Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΓΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΓΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
(ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ)

Είναι προκλητικά εύκολο ν’ αποδίδεις όλα τα δεινά στους άλλους και το προσωρινό «κέρδος» από την τακτική αυτή μεγάλο. Το «κέρδος» σ’ αυτή την περίπτωση συνίσταται στο γεγονός ότι αν φταίνε για όλα τα δεινά σου οι άλλοι (άρα εσύ δεν φταίς για τίποτα) δεν χρειάζεται να εξετάσεις την πιθανότητα να πρέπει και εσύ ν’ αλλάξεις κάτι στον τρόπο που λειτουργείς. Τα οφέλη από την παραπάνω στάση/παραδοχή μειώνονται έως και εξατμίζονται όταν αρχίσουν οι παραχωρήσεις όπως «φταίνε κυρίως οι άλλοι» (δηλαδή «φταίω και εγώ») ή χειρότερα όταν παραδεχτούμε ότι «φταίω κυρίως εγώ» (δηλαδή «αν και φταίω κυρίως εγώ αν δεν ήταν οι συνθήκες και οι άλλοι δεν θα...»).

Από συζητήσεις κάποιων αδερφών μας με γαύρους (αλλά και από παράπλευρη έρευνα μας γι’ άλλους λόγους) προέκυψε η εξής ενδιαφέρουσα ιστορία οργανωτικής υφής:

Προκειμένου ένας γάβρος ν’ αγοράσει εσιτήριο διαρκείας στο ποδόσφαιρο οφείλει να έχει εξοφλήσει τη συνδρομή του στο σωματείο (βλέπε εδώ), δηλαδή να έχει σε ισχύ την «κάρτα μέλους» (κληρονομιά της εποχής Κόκκαλη). Επιπρόσθετα οφείλει υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση να εκδόσει και την «κάρτα φιλάθλου» για την οποία εισπράττονται 10 ευρώ για λογαριασμό του ερασιτέχνη.

Δεδομένο 1ο. Για το διαρκείας του ποδοσφαίρου οφείλεις να έχει ξοφλήσει την συνδρομή στο Σωματείο. Συνεπώς τα έσοδα του Σωματείου από συνδρομές μελών του στην περίπτωση του Γάβρο είναι τουλάχιστον τόσα όσα και τα διαρκείας του.

Δεδομένο 2ο. Εκτός της εξοφλημένης συνδρομής (κάρτα μέλους) χρειάζεται και η έκδοση της «κάρτας φιλάθλου». Επειδή σε κάποιους από εσάς μπορεί αυτή η κάρτα κάτι να θυμίζει, να σας πούμε ότι αν και η υποχρέωση αυτή εισήχθη με τον Ν. 3372/2005 (άρθρο 1 παρ.1) και εντάσσεται σε αυτό που έχει αποκληθεί «ηλεκτρονικό εισιτήριο», ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα αφού για σχεδόν μιά δεκαετία εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση της εφαρμογής της. Απαιτείται δε είτε για την αγορά διαρκείας είτε για την αγορά απλών εισιτηρίων.

Το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» μαζί με τα συστήματα παρακολούθησης στα γήπεδα είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται στη μείωση(;) της βίας στους χώρους (προφανώς αφήνοντας τις αιτίες απείραχτες) των γηπέδων η οποία από τον θάνατο του Γρηγορόπουλου κάθε χρόνο εν είδει προσκυνήματος ξεσπούσε στο Ο.Α.Κ.Α. στον πρώτο εντός έδρας αγώνα (είτε της Α.Ε.Κ. είτε του Π.Α.Ο.) που συνέπιπτε με την επέτειο του. Όμως τόσο το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» όσο και τα μέτρα παρακολούθησης σχετίζονται με την αναμόρφωση πρώτα του πλαισίου για τους «συνδέσμους οργανωμένων» και με την κατάργηση τους μετά. Για να μη «χανόμαστε στη μετάφραση» σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις ημερομηνίες σταθμούς:

  • Ν. 3057/2002. Με τα άρθρα 3 & 4 ορίζονται υποχρεώσεις για τους «συνδέσμους οργανωμένων» και τα μέλη τους. Με τα άρθρα 5 & 6 ορίζονται οι υποχρεώσεις των Α.Α.Ε. για τη διάθεση εισιτηρίων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των αγώνων.
  • Ν. 3372/2005. Με το άρθρο 1 παρ.1 & 2 εισάγεται το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» και η «κάρτα φιλάθλου», ενώ τροποποιείται και η διάταξη για τα συστήματα παρακολούθησης. Με την παρ.3 του ίδιου άρθρου θεσπίζεται η ύπαρξη και διάθεση εισιτηρίων ειδικά για τα μέλη των «οργανωμένων».
  • Ν. 3708/2008. Και ξαφνικά ένα ωραίο πρωινό του Οκτώβρη του 2008 (8 του μήνα για την ακρίβεια) οι «σύνδεσμοι οργανωμένων» καταργούνται αντικαθιστάμενοι από τις Λέσχες Φίλων Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α., Α.Α.Ε.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ο Γαύρος μέσω της «κάρτας φιλάθλου» (για την οποία εισπράττει και 10 ευρώ για τον ερασιτέχνη) δημιουργεί πρίν απ’ όλους τους άλλους (οι οποίοι κάποια στιγμή θα το κάνουν και αυτοί υποχρεωτικά) μιά βάση δεδομένων την οποία και μπορεί στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως. Από την άλλη ενώ αναγκάζει τον φίλαθλο/οπαδό που επιθυμεί ν’ αγοράσει διαρκείας όχι μόνο να είναι μέλος του ερασιτέχνη, αλλά και να έχει εξοφλημένη τη συνδρομή του (την αξία της οποίας δεν συμψηφίζει με την αξία του διαρκείας). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει κάποια έσοδα (για φέτος 400 χιλιάδες πάνω κάτω, 8.000 διαρκείας Χ 50 ευρώ) για τον ερασιτέχνη σε ετήσια βάση, τα οποία είναι προφανώς πολύτιμα για ττη λειτουργία των «ερασιτεχνικών» τμημάτων.  

Επιπρόσθετα και όπως ακούγεται έχει αρχίσει να ανακαινίζει με έξοδα της Π.Α.Ε.(;) τα τοπικά club. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσπάθεια σύστασης των περίφημων Λεσχών Φίλων Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α., Α.Α.Ε. του Ν. 3708/2008.

Βλέπουμε λοιπόν πως εκτός από το παρασύστημα που από χρόνια έχει στήσει και συντηρεί ο Γαύρος προχωρά και σε καθαρά οργανωτικού τύπου κινήσεις, οι οποίες και θα του δώσουν (κάποιο) πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια, όταν οι υπόλοιπες Π.Α.Ε. θα πρέπει υπό την πίεση του χρόνου (όταν αποφασίσει το κράτος να επιβάλλει την εφαρμογή των αντίστοιχων διατάξεων).

Στα δικά μας τώρα. «Υπάρχει κάποιος λόγος που ενδιαφερόμαστε για όλα αυτά;» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Οι τακτικοί μας αναγνώστες γνωρίζουν ότι κάθε απάντης εκ μέρους μας είναι περιττή. Οφείλουμε να δούμε (ειδικά σε ότι προβλέπεται από την νομοθεσία) τι κάνουν σχετικά οι ανταγωνιστές μας (πως το εφαρμόζουν) και π ως εμείς μπορούμε (αν γίνεται) να το κάνουμε καλύτερα.

Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να υιοθετήσουμε την εξόφληση της συνδρομής στο Σωματείο ως προϋπόθεση για την αγορά διαρκείας, μόνο που στη δική μας περίπτωση θα ήταν σκόπιμο να δίνεται και μία έκπτωση στην τιμή διάθεσης του εισιτηρίου διαρκείας. Με τον τρόπο αυτό η Π.Α.Ε. θα συνεισέφερε στην οικονομική ενδυνάμωση του Σωματείου. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής:

  • Η τιμή των εισιτηρίων διαρκείας είναι χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αγορά μεμονομένων εισιτηρίων και παρέχεται έκπτωση στα ταμειακώς ενήμερα μέλη του Σωματείου.
  • Δεδομένου ότι η συνδρομή του Σωματείου είναι στα 35 ευρώ, η ελάχιστη έκπτωση επί της τιμής των διαρκείας θα μπορούσε να είναι 50 ευρώ. Η έκπτωση θα μπορούσε να είναι κλιμακωτή και να σχετίζεται με τις τιμές ανα θύρα (δηλαδή να μην είναι ενιαία), ωστόσο η τιμή διάθεσης μετά τη χορήγηση της έκπτωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 15% χαμηλότερη από την αγορά μεμονομένων εισιτηρίων (αλλιώς εκλείπει το κίνητρο της αγοράς εισιτηρίου διαρκείας).

Θεωρητικά με το σύστημα αυτό εκ πρώτης τουλάχιστον όψης οδηγούμαστε σε μείωση των εσόδων από την πώληση διαρκείας και σε συνακόλουθη μείωση του 10% της Ερασιτεχνικής (μη ξεχνάμε το 10%). Όμως από την άλλη μέσω της επιβράβευσης όσων πιστών μελών τη Ερασιτεχνικής πληρώνουν εγκαίρως τη συνδρομή τους, αλλά και του ενδιαφέροντος για τα οικονομικά του Σωματείου (μέσω της σύνδεσης των διαρκείας με την εξόφληση της συνδρομής) πιστεύουμε πως θα οδηγούσε σε αύξηση των πωλήσεων και άρα είτε στην μείωση των απωλειών, είτε και σε αύξηση των εσόδων.

Από την άλλη το Σωματείο οφείλει ν’ αναθεωρήσει το καθεστώς των συνδρομών που πληρώνουν τα μέλη του, ίσως δε και να προχωρούσε και στη μείωση της συνδρομής κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (όπως για όσους χρωστούν για πολλά χρόνια, οι οποίοι θα μπορούσαν να πληρώνουν μέρος της για τα προηγούμενα χρόνια ή για ανέργους) μέσα από την τροποποίηση του Καταστατικού του.

Το τελευταίο σημείο στο οποίο όλες οι Α.Α.Ε. αλλά και τα Σωματεία οφείλουν να συμμορφωθούν σε όσα προβλέπει ο νόμος είναι η ίδρυση των Λεσχών Φίλων Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α., Α.Α.Ε. του Ν. 3708/2008 για τις οποίες έχουμε ήδη γράψει σχετικά (βλέπε εδώ). Οι Λέσχες αυτές υποτίθεται ότι αντικαθιστούν τους «συνδέσμους οργανωμένων» τους οποίους και ο νόμος καταργεί. Δεδομένου ότι ο χειρισμός του θέματος είναι λεπτός λόγω των πιθανών αντιδράσεων (π.χ. πόσα παραρτήματα θα υπάρχουν στην ίδια πόλη και που θα στεγάζονται ειδικά αν στην ίδια πόλη υπάρχουν ήδη πάνω από ένας «συνδέσμους οργανωμένων»; Με ποιά κριτήρια θα γίνει η επιλογή;) η όσο γίνεται έγκαιρη προεργασία είναι απαραίτητη. Σημειώστε ότι οι Λέσχες είναι υποχρεωτικές για κάθε Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε.) και Σωματείο. Συνεπώς η Π.Α.Ε. η Κ.Α.Ε. και το Σωματείο θα πρέπει να έχουν την δικιά τους ξεχωριστή Λέσχη η οποία θα έχει και το δικό της μητρώο μελών. Βέβαια τα μητρώα μελών ενδέχεται να αλληλοεπικαλύπτονται και στην πράξη τα δεδομένα της μιάς (όποια Λέσχη δημιουργηθεί πρώτη) μπορεί να χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία (αλλά και τη διασταύρωση) και των υπολοίπων.

Είναι προφανές ότι τώρα που η νέα Π.Α.Ε. είναι στα πρώτα της βήματα και η Κ.Α.Ε. στα σπάργανα, μόλις περάσει η «πρώτη φούρια» οφείλου ν’ ασχοληθούν από τώρα σοβαρά με τα παραπάνω ζητήματα για να μην τρέχουν αργότερα. Όπως έλεγε και ο διοικητής μου στο στρατό: «Προνοείν προλαμβάνειν».    

 

 

8 Σεπτέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 7407 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΓΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ)