Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ «ΜΑΥΡΑ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
(ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ «ΜΑΥΡΑ»)

Η αδυναμία του Ιωνικού Νίκαιας να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής από την Ε.Ε.Α. παρουσιάζεται από κάποιους σαν παθογένεια της Α1. Όμως, δεν είναι έτσι. Για την ακρίβεια η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, αλλά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή απ’ αυτούς που μπερδεύουν το σύμπτωμα με τα αίτια της ασθένειας. Τα προβλήματα που φαίνεται ν’ αντιμετωπίζει η Α1 με τον Πανιώνιο που προσπαθεί να επιβιώσει στα υπόγεια του Ελληνικού Μπάσκετ και τον Ιωνικό Νίκαιας που από πέρυσι τον περιμένουν να «σκάσει» έχουν αλλού τα αίτια τους και όχι εκεί που νομίζουν μερικοί. Μόνο σε σύγκριση με την εκ θεμελίων αλλαγή της PREMIER LEAGUE μπορούν να γίνουν φανερές οι πραγματικές αιτίες αυτών που συμβαίνουν στο Ελληνικό Μπάσκετ και Ποδόσφαιρο (βλέπε εδώ).

Κάθε οικονομική κρίση οφείλεται οφείλεται στα μειωμένα έσοδα με τα οποία το άτομο, η εταιρεία ή το Κράτος καλείται να πληρώσει τα χρέη του. το ζήτημα δεν είναι τι ύψος των χρεών, αλλά ο λόγος τους προς τα έσοδα σε σχέση με τα λεφτά που πρέπει να δαπανώνται για τις πάγιες ανάγκες και δεν γίνεται να μειωθούν (ανελαστικές δαπάνες). Οι μικρομεσαίες ομάδες σε Μπάσκετ και Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχουν ελάχιστα έσοδα σε σχέση με τα έξοδα που πρέπει να κάνουν για να έχουν μια ανεκτή παρουσία ελπίζοντας να κρατηθούν στην κατηγορία άλλη μια σεζόν. Οι «μεγάλες» ομάδες έχουν μεν περισσότερα έσοδα αλλά όχι τόσα για να συντηρήσουν μια ομάδα η οποία δεν συμμετέχει στην Ευρώπη.

Εκεί βρίσκεται η ρίζα του οικονομικού προβλήματος των μικρομεσαίων, οι οποίοι σπανίως έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάποιο ψίχουλο από τα χρήματα της Ευρώπης. Επιπλέον οι «μεγάλοι» που «δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό» (και ας τους προστατεύει κιόλας) δεν καταδέχονται να μοιραστούν μαζί τους κάποια από τα έσοδα τους. Αυτό το κάνουν για δύο λόγους:  

  • Αφ’ ενός γιατί νομίζουν ότι δεν έχουν ανάγκη τους μικρομεσαίους μέχρι που διαπιστώνουν ότι τους χρειάζονται για να παίρνουν υψηλά τηλεοπτικά συμβόλαια και,
  • αφ’ ετέρου γιατί χρειάζονται και την τελευταία δεκάρα προκειμένου να μπορούν ν’ αποκλείσουν τις ομάδες που συναντούν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να κερδίσουν έτσι περισσότερα λεφτά.

Δεδομένου, ότι ακόμη κι έτσι μόνον ευκαιριακά μπορούν να συναγωνιστούν τις «μεγάλες» ομάδες της υπόλοιπης Ευρώπης ο κύκλος είναι φαύλος και ανατροφοδοτούμενος. Τελικά το χάσμα μεταξύ των ομάδων (Ελληνικών και Ευρωπαϊκών) συνεχώς διευρύνεται. Αυτό που απομένει είναι τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τα οποία μετατρέπονται σε χρέη που πρέπει να πληρωθούν.

Η κατάσταση στο Ποδόσφαιρο είναι μεν κρίσιμη, αλλά στο Μπάσκετ είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη μιας και η πτώση των εσόδων έχει πλέον φτάσει και στις αυλές των «μεγάλων». Αφού το πρόβλημα οφείλεται στην κατάρρευση των εσόδων είναι απολύτως λογικό να εμφανίζεται χειρότερο στο Μπάσκετ, το οποίο χωρίς τις Κρατικές χορηγίες θα είχε από καιρό «κατεβάσει ρολά». Στην πραγματικότητα με την εξαίρεση της Ισπανίας αυτή είναι η κατάσταση σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Το Μπάσκετ έρχεται δεύτερο και με διαφορά σε σχέση με το Ποδόσφαιρο εξασφαλίζοντας έτσι και πολύ μικρότερα έσοδα. Απλά η Ελλάδα λόγω του μικρού μεγέθους της εγχώριας αγοράς και ελλείψει «φθηνού χρήματος» βιώνει πιο έντονα το πρόβλημα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, μια ακόμη αιτία που οδηγεί σταθερά το Ευρωπαϊκό Μπάσκετ στον γκρεμό είναι ο μιμητισμός. Η προσπάθεια αντιγραφής της επιτυχίας το ΝΒΑ έχει ήδη φτάσει το ταβάνι της και όλο και πιο γρήγορα λόγω του κορονοϊού φτάνει στο τέλος της. Η Ευρωλίγκα μπορεί να καυχιέται πως από πληθυσμιακή άποψη έχει πετύχει ότι και το ΝΒΑ, αλλά από άποψη εσόδων είναι μια σκέτη αποτυχία. Έτσι αν οι ιδιοκτήτες των ομάδων με τα κλειστά συμβόλαια δεν έχουν μπόλικο «μαύρο χρήμα» (απ’ αυτό που μέσω του transfer pricing φυγαδεύουν σε «φορολογικούς παράδεισους» με 10% φορολογία) απειλούνται με οικονομική ασφυξία και αντίστοιχη πτώση της ανταγωνιστικότητας τους. Οι διαφορές του Αμερικανικού με το Ευρωπαϊκό Μπάσκετ είναι πολύ μεγάλες και είναι κυρίως εισοδηματικού χαρακτήρα, αλλά και status (κύρους). Το ΝΒΑ προσελκύει τους διάσημους οι οποίοι πληρώνουν μια περιουσία για να κάθονται σε δερμάτινες πολυθρόνες πίσω από τους πάγκους των ομάδων προσφέροντας σ’ όσους παρακολουθούν τα παιχνίδια από την τηλεόραση πληθώρα πλάνων. Τέτοιες εμφανίσεις είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν (και γι’ αυτό είναι πιο αποδοτικές στα γήπεδα μπάσκετ που εξ αιτίας του μεγέθους τους είναι ιδανικά για τέτοιου είδους προβολή. Πόσους διάσημους προσελκύουν τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας;

Κοντολογίς, τα οικονομικά προβλήματα και το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ομάδων έχουν τις ρίζες τους στην επιδίωξη τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και η Ευρωλίγκα κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που μπορούν να γίνουν. Μέσω της μίμησης παραβλέπονται τα δομικά προβλήματα που θα έπρεπε να ξεπεραστούν προκειμένου να γίνει η Ευρωλίγκα (και το Ευρωπαϊκό Μπάσκετ γενικότερα) σαν το ΝΒΑ. Είναι σαν να νομίζει κάποιος πως βάζοντας μηχανή Φεράρι στην Άλφα Ρομέο η τελευταία θα γίνει αγωνιστικό καθαρόαιμο.

Η λύση στην κρίση (που λέει και το διαφημιστικό σλόγκαν εταιρείας σούπερ μάρκετ) θα έρθει μόνο μέσω του πόνου που προκαλεί η απώλεια. Η απώλεια (και ο πόνος που αυτή προκαλεί) είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι πεπλανημένοι να συνειδητοποιήσουν τον λάθος δρόμο που έχουν πάρει. Γιατί μέχρι τώρα η περηφάνεια και προκατάληψη για τους άλλους τους έχουν τυφλώσει. Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την αμετροέπεια του Μπερτομέου είναι παραπάνω από ικανή για να συντρίψει οικονομικά την Ευρωλίγκα. Η οικονομική αυτή συντριβή ΔΕΝ πρέπει με κανένα τρόπο να εμποδιστεί από μια τυχούσα συνεννόηση μεταξύ της Ευρωλίγκας και της FIBA. Την αντιμετώπιση που πριν από κάποια χρόνια επεφύλαξε ο Μπερτομέου στην FIBA ήρθε η ώρα αυτή να ξεπληρωθεί. Όχι από εκδίκηση, αλλά με την ελπίδα την επόμενη μέρα της συντριβής όλα να μπουν στην σωστή θέση. Γιατί το Ευρωπαϊκό Μπάσκετ δεν υπάρχει μόνο για τους «μεγάλους» και αυτοί ΔΕΝ θα ήταν τίποτα χωρίς τους υπόλοιπους.

Όσο επιτυχημένη και να ήταν η Ευρωλίγκα πάλι δεν θα έφτανε για τις ανάγκες των «μεγάλων» όπως αποδεικνύει και το πραξικόπημα που επιχειρείται στην PREMIER LEAGUE. Γιατί η Ιστορία αποδεικνύει πως όσα περισσότερα έχει κάποιος τόσο περισσότερο επιθυμεί ν’ αποκτήσει. Στο κάτω-κάτω η Ιστορία προχωρά μόνον μέσα από τις καταστροφές. Γι’ αυτό η καταστροφή της Ευρωλίγκας στην παρούσα μορφή της είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την σωτηρία του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ.

20 Οκτώβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 113 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γενικά ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ «ΜΑΥΡΑ»)