Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ… (ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ…
(ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Κάθε χρόνο λίγο πριν την λήξη (ή και αρκετά πριν αναλόγως του πόσο εκτός στόχων είμαστε) μαζί με τον «απολογισμό» της χρονιάς που φεύγει ανοίγει η κουβέντα για τις κινήσεις εν’ όψη της νέας σεζόν. Η λογική είναι απλή: «Ναι, μεν δεν επιτύχαμε τους στόχους μας αλλά τώρα που ξέρουμε τι έφταιξε ο Πρόεδρος θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε του χρόνου».

Η συνταγή είναι το ίδιο απλή: ξεκινάμε μια παρέλαση ονομάτων παικτών και προπονητών που προτάθηκαν στην Ιδιοκτησία της ομαδάρας μας, τους οποίους περνάμε από την κρισάρα μέχρι να μείνει ο θεωρητικά καλύτερος (αυτός που και ταιριάζει στην ομάδα και συμφέρει οικονομικά). Βέβαια λίγο-πολύ όλοι τέτοιοι είναι (ή τουλάχιστον πλασάρονται ως τέτοιοι από τον οπαδικό τύπο) μέχρι ν’ αρχίσει το Πρωτάθλημα, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν τα στοιχήματα για το ποιος θα προλάβει την παρέλαση της 28ης και της 25ης.

Το αξιοπερίεργο είναι πως η ίδια μεθόδευση ακολουθείται κάθε χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια και πως ακόμη φαίνεται ότι αποδίδει. Ίσως γιατί οι οπαδοί έχουν αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά: ο Ιδιοκτήτης αποφασίζει και εκείνοι προσεύχονται οι επιλογές (και τα κονέ) του ν’ αποδειχθούν επιτυχείς. Αναλόγως των αποτελεσμάτων υπάρχει λίγη ή περισσότερη απογοήτευση, η οποία όσο το Πρωτάθλημα πλησιάζει στην ολοκλήρωση του και λίγο μετά παίρνει την μορφή κριτικής του τύπου:

«Αν ο Πρόεδρος δεν βάλει λεφτά, εγώ δεν ξαναγοράζω διαρκείας. Στο κάτω-κάτω σε τόσο μεγάλο γήπεδο δεν θα βρίσκω εισιτήριο όποια στιγμή θελήσω;»

Το σημείο αυτό είναι το πιο δύσκολο. Από τη μια πρέπει ν’ αφεθεί ο κόσμος να εκτονωθεί (ξεκαβλώσει). Από την άλλη αυτό πρέπει να γίνει με μέτρο (ελεγχόμενα) έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κίνημα αμφισβήτησης της Διοίκησης και της Ιδιοκτησίας. Είναι δύσκολο και για έναν ακόμη λόγο: Εν’ όψη της νέας σεζόν και για την πραγματοποίηση των απαραίτητων κινήσεων που θα δυναμώσουν την ομάδα απαιτούνται λεφτά και μάλιστα μετρητά (για τις προκαταβολές), τα οποία καλό θα ήταν να προέρχονται από την τσέπη των οπαδών και όχι του Ιδιοκτήτη.      

Πρέπει για τον λόγο αυτό οι οπαδοί να πειστούν να ξαναγοράσουν (όσοι απ’ αυτούς δεν αγοράζουν για πρώτη φορά) διαρκείας προκαταβάλλοντας λεφτά για κάτι το οποίο εκείνη την στιγμή δεν ξέρουν αν θ’ αξίζει τα λεφτά που δίνουν. Φυσικά και προκειμένου να σε διευκολύνουν ν’ αποχωριστείς τα λεφτά σου σου παρέχουν μια σειρά από λόγους (δικαιολογίες) να το κάνεις. Δικαιολογίες όπως:

  • Έτσι βοηθάς την ομάδα που αγαπάς τόσο και το αποδεικνύεις.
  • Πληρώνεις λιγότερα λεφτά έτσι απ’ ότι αν αγόραζες τα εισιτήρια κανονικά.
  • Έχεις ως ανταμοιβή της αγοράς διαρκείας προνόμια από τους χορηγούς της ομάδας, τα οποία αν τα εξαργυρώσεις παίρνεις πίσω τα λεφτά σου.
  • Εκτός από την οικονομική παράμετρο δείχνεις στους παίκτες της ομάδας ότι είσαι κοντά τους ανεβάζοντας την ψυχολογία τους.

Προκειμένου η καμπάνια για την πώληση των διαρκείας της νέας σεζόν να μην πάει στράφι είναι αρκετά συνηθισμένο να γίνονται από την πλευρά της Διοίκησης και της Ιδιοκτησίας κάποιες κινήσεις «εντυπωσιασμού» όπως:

  • Αύξηση του προϋπολογισμού (budget Ελληνιστί) της ομάδας.
  • Ανακοίνωση έργων ανακαίνισης του υφιστάμενου γηπέδου ή σχεδίων για την κατασκευή νέου (εναλλακτικά και για προπονητικό κέντρο).
  • Ανακοίνωση μακρόπνοου σχεδίου με την ολοκλήρωση του οποίου η ομάδα θα έχει γίνει αχτύπητη στο εσωτερικό και υπολογίσιμη διεθνώς.
  • Ανακοίνωση σχεδίου για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, γιατί όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση δεν έχει νόημα ο Πρόεδρος/Ιδιοκτήτης να επενδύει λεφτά. 

Αν η χρονιά έχει «πάει στράφι» από νωρίς κινήσεις όπως η απειλή της απόσυρσης της ομάδας από το Κύπελλο ή το Πρωτάθλημα ενδεχομένως να είναι απαραίτητες προκειμένου να μην ξενερώσει τελείως ο «κόσμος της ομάδας». Αν δε στην πορεία προκύψει η ευκαιρία να το παίξουμε και «επαναστάτες με αιτία» (π.χ. να μην κατεβάσουμε την ομάδα στον επαναληπτικό του Κυπέλλου και ας μας αφαιρεθούν βαθμοί και ας πληρώσουμε το πρόστιμο) προκειμένου να δείξουμε ότι εννοούμε τα όσα λέμε, τότε πρέπει ν’ αρπάξουμε την ευκαιρία ακόμη και αν έτσι κάνουμε κακό στα συμφέροντα της ομάδας.

Στις βαριές/δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η Διοίκηση/Ιδιοκτησία να μετέλθει όλα τα παραπάνω. Στις πολύ βαριές όμως απαιτείται η χρήση του ύστατου όπλου που έχουν στην φαρέτρα τους οι Διοικήσεις/Ιδιοκτησίες των ομάδων. Τότε επιστρατεύονται οι «ποιμένες των οπαδών» (οι δημοσιογράφοι που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ομάδας) να γράψουν κείμενα στα οποία:

  • Αναρωτιούνται ως άλλοι Κένεντυ τι έχουν κάνει αυτοί (οι οπαδοί και οι οπαδικοί δημοσιογράφοι) για τον Πρόεδρο/Ιδιοκτήτη ο οποίος από την πλευρά του έχει κάνει τόσα γι’ αυτούς. Αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης υπονοείται ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η απειλή της «αποχώρησης» (πάντα παρά τη θέληση του) του Ιδιοκτήτη εξαιτίας της πικρίας που θα νοιώσει αν οι οπαδοί δεν αγοράσουν διαρκείας (ή αγοράσουν λιγότερα από πέρισυ) δείχνοντας έτσι ότι δεν εκτιμούν τους κόπους και τις θυσίες του.  

Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί (τουλάχιστον όχι για τους λόγους που υπονοούνται). Άλλωστε τι στην ευχή υπάρχουν οι Νικολογιάννηδες, Κετζετζόγλου, Γαβαθιώτηδες και οι Κόλκες; Θα γράψουν μεστά συναισθήματος κείμενα με τα οποία θα επιχειρήσουν να καλοπιάσουν τον Πρόεδρο/Ιδιοκτήτη «μαλακώνοντας» τον για να τον μεταπείσουν ώστε αυτός να παραμείνει στην ομάδα γιατί αλλιώς…

Οπότε το ζήτημα είναι πόσοι θα «τσιμπήσουν» φέτος. Εσείς τι νομίζετε;  

 

Υ.Γ. Είναι παρήγορο ότι υπάρχουν κείμενα ΑΕΚτζήδων σαν αυτό. Ωστόσο για να πάνε τα πράγματα καλύτερα απαιτείται όσοι σκεφτόμαστε έτσι και αγοράζουμε διαρκείας να γίνουμε πλειοψηφία προκειμένου με τον τρόπο αυτόν ν' ασκηθεί πίεση στην Ιδιοκτησία προκειμένου η ομάδα να διοικείται και να λειτουργεί όπως αρμόζει σ' έναν μεγάλο Ευρωπαϊκό σύλλογο.

 

14 Μάη 2016
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 2544 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ… (ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)