Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.
(ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)

Αφορμή του σημερινού κειμένου ήταν η πρόσφατη απόκτηση 6 σωμάτων μετοχών της πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Οι ονομαστικές αυτές μετοχές αυτές καλύπτουν 5 Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, τις οποίες και θα σχολιάσω μέσα από το Καταστατικό της (βλέπε εδώ). Μέσω των σωμάτων των μετοχών ο νους των μεγαλύτερων σε ηλικία θα γυρίσει πίσω στον χρόνο, ενώ για τους νεότερους καλό θα ήταν ν’ αποτελέσει έναυσμα για να ψάξουν το (μετοχικό και όχι μόνο) παρελθόν της Α.Ε.Κ. Ανεξάρτητα, όμως, από την εντρύφηση στο παρελθόν της Α.Ε.Κ. τα σώματα των μετοχών έχουν μια υψηλή αισθητική αξία, την ίδια στιγμή που η ιστορική τους αξία προσδιορίζεται σε κάποιες περιπτώσεις από τις υπογραφές που φέρουν.

Όταν η Α.Ε.Κ. έγινε Π.Α.Ε.

Με τον 879/1979 οι ομάδες μετατράπηκαν σε Π.Α.Ε. με ελάχιστο Μ.Κ. τα 5.000.000 Δραχμές. Σύμφωνα με τον νόμο 10% των μετοχών αφορούσε την εισφορά από το σωματείο του σήματος και ένα άλλο 30% την εισφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τέλος ο νόμος με το άρθρο 7 παρ. 5 έθετε ως μέγιστο όριο μετοχών ανά πρόσωπο το 20% του Μ.Κ.

Ωστόσο, η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. του Λουκά Μπάρλου διαμορφώνει το αρχικό Μ.Κ. της σε 100 εκ. διαιρεμένο σε 25.000 μετοχές των 4.000 Δραχμών η μία. Στο σώμα της 1 μετοχής με αριθμό 24.855 που δημοσιεύω με ημερομηνία 1 Ιούλη 1980 εκτός της υπογραφής του «θείου Λουκά» υπάρχει και η υπογραφή ενός Συμβούλου του Βύρωνα Σούρλα.

Όταν η Π.Α.Ε. διπλασίασε το Μ.Κ. της.

Όπως διαβάζουμε στο Καταστατικό (άρθρο 7 παρ. 2) στις 6 Νοέμβρη 1981 με απόφαση του Δ.Σ. το Μ.Κ. διπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στα 200 εκ. Δραχμές. Η αύξηση αφορούσε τόσο καταβολή μετρητών όσο και εισφορά σε είδος.

Για την συγκεκριμένη Α.Μ.Κ. εκδόθηκαν τίτλοι της 1 μετοχής και των 10 μετοχών με ημερομηνία 1 Ιούνη 1982 και φέρουν τις υπογραφές των Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και του Συμβούλου Αναστάσιου Βλάδου.

Η 3η Α.Μ.Κ. της Π.Α.Ε.

Στις 27 Γενάρη 1987 η Γ.Σ. της Π.Α.Ε. υπό των Ανδρέα Ζαφειρόπουλο προχωρά σε Α.Μ.Κ. κατά 150 εκ. Δραχμές διαμορφώνοντας το Μ.Κ. της σε 350 εκ. Δραχμές.

Το σώμα μετοχής που παρουσιάζω είναι των 100 μετοχών και έχει ημερομηνία 15 Φλεβάρη 1988, ενώ φέρει τις υπογραφές των Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και του Δημήτρη Τυροβολά ως μέλους του Δ.Σ. Ο συγκεκριμένος τίτλος (όπως προφανώς και πολλοί άλλοι στις 22 Ιούνη 1992 μεταβιβάστηκε από την κάτοχο του εξ ημισείας στους Μελισσανίδη – Καρρά, για να μεταβιβαστεί εκ νέου από τους Μελισσανίδη – Καρρά στην SOE INTERNATIONAL Α.Ε.Β.Ε. του Μιχάλη Τροχανά (βλέπε εδώ).

Όταν το Μ.Κ. αυξήθηκε και μειώθηκε για να μείνει στα ίδια.

Η 4η κατά σειρά Α.Μ.Κ. είχε μια ιδιαιτερότητα. Όπως διαβάζουμε στο Καταστατικό (άρθρο 7 παρ. 4) η Π.Α.Ε. προχώρησε σε μείωση Μ.Κ. ύψους 105 εκ., η οποία αφορούσε την επιστροφή της εισφοράς των αθλητικών εγκαταστάσεων ύψους 30% του Μ.Κ. (350 εκ. x 30%) και ταυτόχρονα σε ισόποση Α.Μ.Κ. έτσι ώστε το Μ.Κ. παρέμεινε αμετάβλητο στα 350 εκ. Ωστόσο, υπήρξε το όφελος της εισροής 105 εκ. σε μετρητά, τα οποία πριν είχαν μόνο λογιστική αξία.

Το σώμα των 100 μετοχών έχει ημερομηνία 26 Γενάρη 1993 και φέρει τις υπογραφές των Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιωάννη Καρρά ως Διευθύνοντα Συμβούλου. Και αυτός ο τίτλος στην πίσω όψη του αναφέρει την μεταβίβαση του αρχικά στους Μελισσανίδη –Καρρά και στη συνέχεια στην SOE INTERNATIONAL Α.Ε.Β.Ε. του Μιχάλη Τροχανά (βλέπε εδώ).

 

Η «εποχή Τροχανά».

Τον Νοέμβρη του 1995 η Έκτακτη Γ.Σ. αποφάσισε Α.Μ.Κ. ύψους 1.300.000.000 Δραχμών. Τελικά καλύφθηκε μόνο κατά 857 εκ. τα οποία προστιθέμενα στα προηγούμενα 700 διαμόρφωσαν το Μ.Κ. σε 1.557.000.000 Δραχμές (βλέπε άρθρο 7 παρ. 7-9 του Καταστατικού).

Το σώμα των 10 μετοχών έχει ημερομηνία 30 Σεπτέμβρη 1996 και φέρει τις υπογραφές των Νίκου Στράτου ως Διευθύνοντα Συμβούλου και του Πέτρου Λάλου ως μέλους του Δ.Σ. η συγκεκριμένη μετοχή ανήκε στην SOE INTERNATIONAL Α.Ε.Β.Ε. του Μιχάλη Τροχανά, η οποία και φαίνεται να την έχει μεταβιβάσει στην ENIC; (βλέπε εδώ).

Εδώ τελειώνει για την ώρα το ταξίδι μας στην μετοχική Ιστορία της πρώην Π.Α.Ε. με αφορμή τις μετοχές που πρόσφατα προστέθηκαν στη συλλογή μετοχών μου.

 

Υ.Γ. Για άλλα έγγραφα σχετικά με την πρώην Π.Α.Ε. πατήστε εδώ.

14 Ιούνη 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 309 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)