Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1 (ΚΑΙ ΤΙΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1
(ΚΑΙ ΤΙΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ»)

Ο κορονοϊός ανέστειλε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις δημιουργώντας μια σειρά προβλημάτων αλλά και ευκαιριών. Αυτή είναι και η κατάσταση όσον αφορά την Α1. Μια Α1 που φέτος χωρίς τον «γνήσιο Γαύρο» έχει βρει την ησυχία της. Δυστυχώς, η οικονομική ανυπαρξία των Άρη και Π.Α.Ο.Κ. τους έχει φέρει στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και αν το Πρωτάθλημα τελείωνε σήμερα θ’ αποχαιρετούσαν την κατηγορία. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο ομάδες που είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι οποίες δεν μπορούν να προσβλέπουν σε κάποια εξωτερική οικονομική ενίσχυση (όπως οι δύο της Θεσσαλονίκης) από κάποιον ματσωμένο οπαδό τους. Η μια είναι ο Πανιώνιος και η άλλη ο Ιωνικός.

Δεδομένου ότι η οικονομική συνέπεια είναι μια ουσιώδης παράμετρος της συμμετοχής στο Πρωτάθλημα και επειδή αυτή συνδέεται (αλλά δεν ταυτίζεται) με την επιρροή και την οπαδική βάση των ομάδων, άνοιξε ένας νέος κύκλος συζήτησης για το «πως» και το «γιατί» της επόμενης Α1. Για το πιο πιθανό σενάριο καθώς και για την πιθανότητα επανόδου του «γνήσιου Γαύρου» διαβάστε εδώ.

Το μόνο που έχει αξία να σημειωθεί πάνω στον κατά τ’ άλλα εύλογο προβληματισμό είναι πως το μπάσκετ (όπως και κάθε άλλο άθλημα) διεξάγεται προς τέρψη (ευχαρίστηση) των οπαδών και των θεατών. Έτσι, οποιαδήποτε και αν είναι τα κριτήρια που θα τεθούν πρέπει να εκπληρούν δύο προϋποθέσεις:

  • Να είναι σταθερά για μια μεγάλη χρονική περίοδο, έτσι ώστε αν κάποιος με «βαρύ» πορτοφόλι επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με μια ομάδα της περιφέρειας να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του.
  • Να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη την οπαδική βάση. Για παράδειγμα ομάδες με «κυριλέ» οπαδούς που γεμίζουν έστω και ένα μικρό γήπεδο έχουν θέση στην Α1 περισσότερο απ’ άλλες που είναι μεν «ιστορικές» αλλά συνήθως παίζουν σε άδειο γήπεδο.

Παράλληλα, πρέπει όλοι να έχουν υπ’ όψη τους πως εκτός από το Π.Α.Ο. και τον «γνήσιο Γαύρο» που υπολόγιζαν ως τώρα στα Έσοδα της Ευρωλίγκας όλες οι υπόλοιπες ομάδες δύσκολα (οι πιο πολλές καθόλου) βγάζουν το λειτουργικό κόστος τους από τα Έσοδα τους. Άρα και αναλόγως της οικονομικής επιφάνειας του ιδιοκτήτη και το αντικείμενο δραστηριότητας του τα οικονομικά προβλήματα κάποια στιγμή θα εμφανιστούν (όπως π.χ. στον Πανελλήνιο).

Από κει και πέρα η σπέκουλα και οι δημόσιες σχέσεις στις πλάτες Άρη και Π.Α.Ο.Κ. δίνουν και παίρνουν. Επειδή πολλά ειπώθηκαν, γράφτηκαν και θα συνεχίσουν να λέγονται και να γράφονται ας δούμε για Άρη, Π.Α.Ο.Κ., Α.Ε.Κ., γνήσιο Γαύρο και Πανιώνιο τις χρονιές που ΔΕΝ συμμετείχαν (καθεμιά για τους λόγους της) στην πρώτη κατηγορία:

Άρης: 2002-03.

Π.Α.Ο.Κ.: 1963-64 & 2003-04.

Α.Ε.Κ.: 2011-12, 2012-13, 2013-14.

Γνήσιος Γαύρος: 1964-65, 1965-66, 1966-67, 2019-20.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 1963-64, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1980-81, 2015-16, 2016-17.

Σημειώνω ότι για τους Άρη και Π.Α.Ο.Κ. με κίτρινο είναι σημειωμένες οι χρονιές που με βάση τα Γ.Ε.ΜΗ. τους (βλέπε εδώ & εδώ) επανιδρύθηκαν εκμεταλλευόμενες τον «Νόμο Βενιζέλου». Άρα και οι δυό τους έχουν «πέσει κατηγορία» για να «σβήσουν τα Χρέη», δηλαδή εξ’ αιτίας των οικονομικών τους προβλημάτων.

Για τον μεν Άρη μια αντιπαραβολή του τότε με το τώρα(;) δείχνει τα εξής:

Δυστυχώς για μετά τις 30 Ιούνη 2016 είμαστε (όπως και για Α.Ε.Κ. και «γνήσιο Γαύρο») στο «σκοτάδι». Υποθέτοντας ότι τα πράγματα δεν χειροτέρεψαν βλέπουμε πως με τα υπάρχοντα Έσοδα ακόμη και με τα μισά σε σχέση με την τελευταία χρονιά της πρώην Κ.Α.Ε. η κατάσταση ΔΕΝ «τσουλάει».

Για τον δε Π.Α.Ο.Κ. μια απλή ματιά σε 3 επιλεγμένους Ισολογισμούς αποδεικνύει ότι από την επανίδρυση του μέχρι τις 30 Ιούνη 2018 το ύψος των Χρεών της εξελίχθηκε ως εξής:

Αν με Χρέη λίγο πάνω από το 1/4 αυτών της χρονιάς που ελέω «Νόμου Βενιζέλου» καθάρισε από τις Υποχρεώσεις της βρίσκεται πάλι στην ίδια θέση με τότε ΔΕΝ υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας. Και δεν υπάρχει γιατί τα Έσοδα από το «Επαγγελματικό» κατά τ’ άλλα μπάσκετ είναι πενιχρά.

Αυτά όμως για τους δύο της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά την Α.Ε.Κ. (της οποίας η εκκαθάριση της πρώην Κ.Α.Ε. ακόμα εκκρεμεί) διάβασα μια ανάρτηση στο fb του Ιωάννη Σαντοριναίου. Η ίδια η ανάρτηση ΔΕΝ έχει κάποια αξία μιας και ως οπαδική τείνει να υποβαθμίζει (και να εξαφανίζει) ότι δεν του αρέσει και να υπερτονίζει όσα αυτός έχει επιλέξει.

Ξεχνά ή μήπως δεν γνωρίζει ότι η «Βασίλισσα» ενώ την δεύτερη σεζόν μετά τον υποβιβασμό της είχε αγωνιστικά ανέβει από την Β’ στην Α2 ο Αλεξίου την ξαναδήλωσε στην Β’ προκειμένου να συμπληρωθούν 3 χρόνια χωρίς συμμετοχή σε επαγγελματική κατηγορία και έτσι να λυθεί και εκκαθαριστεί (βλέπε εδώ);

Μήπως είναι σε θέση λόγω του επαγγέλματος του να μας ενημερώσει για τα Χρέη της Βασίλισσας τα 3 τελευταία χρόνια που δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι οι Ισολογισμοί της; Ή μήπως όλη του την (δημοσιογραφική) ενέργεια την δαπανά μόνο και μόνο για να «αποθεώνει» (να το θέσω ευγενικά) το δίδυμο Μελισσανίδη-Αγγελόπουλου;

Μέχρι, λοιπόν, να μας ενημερώσει ως δημοσιογράφος (που υποτίθεται ότι είναι) περί της οικονομικής κατάστασης της Κ.Α.Ε. καλά θα κάνει ν’ αφήσει στην άκρη το τι «πλήρωσε» η «Βασίλισσα» την Άνοιξη του 2011 και τι δεν πλήρωσε. Γιατί ότι συνέβη από τον υποβιβασμό και μέχρι την επάνοδο χρήζει διερεύνησης και δεν γίνεται να κρύβεται «κάτω από το χαλί» για πολύ ακόμα. Ας κάνει και κανένα ουσιαστικό ρεπορτάζ αντί να ενημερώνει για ότι και όλοι οι άλλοι και να κάνει ανούσια οπαδικά σχόλια.

(Για περισσότερα σχετικά με τα πρωταθλήματα μπάσκετ βλέπε εδώ).

07 Απρίλη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1025 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1 (ΚΑΙ ΤΙΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ»)