Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΗΝ «ΜΑΝΑ Α.Ε.Κ.» (ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΗΝ «ΜΑΝΑ Α.Ε.Κ.»
(ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Σήμερα Σάββατο 13 Απρίλη η «Μάνα Α.Ε.Κ.» κλείνει τα 95 και μπαίνει στον 96ο χρόνο ζωής της. Πολλά, τα περισσότερα τετριμμένα, θα γραφτούν τόσο από την «επίσημη Α.Ε.Κ.» (του «Διοικητικού Ηγέτη βεβαίως-βεβαίως) όσο και από επώνυμους και λιγότερο επώνυμους οπαδούς της. Αποφεύγοντας (σκόπιμα εννοείται) οποιοδήποτε σχόλιο θα σας παραθέσω κάποια κομμάτια από το αρχείο μου, τα οποία θα μας «ταξιδέψουν» σε κάποιες μοναδικές στιγμές του παρελθόντος. Πρώτο και καλύτερο δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα αντίγραφο του Ιδρυτικού Καταστατικού του Σωματείου μας. Ακολουθεί η τελευταία «Κάρτα Υγείας» του μεγάλου Χρήστου Αρδίζογλου (εμπρός όψη, πίσω όψη).

Ακολουθούν τρία εισιτήρια από σημαδιακούς αγώνες για την ομάδα:

Το πρώτο αφορά τον εκτός έδρας αγώνα με τον Π.Α.Ο. στο Ο.Α.Κ.Α. το 1998 όταν η Α.Ε.Κ. νίκησε με γκολ του Μαλαδένη ο οποίος για τον λόγο αυτό έγινε σύνθημα (εμπρός όψη, πίσω όψη).

Το δεύτερο είναι το «εορταστικό» εισιτήριο με τα Τρίκαλα το 2000 μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου όταν νικήσαμε στον τελικό τον Ιωνικό με 3-0. Παρά το γεγονός ότι είχα διαρκείας θεώρησα σωστό ν’ αγοράσω και ένα εισιτήριο για να το έχω στο αρχείο μου (εμπρός όψη, πίσω όψη).

Το τρίτο αφορά ένα τιμητικό φιλικό (στο οποίο είμασταν «τρείς και ο κούκος») προς τιμή του «Καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα». Το φιλικό ήταν μεταξύ των «Παλαιμάχων Α.Ε.Κ.» και των «Παλαιμάχων Εθνικής Γερμανίας» (εμπρός όψη, πίσω όψη).

Το 1924 εκτός από έτος ίδρυσης της Α.Ε.Κ. ήταν μια σημαντική χρονιά. Εκείνη τη χρονιά ο Χίτλερ δικαζόταν, καταδικαζόταν, φυλακιζόταν και αποφυλακιζόταν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του «της μπυραρίας του Μονάχου».

Εκείνη την χρονιά ο Μουσολίνι ήταν ήδη στην εξουσία και προετοιμαζόταν ήδη την επόμενη χρονιά να εγκαταστήσει την προσωποπαγή δικτατορία του. Εκείνη την χρονιά στην Ιταλία κυκλοφορούσε η νικέλινη 1 Λίρα, η οποία για τον λόγο αυτό φέρει στην πίσω όψη της την φράση BUONO DA 1 LIRA η οποία παραπέμπει στην κάλυψη της από αντίστοιχη ποσότητα ασημιού (εμπρός όψη, πίσω όψη). Για πληροφορίες σχετικά με το νόμισμα πατήστε εδώ.

Βορειότερα στο μικρό αλλά πολύ σημαντικό σήμερα Δουκάτο του Λουξεμβούργου έκοβαν και αυτοί νικέλινα νομίσματα όπως αυτό των 2 Φράγκων στο οποίο πρόσθεσαν την φράση BON POUR 2F (εμπρός όψη, πίσω όψη). Για πληροφορίες σχετικά με το νόμισμα πατήστε εδώ.

Ανατολικότερα και συγκεκριμένα στην Σοβιετική Ένωση έκοβαν μεγάλες ποσότητες από ασημένια νομίσματα των 1/2 (εμπρός όψη, πίσω όψη) & 1 Ρούβλι (εμπρός όψη, πίσω όψη). Για πληροφορίες σχετικά με τα νομίσματα πατήστε εδώ & εδώ.

Πολύ μακριά από την Ιταλία στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζανζιβάρη βρισκόταν το Βρετανικό Προτεκτοράτο της Ανατολικής Αφρικής το οποίο εκτός των άλλων νομισμάτων έκοψε ασημένιο νόμισμα του 1 Σελλινιού (εμπρός όψη, πίσω όψη). Για πληροφορίες σχετικά με το νόμισμα πατήστε εδώ.

Ακόμη μακρύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έκοβαν ασημένια νομίσματα του 1 Δολλαρίου το αποκαλούμενο «PEACE DOLLAR» (χρησιμοποιώντας την νέα μήτρα που από το 1921 αντικατέστησε το «MORGAN DOLLAR») (εμπρός όψη, πίσω όψη). Για πληροφορίες σχετικά με το νόμισμα πατήστε εδώ.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισαν να είναι δύσκολα αλλά και ενδιαφέροντα φέρνοντας καθένα τους άσχημα προμηνύματα για όσα επρόκειτο ν’ ακολουθήσουν.

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω αποτελούν τμήματα της προσωπικής μου συλλογής. Οι δε φωτογραφίες τους ενώ δεν διεκδικούν ποιοτικές δάφνες είναι ωστόσο ικανές να σας δώσουν μια πολύ καλή ιδέα (σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για κάθε νόμισμα). Σε κάθε περίπτωση η συσχέτιση είναι η ουσία και όχι οι ίδιες οι φωτογραφίες.

13 Απρίλη 2019
«πανταχού παρών 1».

 

 

Διαβάστηκε 583 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΗΝ «ΜΑΝΑ Α.Ε.Κ.» (ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)