Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: «ΤΖΑΜΠΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ «ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ» ΟΣΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η NOVA (ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο Π.Α.Ο. Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΑΝΕ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: «ΤΖΑΜΠΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ «ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ» ΟΣΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η NOVA
(ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο Π.Α.Ο. Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΑΝΕ)

Η αίσθηση που αφήνει ο Αλαφούζος σ’ όσους έχουν την «τύχη» να διασταυρώνονται μαζί του είναι ακαθόριστη, κυρίως γιατί εξαρτάται από την συγκυρία και το αποτέλεσμα (όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα) που η επαφή είχε για τον καθένα. Ακόμη χειρότερα όταν ο Αλαφούζος δεν είναι ο ίδιος που αποφασίζει, αλλά κάποιος άλλος στ’ όνομα του. Βέβαια, τον «βοηθά» το γεγονός ότι κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση και δεν χρειάστηκε να στήσει ο ίδιος κάτι από την αρχή. Η εμπλοκή του στον Παναθηναϊκό ήταν σίγουρα μια οικονομικά τραυματική εμπειρία. Από την άλλη τόσο η ομάδα που έτυχε να κυβερνά όσο και το κανάλι είναι επιχειρήσεις με κύρος καθώς βρίσκονται συνεχώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επικαιρότητα.

Η περίοδος στην οποία ζούμε είναι από πολλές απόψεις μεταβατική. Όχι μόνο επειδή βρισκόμαστε στο τέλος μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (η οποία λόγω και του κορονοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει οριστικά), αλλά κυρίως επειδή η επιτυχημένη προσαρμογή και της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα είναι ένα απαιτητικό στοίχημα. Αυτή η προσαρμογή εστιάζεται κυρίως αφ’ ενός στη μείωση του κόστους λειτουργίας και αφ’ ετέρου στην αύξηση των εσόδων. Αν αυτά ισχύουν για κάθε επιχείρηση ακόμη περισσότερο ισχύουν για τον ΣΚΑΪ και τον Π.Α.Ο., δύο επιχειρήσεις που επί της ουσίας πουλάνε «αέρα κοπανιστό».

Όσο το οικονομικό κλίμα παραμένει ως έχει και η μεγέθυνση του Α.Ε.Π. ασθενική, τόσο τα λεφτά που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για διαφήμιση θα παραμένουν σχετικά λίγα για τις ανάγκες των καναλιών. Το ίδιο (ενδεχομένως και σε μεγαλύτερο βαθμό) ισχύει και για τις ομάδες, για τις οποίες ακόμη χειρότερα η απομάκρυνση των οπαδών από τις εξέδρες σε συνδυασμό με την απαγόρευση πώλησης εισιτηρίων λόγω κορονοϊού (και το πλαφόν που θα υπάρξει όταν αυτή επιτραπεί) κάνουν τα τηλεοπτικά έσοδα ακόμη πιο σημαντικά.

Ωστόσο, μεταξύ του καναλιού και της ομάδας υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Το μεν κανάλι για να προσελκύσει διαφημιστικά έσοδα πρέπει οπωσδήποτε να ξοδέψει για το πρόγραμμα του, ενώ η ομάδα όχι. Γιατί η ομάδα μπορεί να επικαλεστεί την «εμπορικότητα» της και πρώτα ν’ απαιτήσει να πληρωθεί γι’ αυτή και στη συνέχεια να ξοδέψει (αν θέλει) για να δυναμώσει και έτσι να την ενισχύσει. Σ’ αυτή της την προσπάθεια έχει αρωγούς τους δίχρωμους δημοσιογράφους που την υποστηρίζουν και, φυσικά, τους οπαδούς της.

Στην Ελλάδα όλο αυτό το παζάρεμα βασίζεται εξ αιτίας της ποιοτικής στάθμης του Πρωταθλήματος σ’ έναν εκβιασμό. Δεδομένου, ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν η NOVA δεν υπέκυπτε (όπως έκανε φέτος) στον εκβιασμό των Π.Α.Ο. & «Γαύρου του Βορρά», θα υποθέσουμε (με μεγάλη βεβαιότητα) πως τα λεφτά που παίρνουν ως τηλεοπτική αποζημίωση οι ομάδες είναι το «ταβάνι» που πρόθυμα κάποιος καλά πληροφορημένος θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει.

Είναι προφανές πως για τους δικούς της λόγους η νέα ιδιοκτησία της NOVA ήθελε να έχει όλες τις ομάδες του Πρωταθλήματος υπό την σκέπη της. Αν το επιχειρηματικό πλάνο της εξελιχθεί όπως έχει υπολογίσει θα φανεί προσεχώς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια ν’ ανεβάσει περισσότερο την προσφορά της. Και αυτό το είχαν καταλάβει τόσο ο Σαββίδης όσο και ο Αλαφούζος (άλλωστε είναι και οι δύο «καναλάρχες»).

Το πόσο πάνω από την «αγοραία τιμή» είναι τα τωρινά τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων θα φανεί τα επόμενα 2-3 χρόνια και αναλόγως της οικονομικής πορείας της «νέας NOVA». Αν οι ομάδες δυναμώσουν άμεσα και ανέβει η ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα λεφτά των τηλεοπτικών συμβολαίων των ομάδων να πλησιάζουν την «αγοραία τιμή» (αυτή που κάποιος καλά πληροφορημένος θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει). Ωστόσο, οι πιθανότητες γι’ αυτό δεν είναι πολλές▪ κυρίως γιατί είναι δύσκολο ν’ ανέβουν ποιοτικά οι μικρομεσαίες ομάδες.

Έτσι, το παιχνίδι των εκβιασμών θα συνεχίσει να παίζεται κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να έχουμε κάτι ν’ ασχολούμαστε. Ίσως να είναι και ένα κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας η ανάγκη μας για «ανατολίτικα παζάρια». Ο Αλαφούζος (και ο καθένας στη θέση του) προτιμά να υποδυθεί τον «επαναστάτη» (που τελικά θα «πουλήσει» την επανάσταση του) και να εκβιάσει ένα καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο αφ’ ενός για να δείξει στους οπαδούς της ομάδας του πόσο «σκληρός» είναι και αφ’ ετέρου επειδή γνωρίζει πως εκτός της NOVA ΔΕΝ υπάρχουν τηλεοπτικά έσοδα:

  • Γιατί αν υπήρχαν, τότε τα διαδικτυακά κανάλια θα ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
  • Γιατί αν η τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων από τα «ελεύθερα» κανάλια είχε «ψωμί», τότε OPEN & ΣΚΑΪ θα πλήρωναν αυτά τα λεφτά που ζητούν οι ομάδες των ιδιοκτητών τους.
  • Γιατί αν το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής άξιζε συνολικά από 36-40,5 εκ. (βλέπε εδώ), τότε η SUPERLEAGUE θα είχε ήδη δημιουργήσει το δικό της διαδικτυακό κανάλι.

Για όλους αυτούς του λόγους ούτε τον Σαββίδη ούτε πολύ περισσότερο τον Αλαφούζο τους πειράζει να τους αποκαλούν «τζάμπα επαναστάτες» όσον αφορά τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων τους. Στο κάτω-κάτω οι περισσότερες σχέσεις στη ζωή βασίζονται σ’ έναν εκβιασμό. Ωστόσο, ΔΕΝ πρέπει ούτε μια στιγμή να ξεχνάμε πως έρχεται η στιγμή που ο εκβιαζόμενος ζυγίζοντας την κατάσταση επιλέγει αν θα συνεχίσει (αν τον ωφελεί) να υποκύπτει στον εκβιασμό. Αυτή η στιγμή πιθανόν για τις ομάδες της Α’ Εθνικής να έρθει μέσα στην επόμενη 3ετία.

Μέχρι τότε οι Σαββίδης και Αλαφούζος μπορούν να περηφανεύονται ότι όσο άχρηστοι επαναστάτες είναι τόσο καλοί εκβιαστές αποδεικνύονται. Βέβαια, τους βοηθά και το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτες δύο ποδοσφαιρικών ομάδων «πρώτης γραμμής», γιατί σε άλλη περίπτωση θα μιλάγαμε απλά για δύο αποτυχημένους «ποδοσφαιρικούς παράγοντες».

30 Σεπτέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 106 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: «ΤΖΑΜΠΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ «ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ» ΟΣΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η NOVA (ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο Π.Α.Ο. Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΑΝΕ)