκτης 1 εκ. «καθαρά» τον χρόνο το συμβόλαιο του πρέπει μαζί με τον φόρο (45%) να έχει αξία 1.818,181,82 Ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής:

Εφ’ όσον η φορολογία είναι 45% το υπόλοιπο 55% (100-45) είναι το «καθαρό» ποσό που λαμβάνει ο παίκτης. Άρα με την «απλή μέθοδο των τριών» έχουμε:

Το 55% είναι (αντιστοιχεί σε)                        1 εκ. Ευρώ.

Το 100% πόσο είναι (σε πόσο αντιστοιχεί);         Χ

Κάνοντας τους υπολογισμούς καταλήγουμε στο παραπάνω ποσό το οποίο και είναι το ποσό που αναφέρεται στο συμβόλαιο και καταλογίζει στα έξοδα της η Α.Α.Ε. Πράγματι όταν θα υπολογίσουμε το 45% στο ποσό αυτό θα βρούμε ότι αντιστοιχεί σε 818.181,82 Ευρώ οπότε και απομένει καθαρό το 1 εκ. του παίκτη.

Πρακτικά (στην ουσία) με συντελεστή φορολόγησης 45% το κόστος για την Α.Α.Ε. προσαυξάνεται κατά 82% σε σχέση με τις «καθαρές» απολαβές του, όπως προκύπτει αν κάνουμε την διαίρεση 45/55.

 

 • Πως λειτουργούν οικονομικά οι Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.)

Όπως και κάθε εταιρεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τομέα δραστηριότητας οι Α.Α.Ε. λειτουργούν με βάση τον κλασικό οικονομικό κανόνα (ο οποίος διδάσκεται στις οικονομικές σχολές) σύμφωνα με τον οποίο:

Το Παθητικό δηλαδή τα χρέη (απλήρωτα έξοδα, φόροι και αγορές) μιας εταιρείας χρηματοδοτεί το Ενεργητικό δηλαδή την δραστηριότητα της.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία προσπαθεί να πληρώσει όσο γίνεται αργότερα τις υποχρεώσεις της (χρέη) προκειμένου να χρησιμοποιεί την ρευστότητα της για να χρηματοδοτεί την λειτουργία της. Έτσι ο ευσυνείδητος ιδιοκτήτης κατά περιόδους καλείται να καλύψει την διαφορά μεταξύ των χρημάτων που υπάρχουν στο Ταμείο της εταιρείας του και στα έξοδα που πρέπει να πληρωθούν οπωσδήποτε. Μόνον τότε ο ιδιοκτήτης «βάζει λεφτά».

Βέβαια στην διάρκεια μιας διαχειριστικής περιόδου (Χρήσης) η εταιρεία εισπράττει ποσά από τους χορηγούς της, τους πελάτες της (προηγούμενα και τρέχοντα υπόλοιπα) τα οποία και χρησιμοποιεί για τις πληρωμές των υποχρεώσεων της. Άρα αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχημένη από οικονομικής άποψης διαχείριση είναι η διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των εξόδων της τόσο των παγίων (τα περισσότερα από τα οποία είναι ανελαστικά, δηλαδή δεν επιδέχονται μείωσης κάτω από ένα όριο όπως τα ενοίκια) όσο και αυτών που εντάσσονται στα πλαίσια της λειτουργίας της (π.χ. τα συμβόλαια παικτών και προπονητών για τις Α.Α.Ε.).

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το συμφέρον της, τουλάχιστον όπως αυτό το εννοούν οι οπαδοί/πελάτες της οι οποίοι και ασκούν πίεση προκειμένου η ομάδα τους να ξοδεύει περισσότερα για να γίνει έτσι πιο δυνατή από τους αντιπάλους της.

Πιστεύω ότι τα παραπάνω είναι τόσο σαφή (ξεκάθαρα) και κατανοητά που θα βοηθήσουν όλους σας να βρείτε άκρη μέσα στον ορυμαγδό της (παρα)πληροφόρησης που σας δίνουν οι αθλητικοί συντάκτες κάθε μεταγραφική περίοδο.

 

20 Ιούνη 2016
παρατηρητής 1.

 

Διαβάστηκε 3319 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ (ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ)