Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ
(ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;)

Η διοίκηση μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολο πράγμα. Πολλές δραστηριότητες απαιτούν την συμμετοχή παραπάνω του ενός τμημάτων προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση. Μπορεί η ανεύρεση ενός νέου χορηγού να προϋποθέτει την κινητοποίηση του τμήματος marketing (το οποίο κάνει τις επαφές και έχει την κεντρική ευθύνη για το ζήτημα) και του τμήματος επικοινωνίας (για την γνωστοποίηση/ανακοίνωση του), ωστόσο πριν το τελικό «ΝΑΙ» εμπλέκονται (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να εμπλέκονται) και άλλα τμήματα. Η απόφαση για μια χορηγία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και σημαντική τόσο για τον χορηγό όσο και για τον χορηγούμενο. Και οι δύο διακινδυνεύουν την φήμη τους και γι’ αυτό επιθυμούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή από την πλευρά τους. Έτσι είναι σημαντικό γι’ αυτούς να ελέγξουν όσο γίνεται καλύτερα τα διαπιστευτήρια (την αξιοπιστία) ο ένας του άλλου.

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της Οικονομικής Διεύθυνσης της εταιρείας με την ενδεχόμενη συνδρομή του Εσωτερικού Ελέγχου της (όταν αυτό υφίσταται). Η Οικονομική Διεύθυνση είναι σε θέση να συγκεντρώνει πληροφορίες (υπάρχουν και σχετικές γι’ αυτό εταιρείες) για τα οικονομικά μεγέθη αυτών με τους οποίους ενδιαφέρεται να συνεργαστεί καθώς και για τις νομικές τους εκκρεμότητες. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την επεξεργασία των δημοσιευμένων Οικονομικών τους Καταστάσεων όσο και με την αποδελτίωση των δημοσιευμάτων που αφορούν την εταιρεία, αλλά κυρίως με την σταχυολόγηση και αξιολόγηση των φημών που αφορούν την εταιρεία (και οι οποίες προηγούνται των δημοσιευμάτων).

Η παραπάνω διαδικασία δεν εξασφαλίζει 100% ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά. Στο κάτω-κάτω πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν κατά την διάρκεια μιας συνεργασίας όπως αποδεικνύει και η φημολογούμενη απόφαση της ADIDAS να διακόψει την χορηγία της στην I.A.A.F. (International Association of Athletics Federations) εξαιτίας των μεγάλων και συνεχών σκανδάλων ντόπινγκ που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα (βλέπε εδώ). Ωστόσο με την παραπάνω διαδικασία μειώνεται ο κίνδυνος να πιαστεί ο ένας από τους δύο (ή και οι δύο) στον ύπνο. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε όλοι μας μια συνεργασία μπορεί τελικά να προχωρήσει γιατί «πρέπει» και όχι επειδή δεν προκύπτουν θέματα από την σχετική έρευνα. Απλώς με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω (και εφ’ όσον η συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών έγινε σωστά και χωρίς υπερβολική βιασύνη) κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε».

Αφορμή για το σημερινό μας κείμενο αποτέλεσε αυτό το κείμενο στο ιστολόγιο dailytripes.gr. Η τεκμηρίωση του κειμένου είναι δεδομένη εφ’ όσον στηρίζεται σε δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων (ΤΟ ΒΗΜΑ, FINANCIAL TIMES). Από την πλευρά μας δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα στο ρεπορτάζ που δίνεται στο κείμενο. Κατά την γνώμη μας το ρεπορτάζ που παρατίθεται εκεί είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουμε όλοι μας πως γίνονται οι δουλειές και πως κάποιοι φτιάχνουν περιουσίες. Ωστόσο και για την καλύτερη κατανόηση του θέματος έχουμε να κάνουμε κάποιες προσθήκες-παρατηρήσεις:

 • Η εταιρεία GLOBO PLC δραστηριοποιείται στο Enterprise Mobility Management, το οποίο σε απλά Ελληνικά σημαίνει την προσφορά υπηρεσιών σχετικών με την διασύνδεση φορητών προσωπικών συσκευών (smartphones, tabletsκ.λ.π.) με τα εταιρικά υπολογιστικά δίκτυα και την χρήση τους εντός αυτών. Μέρος των υπηρεσιών αυτών σχετίζεται με την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν από την διασύνδεση τόσων διαφορετικού τύπου συσκευών (βλέπε εδώ).
 • Η GLOBO PLC κατά τους τύπους που έχουν επικρατήσει δηλώνει στο πρόγραμμα του αγώνα με την Βέροια (βλέπε εδώ) πως είναι «υπερήφανος χορηγός της Α.Ε.Κ.» (το αντίστροφο δεν γνωρίζουμε αν ισχύει).
 • Όταν ακούμε τη λέξη «χορηγία» αυτό που έρχεται κατευθείαν στο μυαλό των περισσότερων από εμάς είναι ότι ο χορηγός αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους μιας ενέργειας ή δράσης πληρώνοντας τον λογαριασμό. Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πράξη χορηγία είναι η δωρεάν (χωρίς πληρωμή) από την πλευρά του χορηγού παροχή υλικών και υπηρεσιών προς τον χορηγούμενο. Μόνο που επειδή δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να είναι «δωρεάν» ο χορηγούμενος αναλαμβάνει έναντι του χορηγού την υποχρέωση να τον αναφέρει στην ιστοσελίδα του και τα έντυπα του ως «υπερήφανο χορηγό του». Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει και εδώ. Προφανώς ο «Τίγρης» και οι συνεργάτες του βρήκαν την GLOBO να τους παράσχει χωρίς πληρωμή με μόνη την αναφορά στην ιστοσελίδα (βλέπε εδώ) και το πρόγραμμα του αγώνα υλικό και υπηρεσίες σχετικές με το αντικείμενο της.

Κατόπιν όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μια περίπτωση διοικητικής αστοχίας/ανικανότητας, αλλά αποτελεί την πληρωμή/εξόφληση μιας παροχής από μέρους της GLOBO στην Π.Α.Ε. Από την άποψη αυτή πιστεύουμε ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ποιος έκανε το κονέ (επαφή) ανάμεσα στις δυο εταιρείες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η GLOBO είναι εισηγμένη στην Alternative Investment Market (A.I.M.) του Λονδίνου (κάτι σαν την «παράλληλη αγορά» του δικού μας Χρηματιστηρίου.  

Εν αναμονή της αποκάλυψης του παρασκηνίου κλείνουμε σήμερα εδώ το θέμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ως μια ενδεικτική «περίπτωση εργασίας» (case study) για τον τρόπο που γίνονται οι δουλειές στον κόσμο των επιχειρήσεων.

 

Υ.Γ.1. Αυτό το σχήμα αναπαριστά τόσο τις αληθινές συναλλαγές (με μπλέ) όσο και τις εικονικές (με πορτοκαλί) της GLOBO. Για να το κατανοήσετε καλύτερα σας δίνουμε την μετάφραση της Αγγλικής ορολογίας:

 • banks: τράπεζες
 • credit: πίστωση
 • real sales: πραγματικές πωλήσεις
 • real activities: πραγματικές δραστηριότητες
 • real costs: πραγματικά κόστη
 • real expenses: πραγματικά έξοδα
 • stock issues: εκδόσεις μετοχών
 • share hold(ers): μέτοχοι
 • acquiitions: αποκτήσεις
 • face purchase: εικονικές αγορές
 • face sale: εικονικές πωλήσεις
 • shell: κέλυφος (για εταιρεία σημαίνει την «εταιρεία βιτρίνα»).

Σημείωση: Τα έξοδα (δαπάνες) διαφέρουν από τα κόστη στο ότι τα μεν κόστη συνδέονται με την παραγωγή των προϊόντων ή την παροχή των υπηρεσιών και διαμορφώνουν την τιμή πώλησης του, ενώ τα έξοδα (δαπάνες) με οτιδήποτε συνδέεται με την λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. ενοίκιο, τηλέφωνα κ.λ.π.) και δεν διαμορφώνουν την τιμή πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών. Επίσης η απόκτηση αναφέρεται τόσο στην αγορά παγίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ή την λειτουργία της εταιρείας όσο και εμπορευμάτων ή/και πρώτων υλών. Χρησιμοποιείται επίσης και για την αγορά κινητών αξιών (π.χ. μετοχών, ομολόγων κ.α.).

Υ.Γ.2. Το τελευταίο χρονικά δημοσίευμα που αλιεύσαμε είναι αυτό εδώ και αφορά την αίτηση πτώχευσης που υπέβαλε θυγατρική της.

 

4 Φλεβάρη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5911 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;)