Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗ («ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ» ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
(«ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ» ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

Η σχέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπό τον Αλέξη Τσίπρα είναι αντίστοιχη του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου του αρχηγού του. Στην καλύτερη περίπτωση είναι απλώς «εργαλειακή». Νομίζει, δηλαδή, ο Αλέξης ότι όλα γύρω του υπάρχουν ως «εργαλεία» τα οποία αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν είτε για ν’ ανέβει είτε για να διατηρηθεί στην καρέκλα. Προφανώς η καρέκλα που κατέχει τώρα είναι και η μεγαλύτερη που μπορούσε να ελπίζει τόσο ο ίδιος όσο και αυτοί που τον προώθησαν μέχρι τώρα. Αν όλοι οι υπόλοιποι για τον Αλέξη είναι «εργαλεία», αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος είναι ο «τεχνίτης». Αυτό, όμως, ΔΕΝ σημαίνει ότι ο ίδιος ο Αλέξης είναι ταυτόχρονα «εργαλείο» στα χέρια κάποιων άλλων πιο ισχυρών απ’ αυτόν. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλόγως την περίπτωση το εργαλείο μεταβάλλεται σε τεχνίτη και το αντίστροφο. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή που θα σχολιάσουμε σήμερα.

 

Για τον Αλέξη, λοιπόν, (όπως και για τους υπόλοιπους ΣΥΡΙΖΑίους υπάρχει μια εργαλειακή και συμβιωτική σχέση με τους επιχειρηματίες. Ωστόσο, μια τέτοια σχέση έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής γιατί γενικά είναι ευμετάβλητη. Ο επιχειρηματίας που μέχρι χθες ήταν «φίλος» μας και μας ενίσχυε οικονομικά, αίφνης και από ένα «καπρίτσιο» της τύχης μπορεί να βρεθεί «απέναντι» μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια τέτοια εξέλιξη είναι μοιραία για την «συμβιωτική» σχέση πολιτικών και επιχειρηματιών.

Μια στις τόσες, όμως, ενδέχεται παρά τις χωριστές πορείες των πρώην «συντρόφων» η ανάγκη να κάνει τους δρόμους τους ξανά να διασταυρωθούν. Είναι τότε που τα συμφέροντα των δύο πλευρών γίνονται «κοινά». Τέτοια είναι η περίπτωση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους αγώνες του Πρωταθλήματος. Διαβάσαμε ότι η Κυβέρνηση αν κολλήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών συμβολαίων μέσω της Ε.Ρ.Τ. μπορεί να υπολογίζει στο EPSILON του Ιβάν Σαββίδη.

Προφανώς αυτό -κατά τον συντάκτη της ανάρτησης- σημαίνει ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο Ιβάν έχουν την ίδια άποψη για την «αναδιάρθρωση» του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Συμφωνούν, δηλαδή, ως προς τον αριθμό των ομάδων. Άρα, στην περίπτωση αυτή ο Ιβάν μπορεί να «ξελασπώσει» την Κυβέρνηση, η οποία -προφανώς- θα πρέπει να του ανταποδώσει την εκδούλευση (τουλάχιστον σε χρηματικό επίπεδο) που θα της κάνει.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη. Σύμφωνα, μ’ αυτή ο Ιβάν θα δώσει τηλεοπτικό συμβόλαιο στις «άστεγες τηλεοπτικά» ομάδες μπλοκάροντας έτσι την «αναδιάρθρωση» μέσω της μείωσης του αριθμού των ομάδων. Μ’ αυτή την ερμηνεία ο Ιβάν κινείται σ’ αντίθετη κατεύθυνση από την Κυβέρνηση.

Όποια, όμως, ερμηνεία και να ισχύει το πράγμα ΔΕΝ αλλάζει πολύ. Είτε «βοηθώντας» την Κυβέρνηση να προωθήσει την «αναδιάρθρωση», είτε «βοηθήσει» τις «άστεγες τηλεοπτικά» ομάδες ν’ αρνηθούν την Κυβερνητική «αναδιάρθρωση» είναι ένα και το αυτό. Γιατί, από τη στιγμή που ο Σαββίδης θα ενισχύσει οικονομικά 7 από τις ομάδες της Α’ Εθνικής θ’ αποκτήσει για τον λόγο αυτό δύναμη πάνω τους. Αν στην οικονομική ενίσχυση προσθέσουμε και τους «δανεικούς» αριστερά και δεξιά, τότε καταλαβαίνουμε πόσο αδιάβλητο και ενδιαφέρον για τους φιλάθλους θα είναι το επόμενο Πρωτάθλημα.

Αυτή η περίπτωση είναι ο ορισμός της «σύγκρουσης συμφερόντων» με την οποία οι ΣΥΡΙΖαίοι είναι (όπως και με την λογική) «τσακωμένοι». Το έχουν αποδείξει με τους διορισμούς που έχουν κάνει σε πλείστες περιπτώσεις. Αν θέλουμε, μάλιστα, να βρούμε ένα αντίστοιχο της αυτό θα ήταν η χορηγία/διαφήμιση του Ο.Π.Α.Π. στις ομάδες μετά την πώληση του στην EMMA DELTA όπου συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό ο «Διοικητικός Ηγέτης». Θυμάστε τον θόρυβο που ξεσήκωσαν οι «Γνήσιοι Γαύροι» για το «έλεγχο» που υποτίθεται ότι θ’ αποκτούσε έτσι η Α.Ε.Κ. στις ομάδες αυτές.

Επειδή, όμως, «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο, αλλά και πρέπει να φαίνεται τίμια» η Κυβέρνηση (η οποία υποτίθεται ότι και ως «Αριστερή» είναι δυό φορές υπέρ της νομιμότητας και της διαφάνειας) οφείλει να πάρει τα μέτρα της. Οφείλει ν’ απαγορεύσει την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Ποδοσφαίρου όσο αυτός είναι είτε άμεσος είτε έμμεσος ιδιοκτήτης του «Γαύρου του Βορρά». Αν τον αφήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια «επιχειρηματική κίνηση», τότε αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα ακόμη περισσότερο «τοξικό περιβάλλον» στο ήδη δυναμιτισμένο από επιχειρηματικά συμφέροντα Πρωτάθλημα.

Άλλωστε, η ιστορία με τον «Βασικό Μέτοχο» και την αντίστοιχη διάταξη δεν είναι τόσο παλιά. Όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει ότι έστω και «για τα μάτια του κόσμου» θα έπρεπε α υπάρχει μια διάταξη που ν’ απαγορεύει την ταυτόχρονη κατοχή Μ.Μ.Ε. και εταιρειών που να συνάπτου συμβόλαια με το Κράτος. Ανεξάρτητα με την τελική έκβαση της συγκεκριμένης διάταξης, το ζήτημα είναι ότι ΟΛΟΙ είχαν συμφωνήσει στην ύπαρξη της (η εφαρμογή της είναι άλλο ζήτημα).

Αν η Κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα τ’ απαραίτητα μέτρα, τότε θα δώσει μια ακόμη λαβή για αιχμηρά σχόλια σχετικά με το πόσο και με ποιους διαπλέκεται. Γιατί ότι διαπλέκεται είναι δεδομένο. Αν δεν διαπλεκόταν μετά από 3 χρόνια στην Εξουσία θα είχαμε και θα εφαρμόζαμε τον νέο «Αθλητικό Νόμο». Ένα «Αθλητικό Νόμο» ο οποίος θα περιείχε διατάξεις για την απαγόρευση των «δανεισμών» σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας. «Δανεισμών» οι οποίοι λειτουργούν «εργαλειακά» για αυτόν που θέλει να πάρει σχετικά ακούραστα και «σίγουρα» το Πρωτάθλημα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και αυτό το Καλοκαίρι θα είναι ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο το θέμα της «αναδιάρθρωσης». Είναι και το γεγονός ότι η νομοθετική λειτουργία της Κυβέρνησης δεν είναι μέσο της εφαρμογής του όποιου κυβερνητικού της προγράμματος. Είναι μέσο προπαγάνδας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο νέος «Αθλητικός Νόμος» κατατίθεται στην Βουλή πάντα μέσα στο Καλοκαίρι λίγο πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Εμείς, πάντως, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν περνάνε τον νέο «Αθλητικό Νόμο» με μια «Συντακτική Πράξη» και τραβολογιούνται με κατάθεση στην Βουλή και με συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Έτσι κι αλλιώς τις διατάξεις για το ποδόσφαιρο θα τους τις δώσουν έτοιμες οι δύο Διεθνείς Ομοσπονδίες. Το μόνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί διαπραγματεύονται ξανά για το ίδιο πράγμα. Άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο ΔΕΝ ήταν που αποσύρθηκε ο προηγούμενος νέος «Αθλητικός Νόμος» του Σταύρου Κοντονή; Εκτός και αν πέρυσι στις συζητήσεις του Βασιλειάδη με τις δύο Διεθνείς Ομοσπονδίες συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το σχέδιο νόμου και είπαν να τα ξαναπούν πριν πάει ο νέος νέος (νέος στο τετράγωνο) «Αθλητικός Νόμος» στην Βουλή.

Έτσι όπως πάει ο καημένος ο Βασιλειάδης δεν πρόκειται να πάει διακοπές. Επιπλέον πρέπει να προετοιμάσει και την κάθοδο του (στην Β’ Αθηνών ή μήπως στον Πειραιά;) στον στίβο της πολιτικής σαν υποψήφιος Βουλευτής. Αν εκλεγεί θα μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει στο νεοκλασικό της Πλατείας Συντάγματος, γιατί σε πολύ λίγο δεν θα είναι πλέον μέλος κυβέρνησης.

07 Ιούλη 2018
παρατηρητήριο.

            

Διαβάστηκε 1789 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗ («ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ» ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)