Font Size

SCREEN

Cpanel

ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΓΑΥΡΟ «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ; (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΟΝΗΡΟΙ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΓΑΥΡΟ «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ;
(ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΟΝΗΡΟΙ»)

Είναι μεγάλο πράγμα η συνήθεια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει η έκφραση «η δύναμη της συνήθειας». Εξαιτίας της «συνήθειας» μαθαίνουμε με τον καιρό να συνηθίζουμε την παρουσία κάποιων την οποία στη συνέχεια να θεωρούμε αυτονόητη και απαραίτητη. Μια τέτοια περίπτωση είναι για πολλούς η παρουσία του Γαύρου των Αγγελόπουλων στην Α1. Ανάμεσα σ’ αυτούς που την θεωρούν «απαραίτητη» είναι και ο ιδιοκτήτης του Προμηθέας Πάτρας και αυριανός διεκδικητής της Προεδρίας της Ε.Ο.Κ. Βαγγέλης Λιόλιος. Η παρουσία ομάδων όπως ο Προμηθέας, το Λαύριο, ο Ήφαιστος Λήμνου (όσο άντεξε) είναι αναζωογονητική για την Α1 γιατί αποδεικνύει πως αν κάποιοι δουλέψουν σωστά μπορούν να «βάλουν δύσκολα» στις «παραδοσιακές δυνάμεις» του αθλήματος.

Η «αθλητική υγεία» που βγάζουν αυτές οι ομάδες είναι σίγουρα προτιμότερη από την με κάθε τρόπο προσπάθεια «μεγάλων ομάδων» που προσπαθούν ξορκίζοντας τα προβλήματα τους να κρατηθούν στην κατηγορία. Ωστόσο, το αίσθημα της αυτοσυντήρησης αρχικά και στη συνέχεια της ντροπής τους κάνουν να μην βλέπουν πως η επανεκκίνηση ίσως να είναι προτιμότερη από την με κάθε τρόπο παραμονή στην Α1. Από την άλλη η παρουσία ομάδων όπως ο Προμηθέας δημιουργεί ανακατατάξεις στην ισορροπία δυνάμεων στα κέντρα αποφάσεων.

Τον Προμηθέα Πάτρας (ή καλύτερα τον ιδιοκτήτη του) προσεταιρίστηκαν οι Αγγελόπουλοι ελπίζοντας να βρουν έναν πρόθυμο να υποστηρίξει τις απόψεις τους σύμμαχο. Ως έναν βαθμό το κατάφεραν, αν και στην κρίσιμη ψηφοφορία για τους Γαύρους ο Προμηθέας του Λιόλιου για τους δικούς του λόγους «τους γύρισε την πλάτη». Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκα στην «αθλητική υγεία» που βγάζουν αυτές οι ομάδες, οι οποίες με πολύ λιγότερα λεφτά από Γαύρο, Π.Α.Ο. και Α.Ε.Κ. κάνουν δυνατές αμάδες που νικάνε τους «μεγάλους». Ωστόσο, μια ομάδα δεν είναι μόνο το αγωνιστικό της τμήμα.

Μια ομάδα είναι πολύ περισσότερο η δημόσια εικόνα της, η οποία είναι προϊόν τόσο των ατόμων του αγωνιστικού της τμήματος όσο και της Διοίκησης-Ιδιοκτησίας της. Γιστί όσο το Ελληνικό Μπάσκετ «έχει ανάγκη» από την «αθλητική υγεία» τέτοιων ομάδων, άλλο τόσο ΔΕΝ χρειάζεται ένα κακέκτυπο (κακό αντίγραφο) του Γαύρου των Αγγελόπουλων. Και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του Λιόλιου μα κυρίως ο τρόπος με τον οποίο διεκδικεί τα δίκια της ομάδας του αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Επιπλέον, αυτό που αποδεικνύεται είναι μια κουτοπόνηρη προσέγγιση η οποία όπως κάθε κουτοπόνηρη έχει πολύ μικρό ορίζοντα και μακροπρόθεσμα μόνον κακό κάνει στον εμπνευστή της μιας και τον απομονώνει απ’ όλους του υπόλοιπους (ακριβώς αυτό που έπαθαν και οι Αγγελόπουλοι).

Αν οι Αγγελόπουλοι πίστεψαν ότι στο πρόσωπο του Λιόλιου βρήκαν τον επόμενο Πρόεδρο της Ε.Ο.Κ. μάλλον πρέπει ν’ αναθεωρήσουν. Ακόμη και αν ο Λιόλιος κερδίσει ΔΕΝ θα έχει ποτέ το απαραίτητο ηθικό έρεισμα για να διοικήσει το Ελληνικό Μπάσκετ πόσο μάλλον που το χρειάζεται περισσότερο απ’ όλους αφού στερείται του δικού του απαραίτητου μηχανισμού. Βέβαια, αν οι Αγγελόπουλοι έχουν «επενδύσει» πάνω του αυτό σημαίνει πως τον βλέπουν περισσότερο ως «μπροστινό» τους παρά ως συνεργάτη τους (κάτι που προφανώς δεν συμμερίζεται από την πλευρά του ο Λιόλιος). Αναλόγως των αποτελεσμάτων των εκλογών θα δούμε (ή δεν θα δούμε) τι ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση έπιασαν τον Προμηθέα Πάτρας να κάνει την υπέρτατη κομπίνα προκειμένου να γλυτώσει την κατάσταση που θα δημιουργούνταν από την παραδοχή ότι η ομάδα είχε κρούσματα κορονοϊού. Τα όσα από την απλή παράθεση των γεγονότων φαίνεται ότι μηχανεύτηκαν στον Προμηθέα μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ. Η χαζή όπως αποδεικνύεται προσπάθεια τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και αν φτάσουμε στην τιμωρία της ομάδας θα της στερήσει και δύο νίκες που πέτυχε εντός γηπέδου (αφαίρεση 2β.). Το μόνο «ελαφρυντικό» για την ομάδα του Λιόλιου (το οποίο στην επιμέτρηση της ποινής ΔΕΝ θα μετρήσει) είναι πως ο Προμηθέας φέτος έχει πληγεί αγωνιστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κορονοϊό. Βέβαια, αυτό το «ελαφρυντικό» λειτουργεί και ως «επιβαρυντικό στοιχείο» αφού μια ομάδα που τόσο πολύ δοκιμάστηκε από τον κορονοϊό θα έπρεπε να βάζει την υγεία (πρώτα των αντιπάλων της) πάνω απ’ όλα. ΔΕΝ το έκανε όμως και ακόμη χειρότερα συμπεριφέρεται με απίστευτη μικρότητα προσπαθώντας ν’ ανέβει στην βαθμολογία (βλέπε τη στάση της στο αίτημα του Π.Α.Ο. ν’ αναβληθεί λόγω κρουσμάτων στην ομάδα του το παιχνίδι με τον Κολοσσό). Από την άποψη της Διοικητικής-Ιδιοκτησιακής συμπεριφοράς ο Προμηθέας του Λιόλιου είναι αντάξιος αναπληρωτής του Γαύρου των Αγγελόπουλων.

Αν «Η αξία του ηττημένου καθορίζει την δόξα του νικητή.» και «Πες μου το φίλο (σύμμαχο) σου να σου πω ποιος είσαι.», τότε είναι σίγουρο πως τον Προμηθέα Πάτρας του Λιόλιου (σ’ αντίθεση μ’ αυτόν του Γιατρά) ΔΕΝ τον «χρειάζεται το Ελληνικό Μπάσκετ». Το κακό είναι πως μιας και δεν γίνεται να διαχωριστούν στην πράξη αυτός του Λιόλιου σύντομα θα τραβήξει αυτόν του Γιατρά σε χαμηλότερες κατηγορίες (μέχρι της μπασκετικής του εξαφάνισης). Το γιατί μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό αν διαβάσετε αυτό το κείμενο. Γιατί, όταν την ηθική ενός σωματείου φτάνει να την υπερασπίζεται όχι το ίδιο δίνοντας απαντήσεις. Αλλά ο Γ. Κοκαλίδης τότε τι χρειάζεται να πει παραπάνω ο Δημόσιος Κατήγορος; Πάντως προσωπικά ως fan του Γιώργου τον (προ)καλώ στο κείμενο που παρέπεμψα παραπάνω ν’ αλλάξει φωτογραφία βάζοντας τους Αγγελόπουλους και τα ονόματα και να τους το αφιερώσει. Τολμά;  

 

Υ.Γ. Καλό θα ήταν ο κ. Λιόλιος να ξαναδιαβάσει αν δεν θυμάται την προϊστορία της φυλής μας σχετικά με την τιμωρία που υπέστη ο Προμηθέας επειδή παράκουσε τις διαταγές του και νομίζοντας ότι μπορεί να κάνει ότι του γουστάρει εμφανίστηκε αλλαζόνας. Ποιος ξέρει μπορεί να του χρειαστεί σύντομα.  

23 Φλεβάρη 2021
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 646 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΓΑΥΡΟ «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ; (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΟΙ «ΠΟΝΗΡΟΙ»)