Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΟΥΝ (Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΖΟΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΟΥΝ
(Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΖΟΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ)

Την Δευτέρα 26 Ιούλη 2016 αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.gavros.gr ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (βλέπε εδώ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Α.Ε.Κ. του Μελισσανίδη» υπέπεσε στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Η εφημερίδα ισχυρίζεται (και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω) ότι έχει στα χέρια της καταγγελία ξένου ποδοσφαιριστή σύμφωνα με την οποία η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. δεν απέδωσε τον σωστό Φόρο Εισοδήματος και έτσι μετά την υποβολή της δήλωσης του τού ζητήθηκε να πληρώσει μεγάλο ποσό φόρου (τον οποίο κανονικά θα επιβαρυνόταν η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.).

Στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο, δικαιολογημένο και «πιασάρικο» από το να την «πέσεις» στον Μελισσανίδη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αυτό όμως ουδόλως απασχολεί τους «παρατηρητές», γιατί πρωτίστως μας ενδιαφέρει να σας ενημερώνουμε έγκυρα για ότι συμβαίνει στην ομάδα ή την επηρεάζει. Έτσι και με το ζήτημα της υποτιθέμενης «φοροδιαφυγής» της νέας Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Προτού αναφερθώ ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει εισαγωγικά να σημειώσω τα παρακάτω:

 • Η Διαχειριστική Περίοδος (Χρήση) για τις Π.Α.Ε. είναι από τον Ιούλη της μιας χρονιάς μέχρι και τον Ιούνη της επόμενης. Η Διαχειριστική Περίοδος για τα Φυσικά Πρόσωπα (άρα και τους παίκτες) είναι από Γενάρη ως Δεκέμβρη.
 • Ο Φόρος Εισοδήματος παρακρατείται στην πηγή και αποδίδεται για λογαριασμό του Νομικού ή Φυσικού Προσώπου στην Εφορία, προκειμένου να συμψηφιστεί κατά την εκκαθάριση της δήλωσης (όταν και αν αυτή υποβληθεί από το Φ.Π.).
 • Φοροδιαφυγή είναι η με κάθε τρόπο απόκρυψη εισοδήματος προκειμένου ο φορολογούμενος να γλυτώσει Φόρο Εισοδήματος ή την απόδοση φόρων που έχει ήδη εισπράξει ή παρακρατήσει.

Κρίσιμο ζήτημα για το συγκεκριμένο θέμα είναι ο καθορισμός της έννοιας του παρακρατούμενου φόρου. Στην κατηγορία των παρακρατούμενων φόρων ανήκουν διαφορετικοί μεταξύ τους φόροι. Όπως υποδεικνύει και η ονομασία τους παρακρατούμενοι φόροι είναι αυτοί οι οποίοι παρακρατούνται και αποδίδονται για λογαριασμό κάποιου άλλου και όχι του ίδιου του φορολογούμενου που πραγματοποιεί την παρακράτηση. Με την υποχρέωση της παρακράτησης στην πηγή του εισοδήματος ο νομοθέτης καθιστά συν-υπεύθυνο τον πληρωτή (ο οποίος έχει καταχωρήσει τη συναλλαγή στα έξοδα του) για την φορολόγηση του Φυσικού ή Νομικού Προσώπου για λογαριασμό του οποίου γίνεται η παρακράτηση. Στις εποχές πριν το TAXIS (αλλά και τώρα ακόμα) η παρακράτηση λειτουργούσε ως «υπενθύμιση» στο Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο σε βάρος του οποίου γινόταν η παρακράτηση να υποβάλλει την Δήλωση Εισοδήματος του.

Από λογιστικής αλλά και ταμειακής άποψης η παρακράτηση θεωρείται πληρωμή, εφ’ όσον το Ν.Π. που κάνει την παρακράτηση την αποδώσει στο Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό το Ν.Π. εκδίδει βεβαίωση (ή βεβαιώσεις) για το ποσό που παρακράτησε. Οι βεβαιώσεις αυτές σε άλλες περιπτώσεις είναι γραπτές και σε άλλες ηλεκτρονικές (υποβάλλονται μέσω TAXIS).

Έτσι στην περίπτωση που το Ν.Π. έχει διενεργήσει την παρακράτηση (έχει εκδώσει και τις σχετικές βεβαιώσεις) και δεν έχει αποδώσει τα ποσά είναι υπεύθυνο έναντι του Δημοσίου για φοροδιαφυγή.

Στην περίπτωση που έχει αποδώσει μικρότερα από τα παρακρατηθέντα ποσά, τότε το Ν.Π. είναι υπεύθυνο έναντι του Δημοσίου για ανακριβή δήλωση.  

Στους παρακρατούμενους φόρους ανήκουν οι:

 • Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων με συντελεστή 8%.
 • Φόρος Εισοδήματος Ελευθέρων Επαγγελματιών με συντελεστή 20% και υποχρέωση παρακράτησης πάνω από τα 300 Ευρώ ανά παραστατικό και για το σύνολο της συναλλαγής.
 • Φόρος Εισοδήματος μη Ελεύθερων Επαγγελματιών (Αποδείξεις Δαπανών ή ισοδύναμες τους) με υποχρέωση παρακράτησης από το πρώτο Ευρώ.
 • Φόρος Εισοδήματος Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και Εισφορά Αλληλεγγύης ανάλογα με την κλίμακα φορολογίας τους.
 • Τέλος χαρτοσήμου με συντελεστή 3,60%.
 • Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

Ο λόγος για τον οποίο ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (Κ.Φ.Δ. ο οποίος ρυθμίζει το πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις και αποδίδονται οι φόροι, αλλά και τα σχετικά πρόστιμα) αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την φοροδιαφυγή και την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (στην περίπτωση που όντως έχουν παρακρατηθεί) είναι γιατί οι τελευταίοι δεν είναι φόροι που αφορούν αυτόν που τους παρακράτησε, αλλά έχουν παρακρατηθεί από άλλους μειώνοντας έτσι ισόποσα τις εισπρακτέες αμοιβές τους.

Στο προκείμενο τώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» η νέα Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. παρακράτησε μικρότερα ποσά σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών σε παραπάνω από μια περιπτώσεις, δημιουργώντας τους πρόβλημα αφού η Εφορία τους ζητά να πληρώσουν εκείνοι την διαφορά με την εκκαθάριση της Δήλωσης Εισοδήματος που υπέβαλλαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. υπέπεσε για τον λόγο αυτό στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Κατ’ αρχάς όπως σημειώθηκε και εισαγωγικά η Διαχειριστική Περίοδος της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. είναι διαφορετική από αυτή των ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο ξένος παίκτης έχει ήδη κάνει καταγγελία στην UEFA και μετά την καταγγελία του αυτή εξοβελίστηκε από την ενδεκάδα. Υποτίθεται ότι ο παίκτης αυτός ήταν από αυτούς που αποκτήθηκαν «την προηγούμενη μεταγραφική περίοδο». Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται αρκετά. Αν ως «προηγούμενη μεταγραφική περίοδο» εννοούμε το περσυνό Καλοκαίρι, τότε η καταγγελία αφορά τα ποσά που του καταβλήθηκαν από την μεταγραφή του ως τον Δεκέμβρη του 2015. Εκτός αν το «προηγούμενη μεταγραφική περίοδο» είναι λανθασμένο οπότε πάμε πίσω στην πρώτη Χρήση της νέας Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (2014-2015).

Αν λοιπόν μιλάμε για πληρωμές βάσει συμβολαίου της περιόδου Καλοκαίρι 2015 - Δεκέμβρη 2015, τότε η παρακράτηση αφορά μόνο τις πληρωμές που έγιναν εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τον νόμο η παρακράτηση γίνεται είτε όταν πιστώνεται η απαίτηση (γίνεται η εγγραφή) είτε όταν πληρώνεται. Εφ’ όσον η καταγγελία του ξένου ποδοσφαιριστή στην UEFA έγινε τον Μάρτη σημαίνει ότι αυτή αφορά σε εισοδήματα του ημερολογιακού 2015 (Γενάρης - Δεκέμβρης).

Τι σημαίνουν όμως στην πράξη όλα αυτά; Υπάρχει όντως φοροδιαφυγή στην περίπτωση αυτή ή μήπως βρήκαν οι Γαύροι ευκαιρία να ξεφύγουν από τα σκοινιά και να επιχειρήσουν συμψηφισμό (κυρίως για τα μάτια του κόσμου);

Δυστυχώς για όσους βιάστηκαν να χαρούν με το δημοσίευμα στη συγκεκριμένη περίπττωση δεν έχουμε φοροδιαφυγή με την κλασική έννοια. Για να είχαμε φοροδιαφυγή θα έπρεπε η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. να καταχωρεί στα βιβλία της:

 • είτε λιγότερα έσοδα (οπότε θα φοροδιέφευγε Φόρο Εισοδήματος & Φ.Π.Α.),
 • είτε περισσότερα έξοδα (με τα ίδια αποτελέσματα) χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια.      

Εδώ όμως δεν έχουμε τίποτα από τα παραπάνω.

Έχουμε μια βαρύτατη δυσλειτουργία του Λογιστηρίου (Οικονομικής Διεύθυνσης) η οποία δεν είναι δα και μικρό πράγμα. Ειδικά αν σκεφτούμε πως η παρακράτηση 20% στις αμοιβές των παικτών έχει καταργηθεί (έχουν αλλάξει τα ποσοστά) εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Αν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα, μοιάζει σαν ο υπεύθυνος Λογιστηρίου της Π.Α.Ε. να βγήκε από το χρονοντούλαπο.

Οι ξένοι παίκτες εφ’ όσον παραμένουν στην Ελλάδα πάνω από 183 μέρες τον χρόνο θεωρούνται σύμφωνα με την Ελληνική Φορολογική Νομοθεσία Φορολογικοί Κάτοικοι Ελλάδας. Συνεπώς υποβάλλουν στην Ελλάδα Φορολογική Δήλωση στην οποία περιλαμβάνουν και τα τυχόν εισοδήματα τους σε άλλες χώρες (το παγκόσμιο τους εισόδημα) δηλώνοντας και τους τυχόν φόρους που έχουν πληρωθεί εκεί σχετικά μ’ αυτά. Έτσι η κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος τους είναι η ίδια μ’ αυτή που ισχύει και για τους Έλληνες.

Η δυσλειτουργία αυτή (η λάθος παρακράτηση και απόδοση φόρου) θα μπορούσε να έχει εγκαίρως διορθωθεί (και να μην μας κρεμάνε οι Γαύροι στα μανταλάκια) αν λειτουργούσε Εσωτερικός Έλεγχος. Ακόμα και η ύπαρξη ενός Οικονομικού Ελεγκτή θα μπορούσε να διορθώσει την κατάσταση. Στην περίπτωση δε που η καταγγελία αφορούσε (δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το δημοσίευμα) την περίοδο 2014-2015 θα μπορούσε να υποδεικνύει και ανεπαρκή έλεγχο του Ορκωτού Ελεγκτή, ο οποίος εκτός του Τακτικού Ελέγχου είχε αναλάβει και την έκδοση του Φορολογικού Πιστοποιητικού (το οποίο πιθανολογούμε ότι τελικά εξέδωσε). Με το Φορολογικό Πιστοποιητικό πιστοποιείται στην Εφορία ότι η επιχείρηση υπολόγισε και απέδωσε σωστά τους κάθε λογής φόρους.

Όμως όπως προκύπτει από το δημοσίευμα το πιθανότερο είναι πως ότι καταγγέλλεται αφορά την περίοδο 2015-2016 και ειδικότερα την περίοδο Καλοκαίρι - Δεκέμβρης 2015. Στην περίπτωση αυτή τη στιγμή της καταγγελίας στην UEFA η χρήση για την Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ήταν ακόμη ανοικτή οπότε και οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη μπορούσε εύκολα να διορθωθεί εντός της Χρήσης, ενώ ο Ορκωτός Ελεγκτής δεν είχε αρχίσει ακόμη τον έλεγχο του.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος έχει δίκιο σ’ ένα πράγμα:

Εφ’ όσον η συμφωνία ήταν επί παραδείγματι για 100.000 Ευρώ «καθαρά» (από φόρους), θα έπρεπε να υπολογιστούν οι αναλογούντες φόροι και το σύνολο (καθαρά συν φόρος) να περαστούν στα έξοδα της Π.Α.Ε. Ο υπολογισμός όμως κάθε άλλο παρά σωστά έγινε, με συνέπεια να καταχωρηθούν λιγότερα έξοδα στα βιβλία της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Αυτό όμως είναι το ανάποδο της φοροδιαφυγής όπως την ορίσαμε παραπάνω. Μειώνοντας η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. τα έξοδα της μειώνει τις Ζημιές της (αν έχει Ζημιές) ή αυξάνει τα Κέρδη της (αν έχει Κέρδη). ΔΕΝ αποκομίζει κανένα ίδιον όφελος από την παρακράτηση (και την ισόποση απόδοση) λάθος Φόρου Εισοδήματος. Το υποτιθέμενο (ταμειακό) όφελος από την πληρωμή μικρότερου ποσού φόρου έχει μικρή διάρκεια, μιας και αποδεικνύεται εύκολα, άμεσα και χωρίς αμφιβολία ο λάθος υπολογισμός και η πληρωμή στον παίκτη τελικά λάθος ποσού.

Το 2015 εξ’ αιτίας της αλλαγής μέσα στην χρονιά των κλιμακίων της Εισφοράς Αλληλεγγύης προέκυψαν διαφορές σε όλους του μισθωτούς, οι οποίοι κλήθηκαν με την εκκαθάριση της δήλωσης τους να πληρώσουν την διαφορά. Καμία όμως από τις επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για «ανακριβή δήλωση» παρά το γεγονός ότι δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο σωστά τα ποσά. Όπως επίσης κανείς δεν κατηγόρησε για «αναληθείς δηλώσεις» τα Ταμεία Ασφάλισης (άσε τις επιχειρήσεις) όταν μέχρι πρόσφατα δεν παρακρατούσαν σωστά τον Φ.Ε. σε συνταξιούχους που λάμβαναν παραπάνω από μια σύνταξη (κύρια ή/και επικουρική). Ούτε καν παρακράτηση με 20% (για πρόσθετα εισοδήματα που σημειώνει και ο αρθογράφος) δεν έκαναν.

Ωστόσο τυπικά και σε επίπεδο διατύπωσης του Κ.Φ.Δ. η λάθος παρακράτηση θεωρείται ως «φοροδιαφυγή» και οι δηλώσεις με τις οποίες αποδόθηκε η λάθος παρακράτηση ως «ανακριβείς».

Για να μην «χανόμαστε στη μετάφραση» και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις από την υπόθεση αυτή:

 • Η Π.Α.Ε. οφείλει την διαφορά του φόρου (που δεν απέδωσε για λογαριασμό του παίκτη) είτε στον ίδιο τον παίκτη (εφ’ όσον αυτός τον έχει αποδώσει στην Εφορία), είτε στην ίδια την Εφορία με προσαύξηση 0,73% το μήνα ή 8,76% σε ετήσια βάση.
 • Αν η Π.Α.Ε. πληρώσει την διαφορά στον παίκτη, στο Δημόσιο οφείλει μόνο τις τυχόν προσαυξήσεις από την ημέρα που θα έπρεπε να του τα έχει καταβάλει. Σε κάθε περίπτωση η Π.Α.Ε. θα πληρώσει πρόστιμο για την μη ορθή παρακράτηση. Σύμφωνα με το άρθρο 59 του Κ.Φ.Δ. όπως ισχύει σήμερα η Π.Α.Ε. πληρώνει το 50% του μη αποδοθέντος Φόρου ως πρόστιμο.

Τα παραπάνω πρέπει να διαπιστωθούν και να καταλογιστούν είτε από τον Ορκωτό Ελεγκτή (κατά τον έλεγχο για την χορήγηση του Φορολογικού Πιστοποιητικού), είτε από τον Τακτικό ή Έκτακτο Φορολογικό Έλεγχο και πάντα σε ορίζοντα 5ετίας οπότε και παραγράφονται (η οποία αρχίζει από την επόμενη Χρήση π.χ. για την Χρήση 2014-2015 η 5ετία ολοκληρώνεται την 1η Ιούλη 2020).  

Αν το ζήτημα προέκυψε στην Χρήση 2015-2016 τότε θα πρέπει όταν ο Ορκωτός Ελεγκτής αρχίσει το ελεγκτικό του έργο να εντοπίσει το λάθος και να βάλει την Π.Α.Ε. να πληρώσει την διαφορά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να εκδώσει το Φορολογικό Πιστοποιητικό το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω. Από την άλλη όμως είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κάποιος αν η λάθος παρακράτηση και η αντίστοιχη λάθος απόδοση δεν έχουν τις ρίζες τους από την πρώτη Χρήση της νέας Π.Α.Ε. (2014-2015). Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η Π.Α.Ε. οφείλει να ενημερώσει τον «κόσμο της Α.Ε.Κ.» άμεσα και υπεύθυνα (όχι μέσω διαρροών).

Συμπερασματικά, αυτή ΔΕΝ είναι μια περίπτωση φοροδιαφυγής με την κλασική έννοια, καθώς για να υπάρχει φοροδιαφυγή θα έπρεπε να είχαμε απόκρυψη εσόδων (ή εναλλακτικά καταχώρηση εικονικών εξόδων). Και σίγουρα ακόμη και αν βρεθεί κάποια περίπτωση φοροδιαφυγής της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. δεν δίνει το δικαίωμα στους Γαύρους να κάνουν συμψηφισμό με τα δικά τους κατορθώματα τα οποία σχολιάσαμε προσφάτως (βλέπε εδώ).

Κλείνοντας σημειώνω τα παρακάτω τα οποία ισχύουν για όλους και σε όλες τις περιπτώσεις:

 • Στα φορολογικά το βάρος της απόδειξης πέφτει πάντα στον φορολογούμενο. Αυτό σημαίνει πως η «Φορολογική Διοίκηση» μπορεί μόνο με ενδείξεις να κόψει πρόστιμα αράδα και μετά ο φορολογούμενος αν επιθυμεί προσφεύγει στα Φορολογικά Δικαστήρια προ-πληρώνοντας το 50% των προστίμων.
 • Παρά την προσπάθεια που έγινε από την ψήφιση των Ν. 4172/2013 (Φορολογικός Κώδικας) & Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) -όπως ισχύουν μετά τις τροποποιήσεις τους- συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη «γκρίζα» σημεία τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν (όπως βολεύει κάθε φορά την Φορολογική Αρχή και πάντα σε βάρος του φορολογουμένου). Δεν είναι τυχαίο ότι ο νομοθέτης αποφεύγει στους νόμους αυτούς να δώσει τους αναγκαίους για την εφαρμογή των διατάξεων ορισμούς.
 • Προσοχή στα όσα καταλογίζετε στην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (και όχι στην «Α.Ε.Κ. του Μελισσανίδη»). Αν στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. ισχύουν μια φορά, στην περίπτωση του Γαύρου ισχύουν στο δεκαπλάσιο και μάλιστα γαρνιρισμένα και με την υποψία της «νομιμοποίησης μαύρου χρήματος».

Ότι διαβάσατε μέχρι εδώ έχει την αξία του και γράφτηκε πριν από το ρεπορτάζ που ακολουθεί και το οποίο όπως πάντα ΔΕΝ επιδέχεται διάψευσης, παρά μόνο διόρθωσης ιδίως σ’ ότι αφορά τα ποσά. Δυστυχώς όπως και στο παρελθόν δεν αναμένουμε κάποια τέτοια κίνηση, αφού αποτελεί πάγια αρχή της Π.Α.Ε. να μην αντιδρά παρά μόνο με απαξιωτικά σχόλια είτε στελεχών της, είτε των προθύμων να την υπηρετήσουν ρεπόρτερ.

Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας:

 • Ο ξένος ποδοσφαιριστής που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα και ο οποίος έχει κάνει και την καταγγελία στην UEFA είναι ο Μπουονανότε.
 • Το πρόβλημα με την λάθος παρακράτηση ξεκινά από την πρώτη χρήση (2014-2015) προκαλώντας στους ποδοσφαιριστές μεγάλη οικονομική απώλεια, η οποία είνια ανάλογη του ύψους των αποδοχών τους (όσο μεγαλύτερες τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα).
 • Κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές όντας απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν καμία «επίσημη απάντηση» από την Π.Α.Ε. εξετάζουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
 • Το ποσό με το οποίο εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί η Π.Α.Ε. υπολογίζεται σε 7ψήφιο. Ωστόσο θεωρώ υπερβολικό το ποσό που προέκυψε από το ρεπορτάζ και γι' αυτό δεν το αναφέρω.

 Με βάση τα παραπάνω μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι:

 • Οι σχέσεις των ποδοσφαιριστών ως εργαζομένων με την Π.Α.Ε. έχουν εξ’ αιτίας της περίπτωσης αυτής επιβαρυνθεί.
 • Το ύψος της οικονομικής επιβάρυνσης της Π.Α.Ε. εξηγεί/ερμηνεύει τα όσα είχαν διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό (και τα οποία είχαμε σχολιάσει εδώ) για φετινό άνοιγμα 3 εκ. Ευρώ.
 • Το γεγονός ότι ακούγεται «από μέσα από την Π.Α.Ε.» συγκεκριμένο ποσό (το οποίο θεωρώ υπερβολικό) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ορκτωτός Ελεγκτής πρέπει να έβαλε την Π.Α.Ε. να υποβάλλει δήλωση για το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό. Εκτιμώ πώς όποια διορθωστική κίνηση έχει γίνει, έχει γίνει μέσα από την Π.Α.Ε. και όχι επειδή ήρθε Έκτακτος Έλεγχος ο οποίος και βεβαίωσε τα σχετικά ποσά.

Κλείνοντας το μόνο που έχω να πώ είναι πως πρέπει οι Διοικούντες την Π.Α.Ε. να σοβαρευτούν. Υποθέσεις όπως αυτή εκτός της οικονομικής αιμορραγίας προκαλούν και σοβαρή ζημιά στην εικόνα της εταιρείας και φυσικά της ομάδας/συλλόγου.

 

Υ.Γ.1. Το γεγονός ότι τα παραπάνω είναι δυσάρεστα για κάθε ΑΕκτζή που πονά τα Επαγγελματικά όσο και τα Ερασιτεχνικά τμήματα δεν τα κάνει λιγότερο αληθινά και έγκυρα, όπως επίσης δεν κάνει εμάς (και οποιονδήποτε άλλο) που σας ενημερώνουμε  «εχθρούς» της Α.Ε.Κ. Όποιος θέλει να βρεί τους «εχθρούς» της Α.Ε.Κ. ας ψάξει οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ (και τις υπόλοιπες «εκτός γραμμής» ΑΕΚτζήδικες ιστοσελίδες). Εντάξει;

Υ.Γ.2. Το άρθρο των «Παραπολιτικών» ήταν προσεγμένο και παρά τον παραπλανητικό του τίτλο τεκμηριωμένο (τουλάχιστον όσον αφορά την νομοθεσία). Εμείς ευχόμαστε στον συντάκτη του να έχει την δυνατότητα να γράφει πάντα τέτοια άρθρα, ακόμη και αν αυτά αφορούν την ομάδα του Πειραιά.

 

10 Αυγούστου 2016
παρατηρητής 1.

 

Διαβάστηκε 4201 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΟΥΝ (Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΖΟΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ)