Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ. ΝΕΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ & ΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ. ΝΕΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ & ΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η.

Μόλις στις 22 Σεπτέμβρη σημειώναμε τους λόγους για τους οποίους η χρεοκοπία είναι πιο κοντά από ποτέ πριν (βλέπε εδώ). Στο κείμενο μας εκείνο σημειώναμε πως οι «αγορές» στις προσφορές τους για την κάλυψη των εκδόσεων Κρατικών Ομολόγων θα συνεκτιμούν όλους τους Οικονομικούς Δείκτες. Εφ’ όσον δεν βγήκαν ακόμη Κρατικά Ομόλογα (γιατί από την σχετική διερεύνηση η Κυβέρνηση είχε καταλάβει τι την περίμενε) οι «αγορές» εκτονώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα τους στο Μαξίμου. Από την άποψη αυτή είναι άσχετη η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία η «χρηματιστηριακή αποτίμηση» (δηλαδή, το γινόμενο του συνόλου των μετοχών με την τιμή κλεισίματος) είναι χαμηλότερη απ’ αυτή που δικαιολογείται με βάση τα οικονομικά τους μεγέθη. Γιατί οι «αγορές» δεν είχαν στόχο τις τράπεζες αλλά την Κυβέρνηση.

Την Κυβέρνηση, η οποία τώρα ανακάλυψε τον κερδοσκοπικό τους ρόλο. Μέχρι τώρα που φλέρταρε μαζί τους όντας κάτω από την «ομπρέλα» του «προγράμματος» οι «αγορές» ήταν ταυτόσημες των «επενδυτών» οι οποίοι «εμπιστεύονταν» την Ελληνική Οικονομία και άρα την παρούσα Κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα του «λογαριασμού» της οικονομικής διαχείρισης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τώρα θα φανεί πόσο λάθος ήταν η μη εξάντληση του κονδυλίου για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Τώρα θα φανεί πόσο οι τράπεζες είχαν ανάγκη αυτά τα λεφτά. Τώρα θ’ αποδειχθεί πόσο «στημένη» (και επιβεβλημένη από την ανάγκη των τραπεζών να διασωθούν) ήταν η επιβολή των «κεφαλαιακών περιορισμών» (capital controls) το Καλοκαίρι του 2015.

Σημειώναμε εκτός των άλλων πως για να θεωρήσουμε ότι η Οικονομία μπαίνει σ’ «αναπτυξιακή» τροχιά θα πρέπει ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Α.Ε.Π. να είναι πάνω από 2-2,5% προκειμένου η «ανάπτυξη» να είναι αυτό που οι οικονομολόγοι λένε «ανατροφοδοτούμενη» (δηλαδή, να μην χρειάζεται χρηματοδότηση από το Κράτος). Φέτος η πρόβλεψη είναι οριακά πάνω από το 2%, ενώ για του χρόνου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δίνει εκτίμηση 2,5% (βλέπε εδώ).  

Η αύξηση που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ανώτερη τόσο αυτής που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 0,2%, όσο και ο Ο.Ο.Σ.Α. κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται στις εκτιμήσεις του έμπειρου σε τέτοιες εκτιμήσεις Δ.Ν.Τ. Μπορεί για το 2018 η απόκλιση να είναι μόνο 0,1% (που στο 2% δεν είναι αμελητέα), για το 2019, όμως, η απόκλιση μεγαλώνει στο 0,7%. Πράγμα που σημαίνει πως για το 2019 το Δ.Ν.Τ. προβλέπει μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του Α.Ε.Π. Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει πως η εκτίμηση της Κυβέρνησης για 2,5% είναι ανεδαφική.

Η τόσο μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις -αν επιβεβαιωθεί στην πράξη- αποδεικνύει πως στην «Ελληνική Περίπτωση» οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ο.Ο.Σ.Α. έγιναν περισσότερο με πολιτικά κριτήρια και λιγότερο με οικονομικά. Έγιναν προκειμένου να δικαιολογήσουν την «Καθαρή Έξοδο» από το «Πρόγραμμα» προκειμένου αφενός ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχει ελπίδες επανεκλογής (γιατί οι Γερμανοί τον χρειάζονται ακόμα στην Κυβέρνηση) και αφετέρου οι Γερμανοί (κυρίως) να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας τους ότι «απεμπλάκησαν» από την «διάσωση της Ελλάδας». Προτίμησαν να ρισκάρουν και αναλόγως των εξελίξεων να δουν από του χρόνου πως θα κινηθούν. Έφτιαξαν, λοιπόν, τα νούμερα έτσι που να τους βολεύουν. Άλλωστε πρόκειται για εκτιμήσεις και αν χρειαστεί να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους θα βρουν πρόχειρες 2-3 αιτίες.

Το πρακτικό, όμως, ζήτημα είναι αν οι «αγορές» εμπιστεύονται αυτές τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ο.Ο.Σ.Α. ή αν θα επιλέξουν να εμπιστευτούν αυτές του Δ.Ν.Τ. Σημειώστε ότι σαν «έτος βάσης» για την σύγκριση των Οικονομικών Δεικτών η ΕΛ.ΣΤΑΤ. παίρνει το 2010.

Είναι προφανές πόσο δύσκολη θα είναι η εξόφληση των νέων δανείων (με τα οποία θα εξοφλούνται τα παλαιότερα και φθηνότερα) όσο ο ρυθμός μεγέθυνσης του Α.Ε.Π. θα είναι σημαντικά μικρότερος του επιτοκίου δανεισμού. Είναι επίσης προφανές πόση πολλή «δημιουργική λογιστική» θα είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει η επόμενη Κυβέρνηση στην προσπάθεια της αφενός ν’ αναχρηματοδοτήσει το Χρέος και αφετέρου να μην το εμφανίζει μεγαλύτερο ή ακόμη και σταθερό με το παρελθόν. Και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα των «αγορών», οι οποίες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μπορούν ν’ αφανίσουν τις «Ελληνικές» τράπεζες.

Η «επίθεση» που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για όσους ξέχασαν ή δεν έχουν ζήσει την επίθεση που δέχτηκε η ισοτιμία της Δραχμής λίγο πριν μπούμε στο Ευρώ. Τότε η «Κυβέρνηση Σημίτη» χρειάστηκε να ξοδέψει αρκετά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Χώρας προκριμένου να «στηρίξει» την ισοτιμία της Δραχμής αγοράζοντας Δραχμές και πουλώντας (κυρίως) Δολλάρια. Αν τώρα είχαμε επιστρέψει στην Δραχμή, η επίθεση δεν θα γινόταν μόνο στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στην ισοτιμία της με αποτέλεσμα την υποτίμηση της που θα οδηγούσε στην αύξηση των τιμών όλων των εισαγομένων ειδών.  

ΕΝΑ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η.

Η θέση της Δ.Ε.Η. στην «αγορά ενέργειας» τα τελευταία χρόνια έχει κυρίως λόγω της Ύφεσης επιδεινωθεί αρκετά. Δυστυχώς, γι’ αυτή αλλά και για την Ελληνική Οικονομία γενικότερα ήρθε να προστεθεί και ένα σκάνδαλο λογιστικού τύπου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας τ’ Αποτελέσματα στην περσυνή Εξαμηνιαία Έκθεση της ήταν λανθασμένα. Αντί το α’ εξάμηνο του 2017 να εμφανίζει Ζημιές 249,5 εκ. εμφάνιζε Κέρδη 31,1 εκ. Ευρώ (βλέπε εδώ & εδώ). Η απόκλιση μεταξύ των δύο μεγεθών είναι της τάξης 280,6 εκ. Ευρώ.

Ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις της εταιρείας το «επενδυτικό κοινό» όταν δημοσιεύτηκε η «Εξαμηνιαία Έκθεση» της ΔΕΝ είχε την σωστή εικόνα. Μπορεί όταν δημοσιεύτηκε ο Ισολογισμός να προέκυπτε μέσω της σύγκρισης η πραγματική εικόνα, αλλά αυτό δεν αποσείει από πάνω της τις ευθύνες για την λανθασμένη πληροφόρηση των «επενδυτών» που οδήγησε σε ενδεχομένως λανθασμένες από μέρους τους αποφάσεις.

Με όσα αφήνονται να εννοηθούν για όποιον διαβάζει «πίσω από τις γραμμές» του ρεπορτάζ, γίνεται προσπάθεια το φταίξιμο να πέσει στους ώμους των προηγούμενων Ορκωτών Ελεγκτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λοιπόν, η υπόθεση συνδέεται με την αλλαγή Ορκωτού Ελεγκτή εξαιτίας της αποκάλυψης των λογιστικών αλχημειών. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη είναι πρωταρχικά και κύρια της ίδιας της εταιρείας.

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές έχουν σχετικά περιορισμένο χρόνο για να κάνουν τους ελέγχους τους. Επιπλέον αν είναι χρόνια Ελεγκτές της εταιρείας διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν στον πελάτη τους και καμιά «χάρη» ρισκάροντας τις αντίστοιχες ποινές. Από την άλλη στην περίπτωση της Δ.Ε.Η. καθότι είναι εισηγμένη στο Χ.Α.Α. υπάρχει φάκελος που είναι στη διάθεση της Ε.Λ.Τ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) για επανέλεγχο. Υποτίθεται ότι σε ετήσια βάση η Ε.Λ.Τ.Ε. ελέγχει δειγματοληπτικά κάποιους από του φακέλους. Συνεπώς, είναι σχετικά εύκολη η διερεύνηση της ευθύνης για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι κάτι παραπάνω από μια υπόθεση ανικανότητας του Λογιστηρίου της Δ.Ε.Η. ή/και ανεπάρκειας των Ορκωτών Ελεγκτών. Καθώς οι Ορκωτοί Ελεγκτές είναι εντολοδόχοι της εταιρείας που ελέγχουν και υπάλληλοι μιας ελεγκτικής πιθανόν σε συνεννόηση με την Δ.Ε.Η. να έκαναν «τα στραβά μάτια» προκειμένου να υπογράψουν μια «Εξαμηνιαία Έκθεση» που θα ωραιοποιούσε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Με την «ωραιοποίηση» αυτή η μεν Δ.Ε.Η. φαινόταν ισχυρότερη απ’ ότι πράγματι είναι, η δε Κυβέρνηση δικαιωμένη για την πολιτική της στον χώρο της ενέργειας και ιδιαίτερα για την μη πώληση της αποκαλούμενης «μικρής Δ.Ε.Η.». Στο κάτω-κάτω θα έκαναν την διόρθωση με την δημοσίευση του Ισολογισμού και «ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Το πρόβλημα μ’ αυτή τη συλλογιστική είναι πως μετά την αποκάλυψη του το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, οι οποίες προκαλούν πολλή μεγάλη ζημιά στην ήδη ζημιωμένη φήμη και φερεγγυότητα της εταιρείας. Το αποτέλεσμα είναι να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η οικονομική της κατάσταση (λόγω της μείωσης της κεφαλαιοποίησης της) εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομική της βιωσιμότητα (βλέπε εδώ). Σε κάθε περίπτωση χαμένη θα είναι η Εθνική μας Οικονομία, δηλαδή εμείς, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στην Ελληνική αγορά ενέργειας.        

Τα δύο παραπάνω ζητήματα αν και εκ πρώτης όψεως είναι φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους είναι ωστόσο στην πράξη πλήρως αλληλένδετα. Η εικόνα της Δ.Ε.Η. ως επιχείρησης αντανακλά στην Εθνική Οικονομία, την ίδια στιγμή που η κατάσταση της Εθνικής μας Οικονομίας επηρεάζει άμεσα την Δ.Ε.Η. ως επιχείρηση. Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται και στα δύο ζητήματα κάποιοι από την Κυβέρνηση έχουν «βάλει το χεράκι τους» μέσω των επιλογών που έκαναν (ή δεν έκαναν) νομίζοντας πως έτσι θ’ αποκομίσουν εκλογικά οφέλη ή στην περίπτωση της Δ.Ε.Η. θα κερδίσουν χρόνο. Στον σύγχρονο, όμως, κόσμο που Κράτη και επιχειρήσεις δανείζονται από τους νόμιμους τοκογλύφους (δηλαδή, τις αγορές) τέτοιου είδους λάθη που πληγώνουν την αξιοπιστία τους ισοδυναμούν με «θανάσιμα» λάθη, τα οποία δύσκολα ξεχνούν οι «αγορές».

06 Οκτώβρη 2018
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 605 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ. ΝΕΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ & ΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η.