Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΩΣ ΣΩΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ; (ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ Π.Α.Ο. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΩΣ ΣΩΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ;
(ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ Π.Α.Ο. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ;)

Υποτίθεται ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει κακό σκόπιμα στον εαυτό του εξ’ αιτίας του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που φτάνουν μέχρι την αυτοκτονία όταν θεωρούν πως βρίσκονται σ’ αδιέξοδο▪ όπως ακριβώς ο σκορπιός αυτοκτονεί αυτοκεντριζόμενος όταν βρεθεί περικυκλωμένος και χωρίς έξοδο διαφυγής. Η «έξοδος διαφυγής» αναλόγως της κατάστασης μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Τις περισσότερες φορές η ανάγνωση της κατάστασης (και άρα η αναζήτηση τα λύσης) έχει τουλάχιστον δύο προσεγγίσεις, οι οποίες ενδέχεται να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.

Για παράδειγμα το οικονομικό αδιέξοδο του ποδοσφαιρικού Π.Α.Ο. προκλήθηκε από την πολύ μειωμένη χρηματοδότηση του από τον ιδιοκτήτη του η οποία σε συνδυασμό με την μείωση των Εσόδων οδήγησε σε οικονομική ασφυξία. Για τους περισσότερους το οικονομικό αδιέξοδο του Π.Α.Ο. οφείλεται στο ύψος των Χρεών, τα οποία όμως αν ιδωθούν στην προοπτική του real estate πλάνου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ΔΕΝ είναι τελικά απαγορευτικά. Απλώς το ζήτημα είναι ο νέος ιδιοκτήτης να πληρώσει όσο γίνεται λιγότερα από τα παλαιά Χρέη.

Προφανώς η μείωση των Εσόδων είναι μια δεδομένη κατάσταση για την πλειοψηφία των ομάδων μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση (η οποία έχει εξελιχθεί σε Ύφεση). Ωστόσο, τα Έσοδα μειώνονται ακόμη περισσότερο όταν η ομάδα φυτοζωεί και δεν έχει μια αντάξια του ονόματος της Ευρωπαϊκή παρουσία. Σε τέτοιες συνθήκες και δεδομένου του κόστους που θα πρέπει να πληρώσει για παίκτες κάποιου επιπέδου, δεν απαιτούνται παρά μια-δυό κακές συνολικά χρονιές για να πάει στράφι η οικονομική διαχείριση της ομάδας.

Επιπλέον είναι και η διαδικασία αδειοδότησης η αποτυχία στην οποία τιμωρείται μέχρι σήμερα με υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Αφήνοντας στην άκρη για την ώρα τα «τεχνικά» ζητήματα της είναι προφανώς παράλογο να ζητείται από τις ομάδες να έχουν εξασφαλισμένα Έσοδα ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τα τηλεοπτικά (τα οποία αρκεί μια αναβολή του Πρωταθλήματος και η ενεργοποίηση ρητρών για να εξανεμιστούν). Ο υποβιβασμός στην επόμενη επαγγελματική ή ερασιτεχνική κατηγορία δεν διασφαλίζει ούτε το Δημόσιο Συμφέρον ούτε λύνει πολύ περισσότερο το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της ομάδας που «τιμωρείται» μ’ αυτό τον τρόπο.

Επί της ουσίας η τέτοια ποινή ΔΕΝ είναι τιμωρία για κανέναν. Αφ’ ενός ΔΕΝ είναι τιμωρία για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος από νομικής άποψης αν ΔΕΝ συμμετέχει στην Διοίκηση της εταιρείας με εκτελεστική θέση (Διευθύνων Σύμβουλος ή με «δικαίωμα υπογραφής») ΔΕΝ ευθύνεται για τα Χρέη της. Με βάση την παγκόσμια νομοθεσία των Α.Ε. όλα φορτώνονται στο Νομικό Πρόσωπο (εταιρεία και την Διοίκηση της). Αφ’ ετέρου στον κόσμο των επιχειρήσεων όλα κρίνονται με βάση την σχέση κόστους προς όφελος.

Γιατί στον «κόσμο των επιχειρήσεων» μπορεί από οικονομικής άποψης να συμφέρει περισσότερο από την παραμονή στην ανώτερη επαγγελματική κατηγορία ο υποβιβασμός στην επόμενη όπου το κόστος συμμετοχής είναι σημαντικά μικρότερο. Αν την ίδια στιγμή τα Έσοδα δεν υποχωρήσουν πάρα πολύ η οικονομική διαχείριση θα είναι πολύ ευκολότερη. Μπορεί έτσι, τελικά, να εξυγιανθεί οικονομικά κιόλας η Π.Α.Ε.

Από την άλλη, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο Πρωτάθλημα ΔΕΝ έχουν όφελος από τον υποβιβασμό του στην επόμενη κατηγορία γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει και γι’ αυτούς τα συνολικά τους Έσοδα. Γι’ αυτό για να δείξουν πόσο υπεράνω και «αλτρουιστές» είναι κάποιοι απ’ αυτούς πρόθυμα θα ψήφιζαν την αλλαγή του κανονισμού αδειοδότησης.

Τελικά, όμως, φτάνουμε στο ερώτημα που διατυπώσαμε στον υπότιτλο του κειμένου: «Όσοι αγωνιάτε για το μέλλον του ποδοσφαιρικού Π.Α.Ο. είστε σίγουροι ότι ο ιδιοκτήτης και η Διοίκηση του θέλουν να τον σώσουν;».

Υ.Γ.1. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και η «ψυχολογική» του διάσταση. Όλοι μας έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον έναν που σε κάποιο σημείο της ζωής να εμφάνισε «σημεία παραίτησης από την ζωή». Να έπεσε σε κατάθλιψη και ν’ αφέθηκε άβουλος στην Μοίρα του (ή αυτή που νόμιζε ως τέτοια). Γενικά μιλώντας μια τέτοια κατάσταση είναι μια «κραυγή απελπισίας για βοήθεια» από τον περίγυρο χωρίς ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να έχει την παραμικρή συμμετοχή. Αυτό, όμως, στην πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε μια σκόπιμη επιλογή «παθητικής στάσης» όπου ο ενδιαφερόμενος αναμένει από τον περίγυρο του να τον σώζει κάθε φορά. Τελικά, μεταθέτει την ευθύνη για την ζωή του στα χέρια άλλων, οι οποίοι είτε συνεχίζουν μέχρι να βαρεθούν να τον σώζουν είτε τον εγκαταλείπουν στη Μοίρα του. Καταλήγουμε πως αν κάποιος δεν έχει αποφασίσει να δώσει την μάχη κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει για λογαριασμό του.

Υ.Γ.2. Με αφορμή την περίπτωση του ποδοσφαιρικού Π.Α.Ο. (και όχι μόνο) κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν λόγο για Π.Α.Ε. που γενικώς πληρώνουν και για άλλες που είτε δεν πληρώνουν καθόλου είτε πληρώνουν όταν και όπου αυτές θέλουν. Επί της ουσίας υπαινίσσονται ότι οι Γαύροι πληρώνουν σ’ αντίθεση με τον Αλαφούζο και όχι μόνο. Προφανώς κάνουν πως δεν γνωρίζουν (ή δεν «θυμούνται» που είναι το ίδιο) για περιπτώσεις πρώην δικών τους παικτών οι οποίοι όταν πήγαν σ’ άλλη ομάδα δήλωσαν πως είτε δεν είχαν εξοφληθεί μέχρι την αποχώρηση τους (ή και μετά) ή πως πληρώνονταν με καθυστέρηση. Άλλωστε έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκαν κάποιοι να προχωρήσουν σε προσφυγές για να εξοφληθούν. Τώρα για ποιο λόγο σκαλίζουν την στάχτη είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς. Απλά, καλά θα κάνουν να μην το παίζουν τόσο ανήξεροι. Εντάξει;

Υ.Γ.3. Η δημοσίευση του Ισολογισμού της περιόδου 2016-2017 στην ιστοσελίδα της Π.Α.Ε. και η «παρουσίαση» του από τις αθλητικές ιστοσελίδες έγινε αφού είχε γραφτεί το παρόν κείμενο. Τον Ισολογισμό θα τον παρουσιάσουμε όπως του αξίζει. Ωστόσο, επειδή κάποιοι εστιάζουν στην «Αρνητική Γνώμη» του Ορκωτού Ελεγκτή θεωρώντας ότι «κάτι βρήκε» πρέπει να σημειώσουμε ότι ο «θησαυρός είναι άνθρακες». «Αρνητική Γνώμη» δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το γεγονός ότι ο Π.Α.Ο. λόγω της οικονομικής του κατάστασης πάει για φούντο. Αυτό άλλωστε προκύπτει και απ’ όσα σημειώνονται και λίγο παρακάτω τα οποία όμως δεν φαίνεται να διάβασαν όσοι πρόχειρα τον σχολίασαν (βλέπε εδώ).

 

 13 Απρίλη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 599 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΩΣ ΣΩΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ; (ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ Π.Α.Ο. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ;)