Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ (ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ
(ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ;)

Τυπικά έχει καταργηθεί το καθεστώς της δουλείας. Ουσιαστικά, έχει εγκαθιδρυθεί με μια σειρά από νόμους, οι οποίοι θεωρητικά ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Στην πράξη αυτό που ρυθμίζουν είναι η αγοραπωλησία ανθρώπων και η λογιστική απεικόνιση και παρακολούθηση τους. Όλο αυτό το «νομικό οπλοστάσιο» με ρυθμίσεις που αφορούν την «ενοικίαση εργαζομένων» και την αγοραπωλησία ποσοστού ποδοσφαιριστών (οι οποίοι για τις ανάγκες της λογιστικής απεικόνισης και παρακολούθησης τους αντιμετωπίζονται ως «πάγια») αποδεικνύει ξεδιάντροπα (δηλαδή, περίτρανα) πως ο άνθρωπος έχει καταντήσει κι’ αυτός πραμάτεια (όπως έγραψε και ο Σεφέρης στον «Τελευταίο Σταθμό»).

Ποδοσφαιριστές (δηλαδή «φυσικά πρόσωπα») αγοράζονται και πωλούνται κατά ποσοστά. Η επιλογή του επόμενου εργοδότη-ιδιοκτήτη τους έχει καταντήσει ένα περίπλοκο ανάμεσα στη νυν και την μέλλουσα ομάδα, τον παίκτη και τουλάχιστον έναν μάνατζερ. Σύνολο τέσσερα διαφορετικά μέρη (αν είναι τυχερός και δεν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες ή/και μάνατζερ). Τυπικά αντικείμενο της αγοραπωλησίας ΔΕΝ είναι το ίδιο το φυσικό πρόσωπο αλλά η επαγγελματική του ιδιότητα. Μπορεί, όμως, αυτός ο διαχωρισμός να γίνει στην πράξη; Προφανώς και όχι.

Τελικά ο ποδοσφαιριστής που ανήκει; Εκεί που ανήκουν μέρος ή το σύνολο των «δικαιωμάτων» του ή εκεί που προσφέρει τις υπηρεσίες του; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αυτή που ενδιαφέρει του οπαδούς της ομάδας οι οποίοι στην περίπτωση που δεν γνωρίζουν το ιδιοκτησιακό παρασκήνιο έχουν μια λανθασμένη ιδέα για τα συμβαίνοντα στην ομάδα τους.

Δεδομένου ότι ο δανεισμός (ενός «κανονικού») εργαζόμενου όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά ρυθμίζεται νομοθετικά συνεπάγεται πως και ο δανεισμός ενός ποδοσφαιριστή είναι και ηθικός και νόμιμος. Προφανώς, όπως και στον δανεισμό χρημάτων ο δανεισμός ενός ποδοσφαιριστή δημιουργεί σχέσεις επικυριαρχίας του δανειστή στον δανειζόμενο. Με άλλα λόγια δημιουργεί «σχέσεις εξάρτησης». Ακόμη περισσότερο όταν δανειστής και δανειζόμενος αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία.

Στο σημείο αυτό υπάρχει το εξής νομικό παράδοξο:

Ένας δανεισμός (ή και περισσότεροι) μέσω του οποίου η μια ομάδα (η δανειζόμενη) καθίσταται ελεγχόμενη (παράρτημα της) δανείστριας ομάδας ενώ νοθεύει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό ΔΕΝ είναι παράνομος. Το πολύ-πολύ να είναι για όλους τους υπόλοιπους (ενδεχομένως και για τους οπαδούς της δανειζόμενης ομάδας) ανήθικος.

Συνεπώς, το νομικό πλαίσιο ρυθμίζοντας μια τέτοια περίπτωση απαγορεύει την τιμωρία μιας παράνομης πράξης όπως η σκόπιμη και σε συνεννόηση νόθευση του ανταγωνισμού!!!

Το ζήτημα δεν είναι η «υπόθεση Ρόουζ», όπως επίσης δεν είναι και οι δανεισμοί πληθώρας παικτών σε ομάδες της Α’ Εθνικής από τον «Γαύρο του Βορρά» στο πρόσφατο παρελθόν. Ούτε καν ότι ο «γνήσιος Γαύρος» δανείζει εκ συστήματος σε συγκεκριμένες ομάδες που καθίστανται έτσι παραρτήματα του. Το ζήτημα είναι πως κανείς δεν θέλει ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τον κολασμό αυτών των προφανών από κάθε άποψη παραβιάσεων της νομιμότητας.

Ενώ, όμως, δεν υπάρχει κάποιος «υπεύθυνος» ν’ ασχοληθεί με όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα αποστήματα (τα περισσότερα από τα οποία είναι «νόμιμα») με τα οποία δηλητηριάζονται και φανατίζονται οι οπαδοί κάθε ομάδας υπάρχουν ανυπόγραφα κείμενα που αναρωτιούνται αν «Γαύρος του Βορρά», Π.Α.Ο. & Α.Ε.Κ. θα συμμετάσχουν σ’ ένα τέτοιο Πρωτάθλημα (βλέπε εδώ). Προφανώς, ο συντάκτης του κειμένου αναρωτιέται για την αντίδραση τους τώρα που έμαθαν τι συνέβαινε πέρυσι (που συμμετείχαν κανονικά γιατί δεν ήξεραν).

Το κείμενο αυτό γράφτηκε μόνο και μόνο για να γραφτεί και να παράξει μια περίληψη των περιπτώσεων που ο «γνήσιος Γαύρος» έκανε τα ίδια. Το ερώτημα που θέτει ο συντάκτης του είναι ρητορικό, γιατί και ο ίδιος γνωρίζει πως οι διοικήσεις των ομάδων που μνημονεύει μετά από τόσο αγώνα που έκαναν για τα τηλεοπτικά συμβόλαια τους ΔΕΝ γίνεται να μην κατεβούν στο Πρωτάθλημα επικαλούμενοι «λόγους ηθικής τάξης».

Τελικά, το μόνο που πέτυχαν με το παραπάνω κείμενο ήταν να κοροϊδέψουν αισχρά την απόλυτη απροθυμία να πάρουν οι ιδιοκτήτες τους τις ομάδες του και ν’ αποχωρήσουν αφήνοντας τον «γνήσιο Γαύρο» να παίζει μόνος του. Το πολύ-πολύ να βάζουν κατά διαστήματα τους «χατζηαβάτηδες» τους να το επικαλούνται ως άλλοθι της αποτυχίας τους. Γιατί και για τους τρείς συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θέματα όπως το ήθος και ο σεβασμός στην ιστορία των ομάδων τους είναι για τις ανακοινώσεις και όχι για να επιβεβαιώνονται από την καθημερινή τους δράση και συμπεριφορά. Εκεί αποδεικνύονται τραγικά μικροπρεπείς.            

09 Σεπτέμβρη 2021
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 129 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ (ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ;)