Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΒΟΦΟΙ (ΛΕΤΕ Ο ΧΑΓΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΒΟΦΟΙ
(ΛΕΤΕ Ο ΧΑΓΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ;)

Στον πλήρως εμπορευματοποιημένο Αθλητισμό αναζητείται με μανία κάθε πιθανός τρόπος, κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης. Βασική παράμετρος σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα είναι η κυκλοφορία μιας μεγάλης ποικιλίας (γκάμας) ειδών που καλύπτουν πολλές και διάφορες ανάγκες. Για να γίνει όμως αυτό με σωστό τρόπο θα πρέπει η ενδιαφερόμενη επαγγελματική ομάδα να κατοχυρώσει το σήμα της σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων.

Προ καιρού είχαμε ανεβάσει σχετικό θέμα για τα εμπορικά σήματα της Α.Ε.Κ. (βλέπε εδώ). Από την άποψη αυτή δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τα σήματα που είχε κατοχυρώσει η πρώην Π.Α.Ε., ειδικά όσον αφορά τις κατηγορίες για τις οποίες προχώρησε σε κατοχύρωση.

Στην πράξη ωστόσο τα προϊόντα που μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο με το σήμα της ομάδας όπως και οι φανέλες (3 εκδόσεις) μς τα ονόματα των παικτών δεν επαρκούν για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της ποικιλίας (άρα και των πολλών επιλογών) στον υποψήφιο αγοραστή (οπαδό). Έτσι ειδικά οι μεγάλες ομάδες προσθέτουν ακόμα μια παράμετρο στο εμπορικό οπλοστάσιο (marketing) τους. Δημιουργούν μια μασκότ.

Η δημιουργία μιας μασκότ είναι σχετικά απλή. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο με το σήμα της ομάδας. Το τελευταίο που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ένα «καλό» όνομα για την μασκότ. Ένα όνομα που να δικαιολογεί και ενδεχομένως να «νομιμοποιεί» την δημιουργία της. το τελευταίο (η νομιμοποίηση) είναι καλή όταν μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δεν είναι απαραίτητη (μπορεί να γίνει δουλειά και χωρίς αυτήν).

Με την έννοια «νομιμοποίηση» εννοούμε την επίκληση ενός «μύθου» που ήδη υπάρχει και ο οποίος παρέχει τη σχέση μεταξύ της μασκότ στην περίπτωση μας και των νοημάτων που ο μύθος κωδικοποιεί. Αν δε υπάρχει και σχέση (αληθινή ή απλά πιθανή) μεταξύ του σήματος/εμβλήματος και του μύθου τότε ακόμη καλύτερα.

Για την ονοματοδοσία (τα βαφτίσια) της μασκότ της Α.Ε.Κ. προτάθηκαν 5 πιθανά ονόματα μαζί με την αιτιολόγηση τους (βλέπε εδώ). Βέβαια βλέποντας τα υπόλοιπα 4 εύκολα κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει ποιός και γιατί θα ήταν ο νικητής. Στο κάτω-κάτω μόνο ο Χάγκα έχει ταυτόχρονα Ποντιακή και Αυτοκρατορική καταγωγή (βλέπε εδώ). Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο «Χάγκα» είναι ένα δικέφαλο αετόμορφο πλάσμα με καταγωγή από την περιοχή της Παφλαγονίας (βλέπε εδώ). Υποτίθεται ότι ο ιδρυτής της δυναστείας των Κομνηνών ως Παφλαγόνας την καταγωγή ήθελε να καταστήσει τον Χάγκα έμβλημα της Αυτοκρατορίας. Συνεπώς με την επιλογή του Χάγκα ως μασκότ η Α.Ε.Κ. καταφέρνει να «συνδεθεί» με την ύστερη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η «αποστολή» με την οποία οι Θεοί είχαν επιφορτίσει τον Χάγκα. Ο Χάγκα λοιπόν ήταν ο τιμωρός των αδίκων, δηλαδή όσων αδικούσαν τους άλλους (άρα και τους Θεούς). Από την άποψη αυτή ο δικέφαλος αετός Χάγκα είναι η έκφραση του Δία (του οποίου το σύμβολο/τοτέμ ήταν ο αετός) και ο οποίος τιμωρούσε τους αδικούντες καταστρέφοντας τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ο Δίας άφησε δύο αετούς να πετάξουν γύρω από την Γή και το σημείο που αυτοί προσγειώθηκαν ορίστηκε σαν ο «ομφαλός» (κέντρο) της Γής. Όπως άλλωστε έχει επιχειρηματολογήσει και ο Ι. Ν. Σβορώνος (βλέπε εδώ) ο Δικέφαλος Αετός του Βυζαντίου έχει το αντίστοιχο του στην συγχώνευση της αναπαράστασης των δυο αετών που κάθονται αντικριστά πάνω στον ομφαλό σ’ ένα αετό με δυό κεφάλια.  

Είτε έτσι είτε αλλιώς ο Χάγκα είναι ο τιμωρός των αδικούντων (αφού όμως έχουν πρώτα πραγματοποιήσει την αδικία, δηλαδή αδικήσει). Είναι ενδιαφέρον λοιπόν ότι επιλέχτηκε ως υποψήφιος (και έτσι ψηφίστηκε τελικά από τον κόσμο) για να δώσει τ’ όνομα του στην μασκότ της ομάδας. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν φοβούνται τον «μύθο» προφανώς γιατί δεν τον πιστεύουν. Ίσως πάλι και να νομίζουν ότι η πηγή απ’ όπου αντλούσε την δύναμη του ο Χάγκα έχει πλέον με την επικράτηση του Χριστιανισμού χαθεί. Άλλωστε στα χρόνια των Κομνηνών ο μύθος του Χάγκα είχε διασωθεί ως ένα τοπικό προ-Χριστιανικό κατάλοιπο.

Μένει να δούμε αν οι αδικούντες τόσο βαριά την Α.Ε.Κ. το τελευταίο διάστημα θα βρούν την τιμωρία από τον Χάγκα. Πάντως για να το παίρνουν τόσο αψήφιστα ένα από τα επόμενα τρία μπορεί να συμβαίνουν:

  • Είτε θεωρούν ότι δεν έχουν αδικήσει την Α.Ε.Κ., δηλαδή ότι είχαν ελέω Θεού(;) δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν,
  • Είτε είναι αθεόφοβοι,
  • Είτε οι Θεοί τους έχουν χαζέψει (μωράνει) επειδή έχουν αποφασίσει να τους καταστρέψουν.

Ο χρόνος θα δείξει τι από τα παραπάνω ισχύει. Εμείς θα θέλαμε παρά το άσχημο ξεκίνημα του να ευχηθούμε στον Χάγκα να επιτύχει στο έργο του (δηλαδή την αύξηση των πωλήσεων και την τιμωρία των αδικούντων την Α.Ε.Κ.).

 

09 Αυγούστου 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3464 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΒΟΦΟΙ (ΛΕΤΕ Ο ΧΑΓΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ;)