Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΕΡΩΝΑΣ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΡΩΜΗ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ» (ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΥΤΟΣ Ο «ΧΡΗΣΜΟΣ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΕΡΩΝΑΣ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΡΩΜΗ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ»
(ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΥΤΟΣ Ο «ΧΡΗΣΜΟΣ»)

Τελικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν και τα καλά τους. Όχι μόνο γιατί αποκαλύπτουν (κυρίως μέσω των φωτογραφιών που ανεβάζουν οι χρήστες τους) τι κρύβεται στην ψυχή καθενός μας, αλλά και γιατί έστω και έμμεσα αποκαλύπτουν τι «μέλλει γενέσθαι». Τις προάλλες διαβάσαμε μια ανάρτηση του «υπεύθυνου επικοινωνίας» της Κ.Α.Ε. ο οποίος απέδιδε τον παραπάνω χρησμό στον Ιδιοκτήτη της Κ.Α.Ε. Μάκη Αγγελόπουλο. Στην ίδια ανάρτηση υπήρχε προτροπή για δυναμική παρουσία του κόσμου στον αγώνα με τον Κολοσσό προκειμένου έτσι οι οπαδοί να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στην ομάδα και τον Ιδιοκτήτη της.

Δεν θα μπαίναμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε μια τέτοιου είδους ανάρτηση (όπως δεν το κάναμε και για παρόμοιες του ίδιου χρήστη) αν δεν υπέκρυπτε μια απειλή. Μια απειλή η οποία κάθε τόσο επανέρχεται στην επικαιρότητα (τουλάχιστον 2-3 φορές) και δεν είναι άλλη από την απειλή αποχώρησης του Μάκη Αγγελόπουλου από την Κ.Α.Ε. Μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης μόνο μια φορά να ξεστόμισε το «Καραμανλής ή τάνκς», ωστόσο έχει άξιους (ως προς αυτό) συνεχιστές.

Ας δούμε, όμως, τις αναλογίες του «χρησμού» με την πραγματικότητα της Α.Ε.Κ. για να δούμε τι μήνυμα κρύβεται σ’ αυτόν.

Οι προφανείς αντιστοιχίες είναι αυτές:

  • της Ρώμης με την Α.Ε.Κ.,
  • του Νέρωνα με τον Μάκη Αγγελόπουλου και
  • της φωτιάς με την καταστροφή.

Συνεπώς μεταφραζόμενος στα καθ’ ημάς ο «χρησμός» σημαίνει ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν θα κάτσει να βλέπει την Α.Ε.Κ. να καταστρέφεται. Πρέπει, λοιπόν, να ορίσουμε τι είδους θα είναι η καταστροφή.

Προφανώς η «καταστροφή» μπορεί να είναι μόνο τριών ειδών:

  • ηθική,
  • αγωνιστική/οικονομική,
  • συνδυασμός των δύο προηγουμένων.

Ηθική, είναι όταν οι οπαδοί με την απουσία τους (ή την μικρή τους παρουσία) δείχνουν να μην εκτιμούν την προσπάθεια της ομάδας.

Αγωνιστική/οικονομική, είναι είτε όταν η ομάδα φυτοζωεί αγωνιστικά εξ’ αιτίας ανεπαρκών εσόδων (π.χ. Τρίκαλα), είτε όταν εξ’ αιτίας της κακής αγωνιστικής της εικόνας έχει μειωμένα έσοδα. Δυστυχώς στην πράξη είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις ποια προηγείται ποιάς. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό όταν τα πράγματα φτάνουν ως εκεί.

Είναι γνωστό πως η «Βασίλισσα» δεν τυγχάνει της ανάλογης με τις επιδόσεις της και το μέγεθος της υποστήριξης των οπαδών μας. Τουλάχιστον έτσι εκτιμά η Ιδιοκτησία της. Αυτό, όμως, δεν είναι ανεξήγητο αφού σε συνέντευξη του ο Μάκης Αγγελόπουλος έδινε μια εξήγηση. Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχτηκε με τον τρόπο του πως με το μπάσκετ ασχολήθηκε γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος. Στην ίδια συνέντευξη δήλωνε πως είναι περισσότερο «ποδοσφαιρικός» (όπως -κατά τον ίδιο- και η πλειοψηφία των ΑΕΚτζήδων) παρά «μπασκετικός».

Άρα η ηθική καταστροφή δεν μπορεί να είναι ο λόγος (αιτία) μιας αποχώρησης του Αγγελόπουλου παρά μόνον πρόφαση (αφορμή/άλλοθι).

Πάμε τώρα στο δεύτερο είδος καταστροφής.

Δεδομένου ότι θεωρήσαμε αλληλένδετες/ισοδύναμες την αγωνιστική και την οικονομική, θα μιλάμε εφ’ εξής μόνο για οικονομική. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο για την οικονομική καταστροφή παρά μόνον ότι αυτή πιστοποιείται όταν η ομάδα/εταιρεία μεταφέρει από χρονιά σε χρονιά ολοένα και μεγαλύτερα ποσά Χρεών. Όπως έχουμε επιχειρηματολογήσει και σε άλλα κείμενα μας η μόνη ασφαλής μέτρηση είναι η σύγκριση του συνόλου των Χρεών με το σύνολο του Τζίρου (Πωλήσεων). Έτσι όταν τα Χρέη υπερβαίνουν το 100% του Τζίρου μπορούμε να θεωρήσουμε πως η ομάδα/εταιρεία βρίσκεται στον δρόμο της χρεοκοπίας. Όσο, δε, μεγαλώνει το ποσοστό τόσο πιο κοντά στον (οικονομικό) γκρεμό βρίσκεται. Η οικονομική καταστροφή είναι μεν ο λόγος (αιτία) αποχώρησης από το προσκήνιο του Ιδιοκτήτη, συμβαίνει όμως εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι εκείνος δεν ασχολείται ενεργά με την ομάδα/εταιρεία ή ασχολείται διορίζοντας τους λάθος ανθρώπους στην Διοίκηση της.

Άρα, τελικά, ο «χρησμός» θα πρέπει να μεταφραστεί:

«Ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν θα κάτσει σαν άλλος Νέρωνας να βλέπει την Α.Ε.Κ. να καταστρέφεται οικονομικά.»

Δηλαδή, ο Ιδιοκτήτης της Κ.Α.Ε. που διορίζει την εκάστοτε Διοίκηση ΔΕΝ θα κάτσει να βλέπει την Διοίκηση του να καταστρέφει οικονομικά την Κ.Α.Ε.

Συνεπώς, έχει δύο επιλογές:

  • είτε να «λάβει μέτρα» (να πάρει το «φραγγέλιο») και να διορθώσει ότι και όσο μπορεί,
  • είτε να αποστασιοποιηθεί και ν’ αφήσει την ομάδα/εταιρεία να τα βγάλει πέρα (να ξεχρεώσει) με βάση τα έσοδα της βρίσκοντας κάποιες λιγότερο περισσότερο πειστικές δικαιολογίες.

Ειδικά η τελευταία επιλογή δεν είναι πρωτότυπη. Άλλοι μεγαλύτεροι του Μάκη άνδρες όταν έχαναν τις εκλογές αποχωρούσαν στο εξωτερικό. Αν το έκαναν οι Βενιζέλος και Κ. Καραμανλής γιατί να μην το κάνει και οποιοσδήποτε άλλος;

Μιας, όμως, και αναφερθήκαμε στην οικονομική καταστροφή δεν θα ήταν κακό να ξαναθυμόμαστε δύο μόνο από τα οικονομικά μεγέθη της «Βασίλισσας». Δυστυχώς τα τελευταία δημοσιοποιημένα είναι αυτά του Ιούνη 2016. Τότε, σύμφωνα με τον Ισολογισμό, η Κ.Α.Ε. είχε:

  • Έσοδα (Τζίρο/Πωλήσεις) κάτι λιγότερο από 1,8 εκ. Ευρώ.
  • Βραχυπρόθεσμα Χρέη κάτι περισσότερο από 2,3 εκ. Ευρώ (2.342.642,49 για την ακρίβεια).

Τα Συνολικά Χρέη της Κ.Α.Ε. είναι σε σχέση με τον Τζίρο λίγο πάνω από το 130%. Δηλαδή, αυτό σημαίνει πως αν η μπασκετική Α.Ε.Κ. είχε και φέτος τα ίδια Έσοδα και ΔΕΝ ξόδευε ούτε Ευρώ πάλι ΔΕΝ θα είχε ξοφλήσει το σύνολο των Χρεών της. Αυτό, όμως, (δηλαδή, να εισπράττει χωρίς να ξοδεύει παρά μόνο να ξεπληρώνει τα Χρέη της) ΔΕΝ είναι δυνατόν να γίνει στην πράξη.

Άρα από οικονομικής άποψης η φωτιά έχει ήδη ανάψει και έχει μάλιστα αρχίσει να παίρνει διαστάσεις. Τώρα, αν κάποιοι την νομίζουν για βεγγαλικά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα κληθούν κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν▪ ειδικά αν δεν λάβουν τ’ απαραίτητα μέτρα. Σε λίγες μέρες που θ’ αναγκαστούν να δημοσιεύσουν τον Ισολογισμό της περιόδου Ιούλης 2016 – Ιούνης 2017 θα δούμε αν πρίν από 9 μήνες η κατάσταση καλυτέρεψε ή χειροτέρευσε. Θα δούμε αν οι καπνοί που φαίνονται στον ορίζοντα οφείλονται στην φωτιά ή στα βεγγαλικά της κατάκτησης του Κυπέλλου και των νικών σε βάρος Π.Α.Ο. και Γαύρου.

 

Υ.Γ. Για το ψέμα σε σχέση με τον Νέρωνα και την φωτιά στην Ρώμη διαβάστε εδώ. Το γεγονός ότι συνεχίζει ως σήμερα να είναι πιστευτό (όπως και η δήθεν σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη) έγκειται κυρίως στην αδιαφορία των πολλών να μάθουν την αλήθεια.

 

09 Μάρτη 2018
παρατηρτήριο.

Διαβάστηκε 670 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΕΡΩΝΑΣ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΡΩΜΗ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ» (ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΥΤΟΣ Ο «ΧΡΗΣΜΟΣ»)