Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Η Ε.Ε.Α. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ (ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Η Ε.Ε.Α. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ
(ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ)

Παραδοσιακά η Πέμπτη είναι η μέρα της Ε.Ε.Α. Κάθε Πέμπτη (εκτός από έκτακτες περιπτώσεις ειδικά την περίοδο των αδειοδοτήσεων) η Ε.Ε.Α. συνεδριάζει τις Πέμπτες και ασχολείται με ένα σωρό «τυπικά» (αλλά ωστόσο πολύ ουσιαστικά) ζητήματα. Βασικά, η αποστολή της είναι αδειοδοτική. Για να την φέρει σε πέρας ζητά από τις Π.Α.Ε & Κ.Α.Ε. (για να μείνουμε μόνο σ’ αυτές) πλήθος εγγράφων τα οποία καθορίζονται από τον Ν. 2725/1999 και αφού τα βρει όλα εντάξει εκδίδει τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Συμμετοχής στα αντίστοιχα Πρωταθλήματα. Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα ειπωθεί για τον τρόπο λειτουργίας της. Σε κάθε περίπτωση η κωλυσιεργία της σε πλήθος υποθέσεων μόνο σκιές αφήνει. Κρίμα, γιατί όταν ένας ελεγκτικός-αδειοδοτικός μηχανισμός υπολειτουργεί (ή συναλλάσσεται) όχι μόνο κάνει χειρότερα τα πράγματα αλλά γίνεται και μέρος του προβλήματος.

Από τα τέλη Μάρτη (βλέπε εδώ) σέρνονται (κυριολεκτικά) στην Ε.Ε.Α. δύο ίδιες υποθέσεις. Πρόκειται για τις Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. και των Αφών Αγγελόπουλων, οι οποίες αδυνατούν (γιατί αλλιώς θα το είχαν κάνει ήδη) να καταθέσουν καθεμιά τους συμπληρωματική εγγυητική επιστολή αφού έχουν ξεπεράσει το ύψος των προϋπολογισμένων αρχικά εξόδων τους (για το οποίο έχουν καταθέσει εγγυητική). Το θέμα αυτό το έχουμε ήδη σχολιάσει δίνοντας σας μια εικόνα της εκκρεμότητας (βλέπε εδώ). Τότε, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της, η Ε.Ε.Α. καλούσε τις Κ.Α.Ε. με βάση το άρθρο 78 παρ. 1 όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον Ν. 3057/2002 και το οποίο για τη μη κατάθεση της συμπληρωματικής εγγυητικής προβλέπει την ανάκληση του Πιστοποιητικού Συμμετοχής▪ ποινής που οδηγεί σε αυτόματο υποβιβασμό. Υπερβολική ή όχι αυτή είναι.

Λίγο το Πάσχα, λίγο η καλή διάθεση της Επιτροπής το ζήτημα ΔΕΝ έληξε. Φτάσαμε, λοιπόν, στις 16 Μάη όπου στην ανακοίνωση της Ε.Ε.Α. ξαναβρίσκουμε την κλήση σε ακρόαση των δύο Κ.Α.Ε. (βλέπε εδώ). Μόνο που αυτή τη φορά έχει προστεθεί και το άρθρο 77Α παρ. 6, το οποίο προβλέπει μόνο χρηματικό πρόστιμο από 1.000 ως 300.000 Ευρώ. Η συγκεκριμένη παράγραφος έχει ως εξής:

«6. Σε περιπτώσεις παραβίασης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή, ανεξάρτητα από τις τυχόν άλλες συνέπειες, επιβάλλει στους παραβάτες πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) Ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης. Το πρόστιμο επιβάλλεται πάντα μετά από ακρόαση του υπεύθυνου.»    

Γεννάται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα:

«Θα τιμωρηθούν (αν δεν καταθέσουν την εγγυητική) οι δύο Κ.Α.Ε. και με ανάκληση του Πιστοποιητικού Συμμετοχής (άρθρο 78 παρ. 1 όπως ισχύει από το 2002) και με χρηματικό πρόστιμο ή μόνο με χρηματικό πρόστιμο (η επιλογή μόνο της δεύτερης «λύσης» έχει την απαραίτητη νομική βάση);»

Ακόμα, όμως, σημαντικότερη είναι η απάντηση στο ερώτημα:

«Γιατί η Ε.Ε.Α. καθυστερεί τόσο με αυτές τις δύο περιπτώσεις

Αν η απάντηση είναι: «Για να τις διευκολύνει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νόμου», τότε είναι απλά «λάθος». Είναι λάθος γιατί μιλάμε για δύο Κ.Α.Ε. των οποίων οι ιδιοκτήτες (μοιράζονται το ίδιο επώνυμο) ισχυρίζονται ότι βάζουν πολλά λεφτά γι’ αυτές. Συνεπώς, η κατάθεση μιας συμπληρωματικής εγγυητικής ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι πρόβλημα γι’ αυτούς. Επιπλέον, όπως έχει αποδείξει η πείρα όταν αφήνεις ένα πρόβλημα να «σέρνεται» όχι μόνο δεν βοηθάς αυτόν που το έχει, αλλά το κάνεις χειρότερο για όλους. Αν η Α.Ε.Κ. και η ομάδα των Αφών Αγγελόπουλων δεν μπορούσαν να καταθέσουν την εγγυητική τον Μάρτη, το πιθανότερο είναι να μην είναι σε θέση να το κάνουν ούτε τώρα (μακάρι να τα καταφέρουν τελικά).

Το χειρότερο μ’ αυτές τις δύο πανομοιότυπες υποθέσεις είναι πως δημιουργούν την πεποίθηση σε κάθε καχύποπτο πως η Ε.Ε.Α. κωλυσιεργεί μέχρι να ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα. Στο τέλος θα γίνει ότι τα μέλη της Επιτροπής αποφασίσουν (με τον τρόπο που μέχρι σήμερα αποφασίζουν). Ωστόσο, για μια ακόμη φορά φαίνεται πως δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως με τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή είλτε υπάρχει είτε όχι δεν κάνει καμία διαφορά.

Αντί επιλόγου απευθύνουμε μόνο στην Διοίκηση-Ιδιοκτησία της Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (γιατί οι Αφοί Αγγελόπουλοι απέδειξαν -πλέον- πόσο «υπεύθυνοι» και «σοβαροί» είναι) αν συναισθάνονται ποιας ομάδας τις τύχες έχουν την τιμή να διαφεντεύουν. Γιατί οι συνεχόμενες «απαγορεύσεις διεθνών μεταγραφών» από την FIBA λόγω οφειλών και η ανικανότητα τους να καταθέσουν (τουλάχιστον έγκαιρα) την συμπληρωματική εγγυητική επιστολή σε συνδυασμό με την μη δημοσίευση των δύο τελευταίων Ισολογισμών δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν καταλαβαίνουν που βρίσκονται.

24 Μάη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 913 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Η Ε.Ε.Α. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ (ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ)