Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΦΤΑΝΕΙ (ΟΝΤΩΣ) ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ (ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΦΤΑΝΕΙ (ΟΝΤΩΣ) ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ
(ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ)

Τα τελευταία 20 χρόνια τα ντέρμπι των δύο Δικεφάλων για το Πρωτάθλημα το μόνο που έκριναν είναι το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα πίσω από τον Πρωταθλητή. Φέτος, όμως, κρίνουν πολύ περισσότερα. Εκτός του προφανούς (ότι, δηλαδή, κρίνεται ο τίτλος του Πρωταθλητή) στο αυριανό ντέρμπι της Τούμπας κρίνεται κάτι πολύ περισσότερο. Κρίνεται ο τρόπος με τον οποίο μια «αρσενική ομάδα» (τι μαλακία Θεέ μου) ή μια «κανονική» ομάδα αν θέλετε μπορεί (και πρέπει) να κατακτά ένα Πρωτάθλημα. Προσοχή! Αυτό που εννοούμε (και που θ’ αναλύσουμε στη συνέχεια) ΔΕΝ είναι το ίδιο μ’ αυτό που λένε ότι «Τα Πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο».

Το γιατί ΔΕΝ είναι το ίδιο θα πρέπει να είναι μάλλον προφανές, ωστόσο επειδή πλέον υπάρχουν σε σχέση με το παρελθόν περισσότεροι που τελείωσαν χατηρικώς την «υποχρεωτική εκπαίδευση» θα το εξηγήσουμε. ΔΕΝ είναι το ίδιο ο τρόπος με τον οποίο μια ομάδα μπορεί και πρέπει ν’ αναδειχθεί Πρωταθλήτρια με το «Τα Πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο», γιατί υπάρχουν Πρωταθλήματα που κρίθηκαν στα γήπεδα σε παιχνίδια που έγιναν με άνισους όρους και απαράδεκτες συνθήκες.

Για παράδειγμα το Πρωτάθλημα του 2002-2003 κρίθηκε στο γήπεδο και όχι με δικαστική απόφαση, αλλά μόνον οι κάφροι κάθε ομάδας ζηλεύουν τις συνθήκες που επικράτησαν στο «ντέρμπι αιωνίων» της Ριζούπολης. Οπότε, η φράση «Τα Πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο» αποτελεί περισσότερο έναν αφορισμό μια φράση «κενή περιεχομένου» σαν αυτές που κοπιάρουν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις εκθέσεις τους. Όσο, όμως, είναι αναμενόμενο να την ακούσουμε δεκάδες φορές όταν δημιουργούνται επεισόδια στα γήπεδα, άλλο τόσο αναμενόμενη είναι η «παρέλαση» στα Μ.Μ.Ε. Βουλευτών που υποερασπίζονται την «αδικούμενη» ομάδα.

Το γαϊτανάκι αυτό -όμως- δεν θα παίξει μπάλα την Κυριακή το βράδυ. Θα παίξουν μπάλα δύο ομάδες εκ των οπιοίων η μία (η γηπεδούχος) θεωρεί ότι αδικείται. Θεωρεί ότι της κλέβουν αυτό που δικαιούται και για το οποίο κατέβαλλε τόση προσπάθεια. Νοιώθει έτσι επειδή θεωρεί ότι ΑΥΤΟ το Πρωτάθλημα ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ δικό της. Σαν να πρόκειται για την επιστροφή χρημάτων που από καιρό είχε δανείσει. Η ομάδα αυτή προτιμά ν’ αγνοεί ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες με τα ίδια δικαιώματα και όνειρα μ’ αυτή.

Ίσως πάλι να ξέρουν κάτι παραπάν. Ίσως να νοιώθουν ότι αυτό το Πρωτάθλημα τους ανήκει όπως ένοιωυαν τα προηγούμενα χρόνια οι Γαύροι του Νότου (οι γνήσιοι). Βέβαια η αίσθηση αυτή δεν δημιουργήθηκε από μόνη της στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ούτε καν ήταν αποτέλεσμα των αγωνιστικών αποτελεσμάτων της ομάδας, εκτός αν πίστεψαν ότι κερδίζοντας εύκολα τις ομάδες στις οποίες είχαν δώσει δανεικούς (όπως κάποτε ο Γαύρος) ή πως επειδή οι επόπτες έκαναν τα στραβά μάτια στα οφ-σάιντ και οι διαιτητές στα πέναλτι ότι είχαν ήδη πάρει το Πρωτάθλημα και το μόνο που τους έμενε ήταν η απονομή. Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι την αίσθηση του «εν αναμονή Πρωταθλητή» (όπως ο Κυριάκος είναι «εν αναμονή Πρωθυπουργός») την μετέφερε στην ομάδα η Διοίκηση/Ιδιοκτησία της όσο απευθείας όσο και μέσω των υποτακτικών της (διάβαζε «επαγγελματίες δημοσιογράφους») οι οποίοι γλύφουν όσο μπορεί καθένας περισσότερο και καλύτερα τον «Ιβάν τον Τρομερό» μπας και κερδίσουν λίγη από την εύνοια του (όπως και αν μεταφράζεται αυτή).

Η ζωή μας διδάσκει πως στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό που ποθείς ΔΕΝ πέφτει στα χέρια σου σαν «ώριμο φρούτο». Ακόμη περισσότερο αν και όταν συμβεί αυτό μπορεί να έχουν προηγηθεί τέτοιες καταστάσεις ώστε τελικά η ευόδωση του σκοπού να μην έχει την αίγλη και την αίσθηση που υπολόγιζες ότι θα έχει. Επιπλέον αν ο «ΠΑΟΚτζήδικος οργανισμός» είχε διδαχθεί από την προϊστορία θα γνώριζε δύο πράγματα:

  • Η ζωή ΔΕΝ σου χρωστά τίποτα ότι και αν νομίζεις σχετικά.
  • ΔΕΜΝ έχει σημασία να «έχεις δίκιο», αλλά να ξέρεις και πως να το διεκδικήσεις.

Είναι προφανές πως ανεξάρτητα από την δικαστική εξέλιξη η νίκη στο αυριανό παιχνίδι ήταν «μονόδρομος» και για τους δύο Δικεφάλους▪ κυρίως όμως για την Α.Ε.Κ. Αν η Α.Ε.Κ. νικήσει έχει το Πρωτάθλημα στα δικά της πόδια και μόνο αν σταθεί ανίκανη στα επόμενα παιχνίδια μπορεί να το χάσει. Γι’ αυτό και αύριο πρέπει να μπει στον αγωνιστικό χώρο παίζοντας μόνο για την νίκη. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να ‘χουμε να λέμε.

Από κει και πέρα ο Γαύρος του Βορρά όπως ήρθαν τα πράγματα είναι τυχερός για τον εξής λόγο:

  • Επειδή κατά τα φαινόμενα ΔΕΝ θα του αφαιρεθούν οι 3 βαθμοί (αν και θα χάσει στα χαρτιά το παιχνίδι) θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι αν είχε γίνει το παιχνίδι θα νικούσε και θα ήταν πρώτος και άρα Πρωταθλητής. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όφελος καθώς ΔΕΝ είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Γαύρος του Βορρά μπορεί να νικήσει τον γνήσιο Γαύρο εντός έδρας. Άλλο είναι να το φαντασιώνεσαι και άλλο να το κάνεις.

Είναι, όμως, και άτυχος επειδή μετά την έφεση θα παίξει με κόσμο στην Τούμπα και τούτη τη φορά επειδή το παιχνίδι θ' αρχίσει ΔΕΝ θα την γλυτώσει. Εμείς θα ζητούσαμε από την Α.Ε.Κ. στην περίπτωση που γίνει καμιά στραβή όπως τότε με την φανέλα του Σάχα να πάρει την ομάδα και να φύγει και να μην συναινέσει στην συνέχιση του παιχνιδιού όπως τότε. Γιατί αν υπάρχει μια περίπτωση να φτιάξουν τα πράγματα αυτό θα συμβεί μόνον όταν καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει με βάση την συμπεριφορά του.

Κλείνοντας να ευχηθούμε «Καλή επιτυχία» στην ομάδα μας στην οποία δίνεται η μοναδική ευκαιρία να πάρει το φετινό Πρωτάθλημα (δυστυχώς όχι και να το «σηκώσει») μέσα στην έδρα του βασικού -φέτος- ανταγωνιστή της.

 

10 Μάρτη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 723 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΦΤΑΝΕΙ (ΟΝΤΩΣ) ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ (ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ)