Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ
(ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ)

Κάνοντας την καθημερινή μας περιδιάβαση στα ΑΕΚτζήδικα site αλιεύσαμε τα παρακάτω τα οποία και θ’ απαντήσουμε (τα ερωτήματα ακόμα και αν δεν απευθύνονται ευθέως σ΄εμάς) ή θα σχολιάσουμε (τα σχόλια):

Η πρώτη ανάρτηση με την οποία και θ’ ασχοληθούμε εκφράζει την απορία του συντάκτη της σχετικά με το τί έγιναν τα χρέη που είχαν υπαχθεί στο άρθρο 44 (βλέπε εδώ) και ανέβηκε στο blog SPORTS TRIUNFO.

Η απάντηση είχε δοθεί από εμάς στο κείμενο μας της 6ης Μάη (βλέπε εδώ) το οποίο ο συντάκτης του σχολίου-απορίας προφανώς δεν είχε υπόψη του. Συνοπτικά έχει αξία να πούμε ότι η Φ.Α.Ε. Αθηνών αμέσως μόλις έλαβε το πρακτικό της Γ.Σ. της 7ης Ιουνίου με εξώδικα που απέστειλε κοινοποίησε τη διάρρηξη της ρύθμισης του άρθρου 44 ως αποτέλεσμα της Λύσης της Π.Α.Ε. και της θέσης της σε εκκαθάριση.

Συνεπεία της ενέργειας αυτής (η οποία έγινε αυτομάτως και χωρίς την παρέμβαση-καταγγελία εκ μέρους κάποιου) είναι η ευθύνη για την αποπληρωμή των χρεών που είχαν υπαχθεί στο άρθρο 44 να περιέρχεται σε όσους είχαν δικαίωμα υπογραφής στην Π.Α.Ε. και όχι στους μετόχους που τους διόρισαν. Η ευθύνη των μετόχων (όσων έχουν πάνω από 5%) στοιχειοθετείται μόνο αν αυτοί είχαν λάβει μερίσμα ή προκαταβολή έναντι μερίσματος τα τελευταία 3 χρόνια πρίν την λύση της εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 4174/2013. Αυτό όμως δεν απαγορεύει σε όσους είχαν δικαίωμα υπογραφής να κινηθούν δικαστικά εναντίον των μετόχων που τούς είχαν διορίσει. Μύλος δηλαδή... Βέβαια είτε έτσι είτε αλλιώς όλοι αυτοί έχουν μπροστά τους χρόνια δικαστικών μαχών, οπότε το μόνο που έχει αξία ν κάνουμε είναι να τους ευχυθούμε «καλή δύναμη» και «καλά ξεμπερδέματα».

Η δεύτερη ανάρτηση προέρχεται από την ίδια σελίδα και σχολιάζει την προσθήκη του επιθέτου ΝΕΑ στην επωνυμία της νέας Κ.Α.Ε. (βλέπε εδώ). Ο μόνος λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε με αυτή την ανάρτηση είναι γιατί μέρος της βασίζεται σε παρανοήσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • «Για να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ χρειάζεται να μπει στο λογότυπο ΑΕΚ μια ακόμη λεκτική  ή αριθμητική ανάπτυξη.» Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει διαγραφεί η παλαιά Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία.
  • «...με  αμυδρά τροποποιημένο το έμβλημα της ομάδας και με τα χρώματα να είναι μεν ίδια, αλλά να έχουν ένα πιο βαθύ ή ελαφρύ κίτρινο χρώμα, πιθανόν λίγο πιο πορτοκαλί, ίσως και με  κάποιο πρόσθετο σειρήτι κάτι που δεν μπορεί να το δει το μάτι του ανθρώπου  και όλα αυτά για να μη θυμίζει η νέα ΑΑΕ, την παλαιά ΠΑΕ και να μην κινδυνεύει δικαστικά.» Όπως γράφαμε και την προηγούμενη βδομάδα (βλέπε εδώ) το έμβλημα είναι κυρίως πλέον στις μέρες μας και εμπορικό σήμα με ότι σημαίνει αυτό. Η μόνη ανάγκη τροποποίησης του εμβλήματος από νομικής πλευράς (όταν δεν θεωρείται ως εμπορικό σήμα) θα ήταν να υφίστανται ταυτοχρόνως και οι δύο Π.Α.Ε. στο Γ.Ε.ΜΗ.
  • «Και στο ποδόσφαιρο έχει μπει νέα ονομασία (για κάποιους λόγους αυτό το ΦΕΚ δεν βγήκε στη δημοσιότητα), στο μπάσκετ για να το πιστέψει ο κόσμος (βγήκε) θα υπάρχει τροποποιημένο ανεπαίσθητα το σήμα ίσως και το χρώμα.». Αυτό που δημοσιεύτηκε για την Κ.Α.Ε. (βλέπε εδώ) ήταν η ανακοίνωση σύστασης του Υπουργείου Ανάπτυξης η οποία ακριβώς ίδια και απαράλακτη θα δημοσιευτεί και στο Φ.Ε.Κ. Αντίστοιχα για την Π.Α.Ε. έχει δημοσιευτεί η ίδια ανακοίνωση σύστασης (βλέπε εδώ). Η επωνυμία με την οποία συστάθηκαν και οι δύο Α.Α.Ε. είναι αυτή που αναφέρεται στην ανακοίνωση σύστασης του υπουργείου και απαγορεύεται να είναι άλλη (εκτός αν μιλάμε για τυπογραφικό λάθος). Ο λόγος που δεν χρειάστηκε η προσθήκη του επιθέτου ΝΕΑ στην επωνυμία της Π.Α.Ε. ήταν γιατί η παλαιά Π.Α.Ε. είχε ήδη διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ.
  • «Να θυμηθούμε ότι με το νέο αθλητικό νόμο όποια αθλητική εταιρεία συστήνεται  στο πίσω μέρος του πλήρες ονόματος την συνοδεύουν τρία κεφαλαία γράμματα Α (αθλητική), Α(ανώνυμη), Ε(ταιρεία).» Ο νόμος που ρυθμίζει τα ζητήματα των Α.Α.Ε. είναι ο Ν. 2725/1999 όπως κατά περιόδους έχει τροποποιηθεί και άρα δεν είναι νέος αφού κλείνει μια 15ετία (για νόμο είναι μάλλον μεσήλικας και μάλλον πάει για κατάργηση/ριζική αναθεώρηση). Προσοχή όμως μετά τον τίτλο του ιδρυτικού Σωματείου δεν προστίθεται το «Α.Α.Ε.» αλλά το «Π.Α.Ε.» «Κ.Α.Ε.» ή όποια αντίστοιχη Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία στο μέλλον αποφασίσει ο νομοθέτης να επιβάλλει (π.χ. Χ.Α.Ε. Χειροσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία για το Χάντμπολ). Τα αρχικά «Α.Α.Ε.» μπήκαν ως γενικός προσδιορισμός (που για τον λόγο αυτό εμπεριέχει όλους τους ειδικούς προσδιορισμούς) στον νόμο προκειμένου ο νομοθέτης ν’ αποφύγει την εξαντλητική αναφορά όλων των δυνατών μορφών Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.
  • «Α, στο σήμα  μπορεί να μπει και το fc ή to bc. Είναι και αυτό μια παραχώρηση που κάνει η ερασιτεχνική ως ενοίκιο παίρνει το 10% των μετοχών των νέων εταιρείων.» Η χρήση του fc ή bc δεν είναι μια παραχώρηση του ιδρυτικού Σωματείου, αλλά αποτελεί μιά αναγκαιότητα για να ξεχωρίζει το έμβλημα του Σωματείου αναλόγως του τμήματος το οποίο το χρησιμοποιεί. Αν για μιά στιγμή ξεχάσουμε ότι το έμβλημα είναι και εμπορικό σήμα που μπαίνει σε πλήθος πωλούμενων προϊόντων, με ποιόν τρόπο θα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τον Δικέφαλο του τμήματος μπάσκετ από αυτόν του ποδοσφαιρικού; Θυμηθείτε ότι το ιδρυτικό Σωματείο εισφέρει το ίδιο σήμα/έμβλημα και στις δύο περιπτώσεις.

Σχετικά με τις υπόλοιπες κρίσεις του σχολιαστή εμείς δεν έχουμε να πούμε (προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε) τίποτα. Άλλωστε ο καθένας μας δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Νοιώθουμε όμως την ανάγκη να προσυπογράψουμε πλήρως την τελευταία φράση του.

 

Σημείωση: Τα τμήματα του σχολίου τα οποία ήταν πρίν και μετά από τ’ αποσπάσματα τα οποία σχολιάσαμε δεν προσέθεταν ή αφαιρούσαν κάτι από το νόημα των αποσπασμάτων στα οποία «απαντήσαμε».

 

1 Σεπτέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 7377 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ)