Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ; (ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ «ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;
(ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ «ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ»)

Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στα «γιουσουφάκια» και τους οπαδικούς δημοσιογράφους κάθε απόχρωσης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τους αναγνωρίσει πώς από τη στιγμή που εξ’ αιτίας «Επαγγελματικού Αθλητισμού» οι ομάδες έγιναν Α.Ε. δεν είναι σε θέση παρά να παπαγαλίζουν όσα τους μεταφέρονται. Το σημερινό μας κείμενο γράφεται με αφορμή μια ανακοίνωση της Ε.Ε.Α. η οποία αφορά την έγκριση μεταβίβασης ποσοστού 94,38% των μετοχών της Π.Α.Ε. Ξάνθης στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία INSPORTS (βλέπε εδώ). Το ξετύλιγμα του κουβαριού που επιχειρούμε σήμερα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως θα διαπιστώσετε και εσείς στη συνέχεια.

Πριν, όμως, το επιχειρήσουμε να εκφράσουμε μια απορία μας. Αν το σύνολο των μετοχών μιας εταιρείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% και η Ε.Ε.Α. καλείται να εγκρίνει την μεταβίβαση του 94,38% τότε μας απομένει μόνο 5,62%. Έλα, όμως, που κάθε Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. είναι το επαγγελματικό τμήμα ενός σωματείου το οποίο με βάση τον Ν. 2725/1999 έχει κάθε στιγμή το 10% των μετοχών. Οπότε, τι συμβαίνει στην περίπτωση της Π.Α.Ε. Ξάνθη;

Ξεκινώντας από την «πηγή» επισκεπτόμενοι το Γ.Ε.ΜΗ. της Π.Α.Ε. και διαβάζοντας το Καταστατικό της μαθαίνουμε ότι το παρόν Μ.Κ. της αποτελείται από 423.362 μετοχές των 10,95 Ευρώ (βλέπε εδώ). Από αυτές 45.662 μετοχές που αντιστοιχού σε κάτι λιγότερο από 500.000 Ευρώ αφορούν κεφαλαιοποίηση ισόποσου χρέους της Π.Α.Ε. στην ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. Την απόφαση για την συγκεκριμένη Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση οφειλής έλαβε η έκτακτη Γ.Σ. της 7ης Ιούνη 2018 με ταυτόχρονο αποκλεισμό από το δικαίωμα προτίμησης των παλαιότερων μετόχων (βλέπε εδώ). Οι 45.662 μετοχές της Π.Α.Ε. Ξάνθη που απέκτησε έτσι η ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. αντιστοιχούν στο 10,79% του Μ.Κ. της Π.Α.Ε.

Επόμενη στάση στο ξετύλιγμα του κουβαριού είναι το Γ.Ε.ΜΗ. της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. Εκεί διαβάζοντας τη σύνθεση του Δ.Σ. βλέπουμε ότι ο Αντιπρόεδρος της (Νικόλαος Χαλαβαζής) είναι ταυτόχρονα και Μέλος του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Καθόλου παράξενο αφού μέτοχος της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. είναι ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε., ο οποίος προφανώς και βάζει στο Δ.Σ. της Π.Α.Ε. «άτομα εμπιστοσύνης» από τις επιχειρήσεις του. Στο Δ.Σ. της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. μετέχουν επίσης οι Πολυχρόνης Συγγελίδης ως Διευθύνων Σύμβουλος και ο Χρήστος Πανόπουλος ως Πρόεδρος. Αν και δεν προκύπτει από κάποιο δημοσιευμένο έγγραφο η μετοχική σύνθεση της ΒΙΑΜΑΡ, ωστόσο δεν θα λαθεύαμε αν υποθέταμε πως βασικοί της μέτοχοι είναι οι Συγγελίδης και Πανόπουλος, οι οποίοι συνυπάρχουν σε τουλάχιστον άλλη μια επιχείρηση, η οποία είναι και ο τελευταίος σταθμός στο ξετύλιγμα του κουβαριού.

Κλείνει πλέον ο κύκλος αφού όπως μαντέψατε φτάνουμε στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία INSPORTS της οποίας το Γ.Ε.ΜΗ. βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο. Η Ι.Κ.Ε. είναι επί της ουσίας μια μορφή Ε.Π.Ε. Η συγκεκριμένη ιδρύθηκε στις 15 Νοέμβρη 2018 με Εταιρικό (και όχι μετοχικό καθώς όπως η Ε.Π.Ε. έχει εταίρους και όχι μετόχους) Κεφάλαιο 40.000 Ευρώ διαιρούμενο σε 400 μερίδια των 100 Ευρώ (βλέπε εδώ). Το Εταιρικό Κεφάλαιο συνεισέφεραν εξ’ ημισίας οι Πανόπουλος και Συγγελίδης. Διαχειριστής της Ι.Κ.Ε. είναι (καλά μαντέψατε) ο κύριος Χαλαβαζής, ο οποίος εκτός από Διαχειριστής της INSPORTS υπενθυμίζουμε ότι είναι αφ’ ενός Μέλος του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Ξάνθη και αφ’ ετέρου Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε., δηλαδή μέσα σ’ όλα. Επειδή σκοπός του παρόντος κειμένου είναι η παρουσίαση μιας κατάστασης ως έχει (αποκλειστικά μέσα από δημόσια έγγραφα) αφήνουμε για τους νομικούς την πιθανή «σύγκρουση συμφερόντων» εξ’ αιτίας της συμμετοχής του και στα τρία Δ.Σ.

Με βάση το Συστατικό της η INSPORTS έχει τους παρακάτω σκοπούς:

  • Η εισαγωγή και εμπορία αθλητικών ειδών, αθλητικού εξοπλισμού, εξοπλισμού αθλητικών ομάδων/γυμναστηρίων, ειδών υγιεινής διατροφής, συμπληρωμάτων διατροφής κ.α.
  • Η παροχή υπηρεσιών Διοίκησης (management) σε αθλητικές εταιρείες ή/και σωματεία και η ανάληψη της οικονομικής διαχείρισης Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών.
  • Η διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων σε σχέση με των αθλητισμό.
  • Η παροχή υπηρεσιών διαφήμισης και προώθησης πωλήσεων.
  • Η έκδοση βιβλίων και φυλλαδίων.
  • Η αγοραπωλησία, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Αυτή, λοιπόν, η Ι.Κ.Ε. με Εταιρικό Κεφάλαιο 40.000 Ευρώ και -προφανώς- με μηδενικό ακόμη Τζίρο (Πωλήσεις) αφού ιδρύθηκε στα μέσα Νοέμβρη 2018 βρίσκεται με το 94,38% (ούτε καν το 90%, αφού το 10% ανήκει στον Α.Ο. Ξάνθης) των μετοχών της Π.Α.Ε. Ξάνθη, για το οποίο ζητά την έγκριση της Ε.Ε.Α.

Επειδή, έχουν ακουστεί πολλά τελευταία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων ομάδων είναι σκόπιμο ν’ απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα που κάθε καλόπιστος παρατηρητής γνωρίζοντας όσα εκτέθηκαν έχει:

  • Πότε και με ποιο τίμημα μεταβιβάστηκαν από την ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. οι μετοχές της Π.Α.Ε. Ξάνθη που αυτή κατείχε;
  • Ποιο είναι το παρόν Εταιρικό Κεφάλαιο και τα Έσοδα της INSPORTSΙ.Κ.Ε., η οποία αν πιστέψουμε την ανακοίνωση της Ε.Ε.Α. βρίσκεται στα χέρια της με μετοχές ονομαστικής αξίας 4.375.281,16 (4.635.813,90 Χ 94,38%) Ευρώ;
  • Πως είναι λογικά (και όχι νομικά) δυνατό μια εταιρεία με Εταιρικό Κεφάλαιο 40.000 Ευρώ να είναι ιδιοκτήτης μιας Π.Α.Ε. όταν ακόμη και στην Β’ Εθνική (που είναι η πρώτη «επαγγελματική κατηγορία) απαιτείται με βάση τον Ν. 2725/1999 ελάχιστο Μ.Κ. 300.000 Ευρώ (στην Α’ Εθνική το ελάχιστο Μ.Κ. είναι 500.000 Ευρώ);

Το σημερινό κείμενο σκοπό είχε να εκθέσει γεγονότα και μόνο γεγονότα θέτοντας ταυτόχρονα τα ερωτήματα που καθένας σκέφτεται. Ενώ δεν πιστεύουμε στην «δαιμονοποίηση» της επιχειρηματικότητας, από την άλλη θεωρούμε ότι δεν μπορεί μια τόσο μικρή νεοσύστατη εταιρεία να καθίσταται ιδιοκτήτρια μια πολύ μεγαλύτερης της. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ιδιοκτησία και όχι για παροχή υπηρεσιών στην Π.Α.Ε. Ξάνθη (εφ’ όσον στην δεύτερη περίπτωση θα είχαμε την έκδοση Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών και δεν θα χρειαζόταν η έγκριση της Ε.Ε.Α.).

Καλό θα ήταν (αν και δεν το πιστεύουμε) για την αξιοπιστία τόσο της Ε.Ε.Α. όσο και του «Επαγγελματικού» ποδοσφαίρου να δίνονταν πειστικές απαντήσεις στα τρία ουσιαστικά ερωτήματα που θέσαμε.

06 Μάρτη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1771 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ; (ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ «ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ»)