Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Α.Ε.Κ.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
(ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Α.Ε.Κ.)

Η ομάδα που υποστηρίζει καθένας μας είναι η μεγαλύτερη του κόσμου (και η πιο αδικημένη, όπως και αν ορίζει την αδικία) και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως ονόματος είτε μιλάμε για την Α.Ε.Κ. Κοκκινοχώματος είτε για την Μπαρτσελόνα. Συχνά-πυκνά επιστρατεύεται η στατιστική προκειμένου ν’ αποδειχθούν οι ισχυρισμοί μας. Δυστυχώς η στατιστική χρησιμοποιεί αριθμούς (οι οποίοι για όποιον έχει ασχοληθεί έστω και λίγο μαζί τους είναι ιδιαιτέρως γοητευτικοί). Οι αριθμοί είναι όργανα μέτρησης και αποτύπωσης της πραγματικότητας και παράγουν αντικειμενικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο όταν τ’ αποτελέσματα που δίνουν δεν είναι ευνοϊκά, τότε γίνεται προσπάθεια να εστιάσουμε σ’ όσους είναι πιο κολακευτικοί για την ομάδα μας.

Η Α.Ε.Κ. μετά τις 10 αγωνιστικές (το 1/3 της κανονικής διάρκειας) είναι 5η σε 16 ομάδες. Έχει μαζέψει 17 βαθμούς οι οποίοι είναι 13 λιγότεροι από αυτούς του Γαύρου και 9 περισσότεροι από την «ζώνη του υποβιβασμού» (όπως παρατηρεί εδώ ένας «πονεμένος» ΑΕΚτζής).

Διαθέτει την 4η επίθεση του Πρωταθλήματος με 15 γκόλ (1,5 ανά αγώνα) την οποία και μοιράζεται με τον Πανιώνιο, ενώ η άμυνα της έχει επίσης την 4η επίδοση με 10 (1 ανά αγώνα) της κατηγορίας (μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης).    

Από πλευράς εισιτηρίων (όπως αυτά προκύπτουν από την ιστοσελίδα της SUPER LEAGUE βλέπε εδώ) βρίσκεται στην 3η θέση με μέσο όρο 12.400 (μετά από Γαύρο και Π.Α.Ο.Κ.) και είναι σε σχέση με τον μέσο όρο όλων των ομάδων (5.077) κατά 7.323 εισιτήρια παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οι τρείς πρώτες ομάδες σε εισιτήρια έχουν μέχρι στιγμής πενταψήφιο μέσο όρο (πιθανότατα και ο Π.Α.Ο. θα υπερβεί τα 10.000 εισιτήρια μέσο όρο μετά το παιχνίδι με τον Γαύρο).

Δεδομένης της ιδέας που έχουμε για την ομάδα μας (αλλά και του βαριού της ονόματος) είναι λογικό να βρίσκουμε τις παραπάνω επιδόσεις (εκτός των εισιτηρίων) αποκαρδιωτικές. Ειδικά όταν οι εμφανίσεις είναι της κατηγορίας «μαύρα χάλια» το αίσθημα της απογοήτευσης και άρα του μηδενισμού είναι έντονο και πανταχού παρών. Έτσι κάποιοι μέσα στην απογοήτευση και την πίκρα τους εστιάζουν στο πιο «πικρό» από τα συμπεράσματα. Για παράδειγμα δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο +9 από την «ζώνη του υποβιβασμού» παρά στην 5η θέση σε 16 ομάδες.

Το περίεργο με τους αριθμούς είναι ότι συνήθως θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να εστιάζουμε στις περιπτώσεις που υποδεικνύουν μια μικρή διαφορά από τον προηγούμενο (όπως ανάλογα εστιάζουμε όταν δείχνουν μεγάλη διαφορά από τον επόμενο). Στη συγκεκριμένη περίπτωση (την βαθμολογία των 10 πρώτων αγώνων) ο μικρότερος αριθμός είναι η διαφορά μας από την «ζώνη υποβιβασμού». Ωστόσο δεν είναι κολακευτικό να εστιάσεις σ’ αυτόν όταν ονομάζεσαι Α.Ε.Κ. Μήπως να εστιάσουμε στον μεγαλύτερο από τους δύο (την διαφορά από την 1η θέση); Ούτε όμως και αυτή η επιλογή είναι η «σωστή» για την ομάδα με τ’ όνομα Α.Ε.Κ.

Τότε; Τότε το μόνο που απομένει είναι να παραδειγματιστούμε από την στατιστική, να πεισμώσουμε αγωνιστικά και να πάμε παρακάτω. Στο κάτω-κάτω δεν λέει τίποτα το 1,5 γκόλ στην επίθεση και το 1 στην άμυνα (ανά αγώνα) αν «έχεις βγάλει τον καρκίνο» στην εξέδρα. Μπορεί μετά από χρόνια να μένει η εντύπωση που δίνουν οι αριθμοί, αλλά η αίσθηση του θεατή μετά από κάθε αγώνα είναι αυτή που είτε του ζεσταίνει την καρδιά είτε του παγώνει το αίμα μετά από χρόνια και γι’ αυτό το συναίσθημα πάει στο γήπεδο. Γι’ αυτόν έχει μεγαλύτερη σημασία η εμφάνιση από τα στατιστικά.

 

Υ.Γ. Για τις εκ βάθρων αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα θα επιχειρηματολογήσουμε στο μέλλον.      

 

18 Νοέμβρη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4832 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Α.Ε.Κ.)